Nyhed
07. mar. 2017 | 12:50

Spielberg laver politisk lækagefilm

Foto | Dreamworks
Tom Hanks og Steven Spielberg har et langt samarbejde bag sig og ser nu ud til at være på vej med endnu en film, hvor Hanks spiller hovedrollen, og Spielberg instruerer.

Steven Spielberg planlægger film om krigsafsløringer af Washington Post, og han har ingen ringere end  Tom Hanks og Meryl Streep på rollelisten.

Af Nicki Bruun

Meryl Streep, der vel uden at overdrive kan kaldes verdens største nulevende skuespiller, har været ganske harsk i sin kritik af præsident Donald Trump.

I sin tale ved Golden Globe-uddelingen tidligere i år slog hun på den frie presses ansvar for at holde opsyn med magthaverne, og nu skal hun efter alt at dømme medvirke i en film om selvsamme emne.

Hun har nemlig sagt ja til at spille over for Tom Hanks i The Post, som Steven Spielberg skal instruere. Det skriver branchemediet Deadline Hollywood.

Filmen handler om de såkaldte Pentagon-papirer, som avisen Washington Post bragte i 1971. Det var en hemmelig dokumentsamling, som afslørede ulovlige handlinger begået af USA i Vietnam-krigen.

Tom Hanks skal spille daværende redaktør for Washington Post, Ben Bradlee, mens Meryl Streep har rollen som udgiveren Kay Graham, der begge måtte gå rettens vej, da regeringen ville have avisen til at trække historien tilbage.

Oscar står skrevet
Selv om historien er mere end 45 år gammel, er den aktuel som aldrig før. De senere år har budt på kæmpe whistleblower-sager personificeret gennem mennesker som Edward Snowden og Chelsea Manning.

Tilbage i 1971 var det den tidligere så patriotiske Daniel Ellsberg, der lækkede dokumenter først til New York Times og siden Washington Post. Ellsberg dannede for nogle år siden en forening med instruktør Michael Moore, som arbejdede aktivt for Chelsea Mannings løsladelse.

Pentagon-papirerne blev frigivet i 2011, og det er det meget ubeskrevne blad Liz Hannah, som står for manuskriptet.

Til gengæld er instruktør og de to hovedrolleindehavere tre af de største navne, man kan opdrive i amerikansk film i disse dage. Meryl Streep var nomineret for tyvende gang ved den seneste Oscar-uddeling og har vundet tre af de gyldne statuetter, mens Spielberg og Hanks har vundet henholdsvis tre og to Oscars.

Fast makkerskab
Steven Spielberg og Tom Hanks har arbejdet sammen som instruktør og skuespiller fire gange før, deriblandt i krigsfilmen Saving Private Ryan.

Den vandt Spielberg en Oscar for bedste instruktør, mens Tom Hanks måtte nøjes med en nominering for sin skuespilpræstation. Han vandt senest en Oscar for sin rolle i Forrest Gump fra 1994.

Deres andre film sammen er Catch Me If You Can, Terminalen og Spionernes bro.

Sammen har makkerparret også produceret og lang række film og serier. Mest prominent er nok HBO-krigsserierne Band of Brothers og The Pacific, der følger kampene under Anden Verdenskrig i henholdsvis Europa og Stillehavet.

© Filmmagasinet Ekko