Ekko Shortlist Awards 2023
06. nov. 2023 | 17:00

Her er den mangfoldige diversitetsjury

Foto | diverse

Årets jury er i sig selv en alsidig flok med skuespillere, producere, konsulenter, journalister og andre folk fra den danske tv- og filmbranche.

Ti førende personligheder i dansk film og tv står klar til at udpege, hvem der har gjort mest for diversiteten i det forgangne år.

Af Frederik Hoff

Den kompetente filmjury ved Ekko Shortlist Awards 2023 har fundet frem til de bedste film og præstationer, der er kommet på Ekko Shortlist i det forgangne år.

Nu skal prisfestens anden jury udpege de personer, producenter, arbejdspladser eller broadcastere, som i samme periode har gjort mest for diversiteten i dansk film.

Ligesom de andre priser bliver Diversitet Prisen overrakt ved Ekko Shortlist Awards 17. november i Bremen Teater, hvor Lasse Dein og Kristoffer Eriknauer står for et brag af et show.

Køb billet!

Prisen blev stiftet af FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund i 2021 og uddeles for tredje gang i år.

Du kan stadig nå at indsende dine forslag til en vinder. Send en mail med en kort begrundelse til ekko@ekkofilm.dk inden onsdag 8. november kl. 12.

De nominerede findes af en jury bestående af ti førende personligheder i dansk film, der alle har mangfoldighed og repræsentation for øje.

Juryen er i sig selv en alsidig flok med både direktører, producere, journalister, skuespillere, instruktører og andre branchefolk af forskellige køn og etniciteter.


Afshin Firouzi

Den dansk-iranske skuespiller var 36 år, da han kastede sig ind i filmens verden.

Hurtigt fik castere og publikum øjnene op for hans talent, og han brød for alvor igennem som fødselslægen Milad i Lone Scherfigs hospitalsserie Dag & nat.

I den kommende Afdeling Q-film Den grænseløse overtager han den vigtige rolle som Carl Mørcks højre hånd, Assad.

Sidste år vurderede han film som del af filmjuryen ved Ekko Shortlist Awards. I år skal han hjælpe med at finde frem til mangfoldighedens ryttere i dansk film.


Kirsten Barslund

Ingen er et mere oplagt medlem af diversitetsjuryen end projektlederen for Det Danske Filminstituts mangfoldighedsindsats.

Kirsten Barslund har igennem de sidste ti år stået bag en række initiativer for at øge diversiteten i dansk film.

Det gælder undersøgelser af etnisk og kønsmæssig mangfoldighed, mentorordninger, workshops, seminarer og debatter om den diversitetsmæssige tilstand i filmbranchen.

Hun har også været med til at indføre et system, hvor producenter skal skrive selvangivelser om kønsfordelingen både foran og bag kameraet.


Daniel Svarts

Få ved, hvad der rør sig i dansk tv og film, bedre end Daniel Svarts.

Den uddannede journalist har arbejdet for både TV 2 og DR, men steg til tops i produktionsselskabet STV Productions. I år er selskabet blevet opkøbt af BBC.

Nu hedder det BBC Studios Nordic Productions, og her er Svarts administrerende direktør.

Tidligere i år blev han valgt som bestyrelsesmedlem for Den Danske Filmskole, og han har nærmest gjort sig uundværlig i vores jury. For tredje år i træk er han således med til at udpege landets største diversitetshelte.

 

Malene Flindt Pedersen

Den erfarne producer var selv nomineret til den allerførste uddeling af Diversitet Prisen for sit arbejde for produktionsselskabet Hansen & Pedersen, der i en årrække har prioriteret dokumentarer med kvinder foran og bag kameraet.

Hun står selv bag Fat Front om tyk-aktivisters opgør med diskrimination. Og så er hun bestyrelsesforperson i WIFT – Women in Film and Television. Det er en organisation, der kæmper for vigtige sager som ligeløn i dansk film.

Ikke mindst er hun i år nomineret til prisen for Bedste Dokumentar ved Ekko Shortlist Awards som producer på Organiseret vildskab. Den handler om en helt anden slags diversitet, nemlig biodiversitet.


May Simón Lifschitz

I den lille danske filmbranche er der ikke mange transkønnede skuespillere.

En af de mest kendte er May Simón Lifschitz, som har gjort sig en strålende karriere i ind- og udland med roller i DR-serierne Orkestret og Ingen vej tilbage samt Netflix-serien Warrior Nun.

Hun spiller hovedrollen i den fremragende filmskoleafgangsfilm Sorte måne, der skildrer en heksejagt i middelalderen og vandt prisen for bedste fiktion ved Ekko Shortlist Awards 2016.

Alligevel har karrieren ikke været nogen dans på roser. I Ekko #81 fortæller May om vanskelighederne ved at komme ind i filmbranchen som transkønnet.


Tina Bremer

Når DR skal skaffe et perfekt cast af glade og vidt forskellige bageentusiaster til succesprogrammet Den store bagedyst, ringer de til Tina Bremer.

Den erfarne caster har fundet folk til en lang række reality- og underholdningsprogrammer i årenes løb. Blandt andre Big Brother og Er du klogere end en 10-årig?

Bremer brænder i den grad for diversitet og respekten for alle mennesker uanset hudfarve, seksualitet, alder, handikap, social klasse og køn. Ligesom sidste år låner hun sit særlige blik for diversitet ud til Ekkos jury, når de bedste kandidater til prisen skal ”castes”.


Cloé Bolle-Picard

Som programkoordinator på TV 2 har Cloé Bolle-Picard længe haft fokus på diversitet i programindholdet.

Hun startede karrieren som journalist på DR og har siden arbejdet som skribent for blandt andre kulturmagasinet Apropos Magazine, inden hun blev ansat på TV 2.

Desuden har hun skrevet essays om ligestilling i filmens verden til Filminstituttets webtidsskrift Kosmorama, og så har hun siddet i en arbejdsgruppe om diversitet på TV 2.


Lone Krüger Bodholdt

Som journalist og redaktør på DR igennem tyve år har Lone Krüger Bodholdt prøvet lidt af hvert.

Hun har haft fingrene i alt fra DR Kultur over Børn og unge-afdelingen til den særlige afdeling for Specialiseret Kultur og Tro.

De seneste tolv år har hun været tillidsrepræsentant på DR. Så Bodholdt ved om nogen, hvordan diskrimination ser ud i den danske mediebranche, og hvad der skal til for at komme den til livs.


Puk Grasten

Puk Grasten har celluloid i blodet, men har etableret sig som en fremtrædende instruktør i sin egen ret.

I 2016 spillefilmdebuterede hun med den roste krimi 37, og i år fulgte hun op med en markant filmatisering af Leonora Christina Skovs selvbiografiske bestsellerbog Den der lever stille.

I Ekko #93 taler hun sammen med forfatteren om processen med filmisk at fortælle historien om en kvinde, der bryder de sociale normer i sin familie, springer ud som lesbisk og får en karriere som forfatter.


Claus Christensen

Ekkos chefredaktør har bragt både Ekko Shortlist og Ekko Shortlist Awards til verden, og sammen med stylist Pari Khadem stiftede han i 2021 Diversitet Prisen.

Samme år sørgede han for, at Ekko blev det medie, der offentliggjorde det såkaldte protestbrev. Her kritiserede 415 mennesker filmbranchen for en grim kultur, hvor langt fra alle behandles med respekt.

Brevet satte gang i debatten og var med til at inspirere branchen til Stregen i sandet, en kampagne imod grænseoverskridende adfærd.

Målet med Diversitet Prisen er at hylde de, der har gjort allermest for at sikre, at dansk film og tv – foran såvel som bag kameraet – bliver et sted, der kan rumme alle typer mennesker.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.

Startede i 2014 og finder i år sted for tiende gang.

Indstil dine kandidater til Diversitet Prisen i mail til ekko@ekkofilm.dk inden deadline 8. november kl. 12.

Ekko Shortlist Awards 2023 er støttet af Det Danske Filminstitiut og sponsoreret af Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Zentropa, Danske Dramatikere, ANIS, Danske Filminstruktører, Danske Scenografer, Dansk Filmfotograf Forbud, Politiken-Fonden og Royal Beer.

Køb billet!

© Filmmagasinet Ekko