Nyhed
01. sep. 2011 | 12:25

Kondombassen lyder for godt

Kan der komme musik ud af en sofa, et par badetøfler, et kondom? Det gør der i Music for One Apartment and Six Drummers, der optræder på dvd’en Funny Films of the North. Interview med instruktørerne.
Af Mads Suldrup & Thomas Sejersen

Musik og indbrud går op i en højere enhed i svenske Ola Simonsen og Johannes Stjärne Nilssons kortfilm Music for One Apartment and Six Drummers, hvor en flok musikalske gangstere bryder ind i almindelige småborgeres lejligheder og laver musik med møblementet.

Instruktør-duoen spillefilmdebuterede i 2010 med Sound of Noise, der vandt prisen Young Critics Award på Cannes-festivalen samme år og har vakt funky begejstring på alverdens festivaler.

Sound of Noise er en prequel til kortfilmen Music for One Apartment and Six Drummers fra 2001, der kan ses på dvd’en Funny Films of the North, som Ekko har produceret i samarbejde med tre andre nordiske filmmagasiner.

Hjemmets poprytmer
- Ola Simonsen og Johannes Stjärne Nilsson, hvordan kom I på ideen, og hvad var jeres intentioner med Music for One Apartment and Six Drummers?

”Vi begyndte at tale om at lave musik med almindelige hverdagsgenstande, og vi spurgte os selv, hvordan det kan være, at eksperimenterende musik sjældent er upbeat og dansabel. Vi ville også gerne lave en film, hvor lyden betyder lige så meget som billederne. Musikken og lyden skulle skubbe historien fremad. Og vi kunne godt lide krimi-elementet i en musikalsk kontekst.”

- Er I inspireret af specifikke kunstnere eller værker?

”Vores baggrund er meget forskellig, ingen af os har dog gjort det i filmstudier. Johannes gik på kunstskole og uddannede sig som industriel designer. Ola er musiker og musiklærer. Vi finder inspiration i al slags musik, film og kunst, som ofte bliver konsumeret på meget ulogisk vis. Men vi er lige så inspireret af den verden, der er omkring os. Vi observerer mennesker og deres opførsel, vi noterer de små detaljer i livet, vi lytter til små lyde hist og her.”

”Når vi laver film, prøver vi at også at omgive os selv med forskellige, kreative mennesker. Eksempelvis er vores produktionsdesigner Cecilia Sterner kunstner på fuld tid."

Ti minutters underholdning
- Hvad var den største udfordring ved at lave filmen - kunstnerisk såvel som praktisk?

”Det var en stor udfordring at gøre musikken visuel og forståelig samt at holde historiefortællingen let og rytmisk. Det var i sig selv svært at få musikken op på et tilfredsstillende niveau. Vi prøvede i lang tid at finde naturlige poprytmer i vores hjem, men gennembruddet kom først, da vi begyndte at bruge elektriske apparater som instrumenter. Vi endte med at optage musikken i en af trommeslagernes hjem den ene uge, og så filmede vi scenerne for sig selv den næste uge. Alle de hverdagsgenstande, vi bruger som instrumenter i filmen, er dog dem, man hører.”

- På hvilken måde bruger I humor i Music for One Apartment and Six Drummers?

”Vores erfaring er indtil videre den, at når verdener støder sammen, opstår der ofte komiske situationer. I det her tilfælde mødes musik og kriminalitet, og det bliver bare sjovt på en naturlig måde.”

- Hvilken reaktion ønsker I at fremkalde hos publikum med filmen?

”Hvis publikum føler sig underholdt i ti minutter, er det belønning nok for mig.”

- Hvad synes I om det endelige resultat?

”Vi er ganske tilfredse, selv om folk af og til bemærker, at kondom-bassen lyder en smule falsk. Det gør den ikke. Den lyder bare for godt.”

- Hvad har Music for One Apartment and Six Drummers betydet for jer personligt?

”Filmen startede som et meget smalt musikeksperiment, og vi havde ingen forventninger om, at den skulle nå et bredt publikum. Men på grund af dens universelle emne, musikken, kommunikerer den godt med folk over alt i verden. Den ser ud til at have inspireret en masse mennesker til at lede efter nye tilgange til musik, ikke bare professionelle musikere, men også mennesker, der aldrig har rørt et instrument. Det er meget inspirerende.”

- Er I i gang med nogle nye projekter?

”Lige nu er vi i gang med at udvikle flere spillefilmprojekter, og vi arbejder på manuskripter. Vi er også i gang med at lave en live-koncert med de seks trommeslagere.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko