Nyhed
10. juli 2009 | 15:41

Michael Jacksons fem bedste videoer

Michael Jackson var mere end en stor musiker. Ekko har udvalgt hans fem bedste musikvideoer, som kan ses her på siden.

Af Niels Petersen

Michael Jackson, der døde 25. juni, var en banebrydende musiker og danser, men han har også været med til at give musikvideoen den form, den har i dag.

I 1980'erne og 1990'erne satte Jackson nye standarder for, hvad en god musikvideo skulle indeholde.

Jackson gjorde sine videoer ekstremt filmiske og hyrede etablerede spillefilminstruktører til at instruere dem.

Videoerne var teknisk innovative og benyttede sig af de nyeste teknikker udviklet til spillefilm. Jackson var en af de første musikere til at benytte make-up-effekter og computeranimation i sine videoer. Uden Jackson ville tv-kanalen MTV ikke have været det samme.

Han turde også udtrykke sine politiske holdninger i sine sange og videoer. Black or White problematiserer racisme, mens They Don't Care About Us handler om undertrykkelse.

Videoerne blev ofte udsat for censur. Videoen til Thriller blev opfattet som at være for skræmmende og klippet om, så det var muligt at vise den døgnet rundt. Og det stærkt seksuelle udtryk i Black or White-videoens sidste minutter blev helt fjernet.

Ekkos bud på Michael Jacksons fem bedste videoer:



Thriller (1982) er den første musikvideo af sin slags. Før havde musikvideoer typisk bestået af en simpel optagelse af musikere, der spillede et nummer. Men Michael Jackson gør denne musikvideo til en lille film.

Hele videoen varer fjorten minutter og indeholder en historie, hvor Jackson forvandles til en zombie. Zombie-figuren havde ellers kun optrådt i billigt producerede horrorfilm, men videoen introducerer den til et massepublikum.

Den makabre humor og Rick Bakers flotte make-up er instruktøren John Landis' værk, som han også benyttede sig af i horror-komedien An American Werewolf in London.



Bad (1987) fortsætter, hvad Jackson startede med Thriller, men ambitionsniveauet er langt højere. Videoen er instrueret af ingen ringere end Martin Scorsese.

Scorseses instruktion sikrer, at Jackson overbevisende leverer sin rolle som utilpasset ung mand i New York i videoens historiedel. Scorsese forkærlighed for film om New York viser sig i dansenummeret, der er stærkt inspireret af West Side Story.



Black or White (1991) er Michael Jackson på toppen af sin karriere. Videoen er en storstilet produktion, med store dansenumre, mange locations og avancerede effekter.

Jackson var efter udgivelsen af Bad blevet kritiseret for sit nye "hvide" udseende. Nummeret er Jacksons stillingtagen til racisme. Videoen er igen instrueret af John Landis, der sammen med Macaulay Culkin og den animerede Bart Simpson selv optræder i videoen.

Videoen gør brug af den dengang nye computergenerede morphe-teknologi, der gør det muligt at skabe en flydende overgang mellem forskellige personer. James Cameron havde netop brugt samme teknologi til at skabe de banebrydende effekter i Terminator 2.



Remember the Time (1992) fortsætter i samme stil som mange af Jacksons øvrige videoer. Store dansenumre, avancerede visuelle effekter og spektakulære gæsteoptrædener. Videoen vækker opsigt især i castingen af udelukkende sorte skuespillere i alle roller.

Instruktøren henter Jackson igen i filmverden. John Singleton havde med sin debutfilm Boyz N the Hood i 1991 markeret sig som en instruktør, der ikke lægger fingrene imellem i sin skildring af forholdene for USA's sorte befolkning. Videoen er Jacksons tilkendegivelse af sin afroamerikanske identitet.



They Don't Care About Us (1996) er Michael Jackson mest politiske video. Der findes to forskellige udgaver af videoen. Den ene udspiller sig i Rio de Janeiros slum, den anden i et amerikansk fængsel fyldt med sorte fanger.

”Det er en protestsang, og jeg mener han (Spike Lee, red.) var perfekt til at instruere den,” udtalte Jackson om valget af Spike Lee som instruktør til de to videoer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko