Interview
19. okt. 2008 | 12:22

Snørklet vej til lærredet

Foto | Agnete Schlichtkrull
Erling Jepsen

'Frygtelig lykkelig' bygger på en Erling Jepsen-roman, der begyndte med et afslag fra Det Danske Filminstitut.

Af Julie Bloch Pedersen

Filmen har fået rigtigt øje på den sønderjyske forfatter Erling Jepsen. Kunsten at græde i kor blev forvandlet til en kritikerrost film af Peter Schønau Fog, og nu er turen kommet til Frygtelig lykkelig, som Henrik Ruben Genz har filmatiseret.

Erling Jepsen skrev Frygtelig lykkelig i 2004, men i virkeligheden skulle den slet ikke have været en roman, men en film!

"Det var skuespilleren Søren Pilmark, som gav mig til ideen til at fortælle historien på film," siger Erling Jepsen i det nye nummer af Ekko.

Landbetjenten
"I 2002 fortalte jeg Pilmark grundhistorien til det, jeg havde i hovedet og dengang kaldte Landbetjenten. Han var begejstret og foreslog, at jeg skrev en synopsis og sendte den til Morten Grunwald, som dengang var filmkonsulent på Det Danske Filminstitut."

"Men Grunwald kunne ikke se nogen som helst kvaliteter i oplægget. En usympatisk og kriminel hovedperson - dét kunne han ikke forestille sig. Og i øvrigt mente han ikke, at der overhovedet fandtes landbetjente i Danmark længere, for i Nordsjælland, hvor hans sommerhus lå, var der ingen tilbage."

"Han anbefalede mig at se The Pledge med Jack Nicholson, for han syntes, at historien skulle i den retning."

"Jeg sagde til mig selv: 'Det skal være løgn,' og så skrev jeg historien som en roman. Jeg tænkte, at den ad den vej måske kunne blive til en film."

Resultatet endnu bedre
På det tidspunkt var filmen Kunsten at græde i kor under produktion. Henrik Ruben Genz havde lagt billet ind på at instruere den, men var kommet for sent.

"Jeg viste ham den endnu ufærdige version af Frygtelig lykkelig, og han kunne godt se en film for sig. Derfor købte han rettighederne sammen med producenten Thomas Gammeltoft og skrev et manuskript sammen med Dunja Gry Jensen. En ny filmkonsulent på Filminstituttet, Nikolaj Scherfig, tog det til sig, og Molly Malene Stensgaard tog over, da Scherfig stoppede som konsulent."

Du fik altså din vilje?

"Ja, man skal ikke sådan give op, bare fordi en filmkonsulent siger nej. Og den film, Henrik har lavet, er faktisk bedre end den, jeg oprindelig havde i tankerne. Første gang jeg så filmen, savnede jeg scenerne mellem min hovedperson og hans mor, men nu kan jeg godt se, at filmen fungerer bedre uden."

Spændende og barsk fyr
Morten Grunwald kan ikke huske Landbetjenten, men han havde store problemer med at se kvaliteten i manuskriptet til Kunsten at græde i kor. 

"Jeg var ved at få spat af al det græderi, og jeg syntes ikke, at karaktererne var troværdige. Men det er jo endt med at blive en genial film, især fordi Peter Schønau Fog har indspillet filmen på sønderjysk dialekt. Og drengen spiller fantastisk."

"Sådan kan det jo gå, det er ikke nemt at forudsige. Og trods mit afslag synes jeg, at Erling Jepsen er en skide spændende og barsk fyr, som kaster sig selv og sin familie på bålet. Det er godt, at han ikke har ladet sig slå ud af en tåbelig filmkonsulent," griner Morten Grunwald.

Ekko #43 er på gaden 22. oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko