Nyhed
13. jan. 2009 | 00:56

Bodil nominerer oversete Jamil

Filmkritikerne giver oprejsning til oversete film fra New Danish Screen med fire nomineringer.

Af Jesper Bo Petersen

Kapløbet om de eftertragtede Bodil-statuetter er gået ind i sin afgørende fase. I fredags offentliggjorde filmkritikerne de nominerede film, og Henrik Ruben Genz’ røvballe-western Frygtelig lykkelig har lagt sig klart i spidsen af feltet med fem nomineringer.

Frygtelig lykkelig var også stærkt repræsenteret, da de nominerede til Robert-prisen, som er filmbranchens egen pris, blev offentliggjort for nogle uger siden.

Men hvor der hos Robert var dødt løb mellem Frygtelig lykkelig og Ole Christian Madsens storsælgende modstandsdrama Flammen & Citronen, måtte Flammen & Citronen nøjes med to Bodil-nomineringer.

Udansk film nomineret
I jagten på Bodil er Frygtelig lykkeligs nærmeste konkurrent Niels Arden Oplevs kærlighedsdrama To verdener, som er nomineret til fire priser. De tre film er sammen med Anette K. Olesens Lille soldat og debutanten Omar Shargawis Gå med fred Jamil nomineret til prisen for årets bedste danske film.

Den store overraskelse er Gå med fred Jamil, som også fik amatørskuespilleren og piloten Dar Salim nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle.

Gå med fred Jamil er en meget udansk blodhævnsfilm, der maler med bred patos og barsk dramatik på et beskedent budget. Filmen er produceret med støtte fra Filminstituttets talentudviklingspulje, New Danish Screen, der skal sikre den forsatte udvikling af filmsproget.

Henning Jensens første Bodil?
Spillefilm fra New Danish Screen har haft svært ved at sælge billetter i biografen, men med yderligere to nomineringer sætter ordningen et markant fingeraftryk på årets Bodil-festligheder.

Det drejer sig om Niels Gråbøls Gaven, hvor Henning Jensen har mulighed for at vinde sin første Bodil for sin hovedrolle som psykisk syg far. Og i Christian Dyekjærs Spillets regler er Henrik Prip nomineret til bedste mandlige birolle, og han skal dyste med blandt andre Kim Bodnia og Lars Brygmann fra Frygtelig lykkelig.

Provinsens femme fatale
Hos kvinderne er Lena Maria Christensen nomineret til bedste hovedrolle for hendes provinsielt sensuelle femme fatale i Frygtelig lykkelig. Hun får dog skarp konkurrence af Trine Dyrholms hårdføre soldat fra Lille soldat.

Ud over priserne for det gode skuespil og den bedste film, bliver der også uddelt en Æres-Bodil og en Sær-Bodil samt priser for bedste dokumentar og bedste fotografering. Her bliver det især interessant at se hvem, der løber med prisen for bedste dokumentar. Den danske dokumentarscene blomstrer heftigt i disse år.

Tunge drenge og en svensk outsider
Feltet af nominerede til bedste amerikanske film består af gamle og nye favoritter. Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood), Coen-brødrene (No Country For Old Men), Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona) og Christopher Nolan (The Dark Knight) er tunge drenge, mens Jason Reitmans slacker-komedie Juno, med sin let fordøjelige pro life-attitude, er en klar outsider.

Blandt de nominerede for bedste ikke-amerikanske film vil den svenske Lad den rette komme ind være et opsigtsvækkende bud på en vinder, men instruktøren Tomas Alfredsson er oppe imod stærke konkurrenter. Blandt andre italienske Matteo Garrone, der med Gomorra gav det neorealistiske arvesølv en ordentlig overhaling og ryddede bordet ved sidste års European Film Awards.

Bodil-festen løber af stablen søndag den 1. marts. Det foregår selvfølgelig på flagskibet i Nordisk Films biografflåde, Imperial. Har man som almindelig dødelig lyst til en aften i selskab med prominente danske filmpersonligheder, er der også mulighed for det.

Billetsalget åbner den 21. januar.

Nomineringer Bodil Prisen 2009

Bedste danske film
Flammen & Citronen (Instr: Ole Christian Madsen)
Frygtelig Lykkelig (Instr: Henrik Ruben Genz)
Gå med fred Jamil (Instr: Omar Shargawi)
Lille soldat (Instr: Annette K. Olesen)
To verdener (Instr: Niels Arden Oplev)

Bedste kvindelige hovedrolle
Laura Christensen (Dig og mig)
Lene Maria Christensen (Frygtelig lykkelig)
Trine Dyrholm (Lille soldat)
Mette Horn (Max Pinlig)
Rosalinde Spanning (To verdener)

Bedste mandlige hovedrolle
Jakob Cedergren (Frygtelig lykkelig)
Henning Jensen (Gaven)
Thure Lindhardt (Flammen & Citronen)
Dar Salim (Gå med fred Jamil)
Ulrich Thomsen (Den du frygter)

Bedste kvindelige birolle
Sarah Kjærgaard Boberg (To verdener)
Emma Sehested Høeg (Den du frygter)
Ghita Nørby (Det som ingen ved)
Paprika Steen (Den du frygter)

Bedste mandlige birolle
Kim Bodnia (Frygtelig lykkelig)
Lars Brygmann (Den du frygter)
Finn Nielsen (Lille soldat)
Henrik Prip (Spillets regler)
Jens Jørn Spottag (To verdener)

Bedste amerikanske film
The Dark Knight (Instr: Christopher Nolan)
Juno (Inst: Jason Reitman)
No Country For Old Men (Inst: Ethan & Joel Coen)
There Will Be Blood (Inst: Paul Thomas Anderson)
Vicky Cristina Barcelona (Inst: Woody Allen)

Bedste ikke-amerikanske film
Børnehjemmet (Inst: Juan Antonio Bayona, Mexico)
Control (Inst: Anton Corbijn, Storbritannien)
Gomorra (Inst: Matteo Garrone, Italien)
Lad den rette komme ind (Inst: Tomas Alfredson, Sverige)
Maria Larssons evige øjeblik (Inst: Jan Troell, Sverige)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko