Nyhed
18. mar. 2013 | 09:39

Dansk dokumentar om Østtysklands kollaps

Foto | Frederik Kirkeskov
I sin kommende dokumentarfilm vil dokumentaristen Anders Østergaard via rekonstruktioner bringe os helt ind i det østtyske regimes maskinrum anno 1989.

Anders Østergaard arbejder på en dokumentarfilm om de politiske begivenheder i sommeren 1989, som førte til Berlin-murens fald.

Af Daniel Pilgaard

Der er gået fem år, siden dokumentaristen Anders Østergaard gjorde sig internationalt bemærket med Burma VJ. Filmen, der blev Oscar-nomineret, skildrer spektakulært unge videojournalisters dækning af munkeoprøret mod det militære styre i den asiatiske diktaturstat i 2007.

Men nu arbejder 47-årige Anders Østergaard på projektet 1989. Filmen skal handle om de begivenheder, der førte frem til Berlin-murens fald 9. november samme år.

”Jeg har kastet mig ud i at undersøge, hvad der gjorde, at muren faldt, og hvilket politisk storspil der udspillede sig i sommeren 1989,” sagde dokumentaristen under et debatmøde om dokumentarfilm og kreativitet på Københavns Universitet i onsdags.

Drama bag lukkede døre
Burma VJ blander autentiske optagelser og iscenesættelser. I den kommende film vil Anders Østergaard rekonstruere uroen blandt toplederne i den kommunistiske østblok.

1989 bliver tæt beslægtet med dramadokumentarismen, hvor vi kommer helt ind bag de lukkede døre,” forklarede Anders Østergaard, der under debatmødet viste et arbejdsklip fra filmen for at illustrere kreativitet i dokumentarisme.

I en rekonstrueret scene møder vi blandt andre Østtysklands kommunistiske leder Erich Honecker og Heinz Kessler, der var general for de østtyske bevæbnede styrker. De to er anspændte, fordi Ungarns ministerpræsident Miklós Németh har besluttet at lade østtyskere passere frit gennem Ungarn og ind i det demokratiske Vesttyskland.

Némeths beslutning var det, der i sidste ende fik det lukkede østtyske styre til at bryde sammen på kort tid.

Ungarsk domino-effekt
”Den ungarske ministerpræsident, der på det her tidspunkt prøver at opnå nogle ting, løber ind i store problemer på grund af den meget farlige situation”, forklarede Anders Østergaard, som til filmen har interviewet den nu 65-årige Miklós Nemeth om de kritiske måneder.

Erich Honecker døde i 1994, og Heinz Kessler er i dag 93 år gammel. Når vi kommer ind i magtens højborg, spilles de af skuespillere, som Anders Østergaard har valgt ud efter længere tids søgen.

Det er også planen, at det russiske kommunistpartis karismatiske generalsekretær Mikhail Gorbatjov skal spille en central figur, men så langt er instruktøren endnu ikke kommet i processen.

Efter Østtysklands kollaps blev både Honecker og Kessler idømt langvarige fængselsstraffe for landsforræderi og drab på folk, som forsøgte at flygte ud af landet. Nogle af ofrene møder vi også undervejs i filmen.

”Vi følger et ungt par, hvor manden skydes ned under deres flugt på vej ud af Østtyskland, hvilket får en afgørende indflydelse på det politiske udfald i november 1989,” sagde Anders Østergaard.

Det autentiske har en aura
Til de rekonstruerede scener med de politiske ledere har den danske dokumentarist været omhyggelig i sin research.

”Dialogen er den autentiske, som vi kender den fra protokoller eller fra øjenvidneberetninger,” sagde Anders Østergaard, der understregede, at man som instruktør står til ansvar over for sandheden i sin film. Men derfor er de filmiske virkemidler stadig berettiget, men Østergaard.

”Publikum skal rystes og bevæges, det skal være et overgreb på deres sanser. Modsat journalistikken er mit ståsted at komme derhen, hvor journalistikken ikke kan og må,” forklarede han.

Hvornår filmen eventuelt får premiere, vides ikke, da den fulde finansiering endnu ikke er på plads. Ifølge Det Danske Filminstitut har 1989 foreløbig modtaget 325.000 kroner i udviklingsstøtte.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko