Nyhed
20. aug. 2010 | 09:07

Musikfilm fra det mørke Jylland

Instruktøren Michael Noer forsøger sammen med det musikalske makkerpar Simon Kvamm og Peter Sommer at forny musikvideo-genren.
Af Andreas Straarup

”Det er nogle rimeligt vilde ting, vi har lavet,” siger Michael Noer om optagelserne til sit nye projekt, der bliver en tyve minutter lang musikfilm med Simon Kvamm og Peter Sommer.

”Altså sådan noget med en hest, der bliver slagtet, og en mark, der brænder,” tilføjer han.

Nephew-forsanger Simon Kvamm og soloartisten Peter Sommer er under navnet De Eneste To gået sammen om at lave en plade.

Pladen udkommer formentlig til oktober, og i forsøget på at give den en visuel side, har man allieret sig med instruktøren Michael Noer.

Frie hænder

”Simon spurgte, om jeg ville være med, og fordi jeg ved, hvor frie hænder Simon giver én, så syntes jeg, det kunne være en fed udfordring,” siger Michael Noer.

Han har tidligere instrueret dokumentaren De vilde hjerter om en fynsk knallertbande og spillefilmen R om livet i Horsens Statsfængsel.

Simon Kvamm kender han fra et tidligere projekt, hvor tolv kunstnere fortolkede Nephews DanmarkDenmark-plade visuelt.

Blodig hesteslagtning

Det nye projekt bliver ikke mindre usædvanligt.

Hesteslagtningen er temmelig blodig, og Michael Noer er ikke blind for, at det kan virke provokerende på nogen. Men det er ikke hensigten at provokere.

”Idéen har været at lave ekspressive og stærke billeder med en dokumentarisk baggrund. Det vil sige, det er folks eget miljø og historier, vi bruger,” siger han.

Abstrakt og poetisk

Logikken i filmen bliver først skabt i klipperummet, når billederne sammensættes med musikken. Men man skal ikke forvente, at der bliver et sammenhængende handlingsforløb.

”Der er mange video-instruktører, som tænker meget konkret — for eksempel med at smide en meget kompleks historie ind i deres videoer — og det behøver man slet ikke at gøre,” siger Michael Noer.

Han mener også, at der er for meget ”ryste-røv”-stil i musikvideoer. Men han fremhæver den danske instruktør Martin de Thurah som en stor inspirationskilde, fordi han har et mere abstrakt og poetisk udtryk.

Martin de Thurah er især kendt for at have instrueret den prisbelønnede Carpark North-video Human, hvor børn danser vildt på en skole (som Ekko har udgivet på dvd sammen med andre værker af Martin de Thurah i Ekko #45).

Syret roadmovie

Østjylland Dreaming bliver titlen på den nye musikfilm, og det er også titlen på en sang fra det kommende album med De Eneste To, der handler om Simon Kvamms og Peter Sommers opvækst.

Simon Kvamm kommer fra Silkeborg, mens Peter Sommer er fra Skanderborg, og optagelserne, der fandt sted i begyndelsen af august, er foregået i området mellem de to byer.

”Peter havde idéen om, at det gerne måtte have noget at gøre med en slags rejse mellem Silkeborg og Skanderborg, og derfor var det selvfølgelig oplagt at lave en slags roadmovie,” forklarer Michael Noer om konceptet, som han også kalder ”syret”.

Slagter, teenager og tryllekunstner

Østjylland Dreaming har seks centrale medvirkende. Heriblandt en slagter, en teenager og tryllekunstneren Andreas, som Michael Noer fandt på Samsø-festivalen.

Inden optagelserne gik i gang forsøgte Michael Noer at finde medvirkende via Facebook. Men det viste sig at være nemmere at finde de medvirkende på anden vis, og det endte med at blive en kombination af folk, som folkene bag selv kendte eller fandt.

Foruden Simon Kvamm, Peter Sommer og Michael Noer har fotograf Casper Dalhoff været en kreativ hovedkraft under optagelserne, og de inkluderer ifølge Michael Noer lidt af hvert:

”To mennesker der boller bag en bil, en smuk ældre kvinde der dufter til roser i sin have, en mand der græder, et gevær, en flirt på McDonald’s ...”

Østjylland Dreaming
får formentlig premiere inden jul og vil blive distribueret via nettet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko