Nyhed
10. jan. 2024 | 11:29 - Opdateret 11. jan. 2024 | 11:40

Ekspert: DR sætter troværdigheden over styr

Foto | Rudi W. Kristiansen

Foreningen Missing People leder efter Farhad Tober under grene og buske i Forfulgt af politiet?, men noget tyder på, at teenageren aldrig har været forsvundet.

Ekko afslører i det nye nummer, at DR har lagt kunstig lyd på dokumentaren Forfulgt af politiet?, så det forstærker indtrykket af, at politiet sparker en anholdt.

Af Claus Christensen

Forfulgt af politiet? sendte sidste år chokbølger gennem befolkningen.

Dokumentaren giver seerne en oplevelse af, at en familie i Vejle med syriske rødder er blevet forfulgt, chikaneret og sparket af politiet.

Filmen består hovedsagelig af udsagn fra familien, det videomateriale, som medlemmerne selv har optaget af deres sammenstød med politiet, samt en politiforsker og en pensioneret juraprofessor, der bakker dokumentarens politikritiske vinkel op.

Og den kan efterlade et indtryk af, at politifolk er indblandet i sekstenårige Farhad Tobers mystiske forsvinden. Han flygtede nemlig under en politiaktion den 9. april 2022 og var angiveligt ikke blevet set i halvandet år.

Forfulgt af politiet?, der er produceret af i dag konkursramte Deluca Film, fik gode anmeldelser – også i Ekko. Dokumentaren affødte meget vrede reaktioner.

Efter premieren på DR den 8. oktober 2023 blev fire betjente på nettet hængt ud med navn og billede, og to af dem måtte genhuses i en uge af frygt for repressalier.

Sydøstjyllands Politiforening har taget afstand fra dokumentaren og kaldt den ensidig, unuanceret og direkte ukorrekt. Og på vegne af tretten polititjenestemænd har Politiforbundet indgivet en klage til DR’s ledelse for overtrædelse af de presseetiske regler.

Samtidig har man dog også nedlagt den såkaldte specialpatrulje, der indbefatter størstedelen af de betjente, som er involveret i dokumentaren. Det er sket, efter at Politiken bragte en artikel den 29. oktober 2023 om voldsomme episoder med politiet i nattelivet i Vejle.

Lyden af et spark
Journalist Jesper Vestergaard Larsen, der selv har lavet dokumentarfilm om flere kriminalsager, forsøger at rede trådene ud i den spegede sag.

Resultatet fremlægges i en stor artikel i Ekko #95, som kan bestilles her. Journalisten taler med flere af de medvirkende og går dokumentaren efter i sømmene.

En overvågningsvideo fra Vandpibecaféen i Vejle elleve minutter inde i dokumentaren spiller en central rolle.

Den viser, at en politimand angiveligt sparker en anholdt mand fra familien. Man ser en fod, der rammer den anholdte, mens man på lydsiden hører et spark.

DR angiver med teksten ”Overvågningsvideo” på skærmen, at det er dokumentarisk, ligesom man andre steder skriver ”Dramatisering”, når der er tale om iscenesættelse.

Sparkelyden fremstår som reallyd, men den stammer ikke fra overvågningsvideoen. Det er en effekt, som er lagt på i klipperummet, afslører Jesper Vestergaard Larsen i artiklen. Og selv om DR meget grundigt angiver, når der tale om dramatisering, oplyser de ikke, at sparkelyden er kunstig.

DR’s chefredaktør Thomas Falbe mener imidlertid ikke, at bearbejdningen er problematisk.

”Det er optagelser fra et overvågningskamera uden lyd. Det er ikke usædvanligt i arbejdet med en dokumentar, at man lægger reallyd eller andet under de steder, hvor der mangler noget,” siger Thomas Falbe.

Fyret for manipulation
Det er Thomas Pallesen, lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ikke enig i.

Han sammenligner med sagen om DR’s krigsreporter Jeppe Nybroe, som i 2007 blev fyret, fordi han havde lagt lyden af en eksplosion flere steder i et nyhedsindslag for at gøre det mere dramatisk.

”Ligesom man ikke må manipulere med videosiden, må man heller ikke manipulere med lydsiden. Seerne har en tillid til, at DR har kvalitetssikret familiens videomateriale og fundet det troværdigt. Når DR selv går ind og ændrer på materialet, undergraver de seernes tillid til DR,” siger Thomas Pallesen.

Niels Mørk, formand i Sydøstjyllands Politiforening, mener, at når DR lægger en sparkelyd på optagelsen, så farver det på fejlagtig vis oplevelsen af situationen.

”Det, man ser i videoen, er ikke et spark,” siger formanden og forklarer, at der er tale om en manøvre til at få den anholdte til at sætte sig ned.

”Du står bag ved arrestanten og tager fat i skuldrene. Så får han et lille puf under knæhasen og bøjer benet, så man kan sætte ham ned.”

Skade politiets omdømme
Mindre end fjorten dage efter premieren på Forfulgt af politiet? tager sagen en ny drejning.

Farhad Tober dukker op lige så pludseligt, som da han forsvinder for halvandet år siden. Han bliver genforenet med sin familie i den tyske by Kiel den 25. oktober sammen med journalister fra Ekstra Bladet. Familien afskærmer Farhad fra at tale med journalister.

Det rejser flere spørgsmål.

Hvor har han opholdt sig? Hvorfor har han været forsvundet så længe? Har han slet ikke haft nogen kontakt med familien, som i dokumentaren får frivillige fra foreningen Missing People til at lede efter ham i skovene omkring Vejle?

Når inspektøren fra Sydøstjyllands Politi i dokumentaren siger, at han vurderer, at Farhad ikke har været udsat for en forbrydelse, hvorfor går journalisterne så ikke familien på klingen? Og hvad har DR gjort for at tjekke familiens videoer?

Den 30. oktober – efter at Farhad er blevet genforenet med familien – fortæller Sydøstjyllands Politi til Vejle Amts Folkeblad, at drengen ifølge politiets oplysninger er blevet holdt skjult af familien.

Dels fordi man frygtede, at Vejle Kommune ville tvangsfjerne ham. Dels fordi et familiemedlem ønskede at skade politiets omdømme.

Manipulerende klipning
I et samråd i Folketingets Retsudvalg den 14. november kritiserer justitsminister Peter Hummelgaard (S) i skarpe vendinger DR.

”Det bobler over i mig af vrede og frustration over både visse medier og brede dele af offentligheden. På et blankt stykke papir konkluderede de bare oven på en dokumentar, der reelt ikke giver nogen svar,” siger Peter Hummelgaard ifølge Ritzau og fortsætter:

”Jeg synes, det er under al kritik, at Danmarks Radios ledelse ikke tydeligere og klarere har været inde at tage ansvar for denne her situation.”

Justitsministeren mener, at klipningen af dokumentaren lægger op til, at politiet har haft noget at gøre med drengens forsvinden.

”Det er sindssygt, at man overhovedet tillader at klippe en udsendelse sammen på den måde, og – som tiden efterfølgende har vist – helt uden nogen som helst form for belæg.”

Forfulgt af politiet? kan ses på DRTV. Sparkelyden optræder 13.33 minutter inde i filmen.

Kommentarer

Ekko undersøger
Forfulgt af politiet? 

I det nye nummer kigger vi dokumentaren Forfulgt af politiet? efter i sømmene.

Journalisten Jesper Vestergaard Larsen afslører, at der er lagt en lydeffekt på overvågningsoptagelse for at give indtrykket af et spark.

Lektor Thomas Pallesen mener, at lydeffekten undergraver seernes tillid til DR.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet er på vej ud i løssalg over hele landet.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko