Nyhed
17. okt. 2023 | 12:10

Nicolas Winding Refn langer ud efter streaming

Foto | Jan Buus

”Folk tænker mere over, hvad de ikke skal se, end hvad de skal se,” siger Nicolas Winding Refn om streamingtjenesternes overmætning af film- og tv-markedet.

Den danske mesterinstruktør kaldte Netflix sine venner og hyldede streaming som filmkunstens fremtid, men nu har piben fået en anden lyd. 

Af Frederik Hoff

Under et pressemøde i Cannes i 2019 proklamerede Nicolas Winding Refn, at ”streaming er fremtiden”.

Tre år senere roste han Netflix til skyerne i forbindelse med premieren på sin serie Copenhagen Cowboy.

”At bringe denne serie til live gennem samarbejdet med Netflix har på alle måder været en helt vidunderlig oplevelse. Jeg opfatter ikke kun Netflix som min partner med mange mulige eventyr i fremtiden, men også som mine venner,” sagde han og lancerede et nyt udtryk: ”Netflix Winding Refn.”

Men nu har piben fået en anden lyd.

I september proklamerede han under Venedig-festivalen, at filmkunsten skal reddes fra streamingtjenesternes klør. Tjenesterne er ”overfinansierede og rådne af penge og kokain”, udtalte han.

Nu har Ekstra Bladet opfanget et interview til Deadline, hvor Refn, i anledning af sin kommende filmatisering af De fem-bøgerne for BBC, uddyber sine holdninger til streamingæraen og den kriseramte filmbranche.

Instruktøren mener, at filmmarkedet er blevet overmættet af tjenesternes massive produktion af såkaldt indhold.

”Der er nødt til at finde en samtale sted imellem tv-selskaber, producere og distributører, der forholder sig til spørgsmålet om, hvorfor folk bruger mere tid på at tænke over, hvad de ikke skal se frem for, hvad de skal se,” siger han til Deadline.

Dog siger han, at han gerne vil arbejde med streamingtjenester i fremtiden. Men der er nødt til at blive snakket mere om, hvad der produceres i stedet for bare at producere derudaf.

”Der vælter så mange penge ind i noget, der i bund og grund bare bliver mere klikbaseret. Den globale snak går på, hvorfor folk slukker så hurtigt – i stedet for at tænde – og jeg tror, at det har meget at gøre med, hvad vi producerer,” siger han.

Stor katastrofe
Meget tyder på, at streamingtjenesterne er kommet frem til samme pointe. Signalet fra ikke mindst Netflix er, at der i fremtiden skal satses mere på kvalitet end kvantitet.

Nicolas Winding Refn har ironisk nok selv bidraget til streamingen med to ganske lange serier.

Den tretten timer lange Too Old to Die Young for Prime Video overmættede anmelderne, mens den seks timer lange Copenhagen Cowboy for Netflix fik en usædvanligt blandet modtagelse.

I interviewet til Deadline kommenterer Nicolas Winding Refn også strejkerne i den amerikanske filmbranche.

Det lykkedes i slutningen af september manuskriptforfatternes forening WGA at lave en aftale med producentforeningen AMPTP efter næsten fem måneders strejke. Men skuespillerforeningen strejker stadig.

”Strejken er en repræsentation af den enorme ulighed, som vores moderne verden er på vej imod,” siger instruktøren, der boede i New York som barn og står bag flere amerikanske film, heriblandt kulthittet Drive.

”Jeg synes, det er en stor katastrofe. Så det er tid til, at vi slår os sammen, for verden er meget lykkeligere, når vi deler frem at slås om resurserne.”

En fællesoplevelse
Nicolas Winding Refn håber, at hans De fem-seriekan være en fællesoplevelse ligesom i flow-tv-æraen, hvor alle samledes om fjernsynet om aftenen.

Hans producer, Matthew Read, siger til Deadline, at Refns faste temaer vil være at finde i De fem. Men den bliver ikke tilnærmelsesvis så voldelig, som vi kender Refn fra Pusher-trilogien og Valhalla Rising.

”Det er første gang jeg laver noget, mine børn rent faktisk kan se,” siger Refn.

De fem-serien bliver på tre afsnit og forventes at få premiere i 2024.

Trailer: Copenhagen Cowboy

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko