Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

06. feb. 2015 | 14:00 - Opdateret 07. feb. 2015 | 14:03

Oscar belønner det ekstreme

Robert De Niro, Charlize Theron og Matthew McConaughey. Når skuespillere tager ekstremerne i brug, har de Oscar-akademiets bevågenhed.

Mens tilskuerne blot sidder på deres flade og nyder de par timer, en spillefilm varer, har de som oftest ingen idé om de pinsler, en skuespiller har gået igennem – før, under og efter indspilningen.

En film tager som oftest et par måneder at få i kassen, men en skuespillers forberedelser til optagelserne – og efterdønningerne – kan sagtens tage op til hele og halve år.

Her er de ti skuespillere, der har gået de største pinsler igennem for at forvandle deres udseende og levere præstationer, som er blevet værdsat af Oscar-akademiet. Vi begynder som vanligt fra bunden med nummer ti og bevæger os op ad listen.


10. Charlize Theron

Charlize Theron er en af verdens smukkeste skuespillerinder. Men i forbindelse med en enkelt rolle var skønheden svær at få øje på.

I Patty Jenkins Monster (2003) spiller hun rollen som den dømte seriemorder, Aileen Wuornos. At hun tonede skønheden en smule ned til denne rolle, er århundredets underdrivelse. Skuespilleren tog fjorten kilo på og barberede øjenbrynene af for at ligne karakteren mest muligt.

For ikke at vise den nærmest ubegribelige forvandling har jeg indsat et foto af skuespillerinden, som hun sædvanligvis tager sig ud.

Charlize Theron blev præmieret for ulejligheden ved Oscar-uddelingen i 2004.


9. Adrien Brody

Adrien Brody spiller rollen som Wladyslaw Szpilman i Roman Polanskis Pianisten fra 2002.

For at spille den jødiske musiker, som overlever ghettoen i Warsawa under de sidste dage af Anden Verdenskrig, måtte Brody tabe sig fjorten kilo. Men det stoppede ikke her. For virkelig at sætte sig ind i rollen som en mand, der ingenting ejer, fravalgte skuespilleren sig alle bekvemmeligheder og ikke mindst ture i sin højt elskede Porsche i månederne inden produktionsstart.

Adrien Brody vandt en Oscar for rollen ved uddelingen i 2003. At Brodys kæreste efter signende fik nok og skred under skuespillerens forberedelser til rollen, er måske forklaringen på Brodys veritable overfald på Halle Berry, da han skulle hente sin statuette.


8. Dustin Hoffman

 

At Dustin Hoffman har eksperimenteret med udseendet i flere roller, som for eksempel i Midnight Cowboy (1969) og Tootsie (1982), er en velkendt sag, men det er ikke i anstrengelser med udseende eller vægttab, man skal finde skuespillerens mest ekstreme forberedelse til en rolle.

Nej, det handler om skuespillerens forberedelser til at spille Raymond Babbitt i Barry Levinsons Rain Man fra 1988.

For at kunne spille rollen med akkuratesse trak Hoffman på sine erfaringer i forbindelse med ophold på et psykiatrisk hospital. I forberedelserne til filmen brugte han over to år på at studere autister.

Dustin Hoffman blev belønnet for præstationen ved Oscar-uddelingen i 1989.


7. Matthew McConaughey

Langt fra alle roller i Matthew McConaugheys karriere har resulteret i priser, men i 2013, da han påtog sig rollen som Ron Woodroof i Jean-Marc Vallées Dallas Buyers Club, blev han hyldet som aldrig før.

For at kunne spille rollen som den aids-ramte rodeorytter måtte skuespilleren tabe sig 25 kilo.

Indsatte foto viser skuespilleren fra hans pæneste side.

McConaughey hjemtog en Oscar sidste år for sin rolle i Dallas Buyers Club. En rolle, han øjensynligt ikke er kommet sig helt over endnu, da han stadig mangler at tage nogle kilo på for at komme tilbage til udgangspunktet.


6. Natalie Portman

Natalie Portman er en skuespillerinde, som er villig til at gå til yderligheder for sine roller.

For at spille ballerina i Darren Aronofskys Black Swan i 2010 måtte Portman igennem en daglig rutine i månedsvis, som omfattede fem timers ballet og svømning. Mens hun udsatte sig selv for disse pinsler var hun på en streg diæt, som tillod daglig indtagelse 1200 kalorier.

Portman blev præmieret for rollen ved Oscar-uddelingen i 2011.


5. Tom Hanks

Tom Hanks er tre gange i sin karriere gået til yderligheder for en rolle: Hård militærtræning som optakt til rollen i Steven Spielbergs Saving Private Ryan (1998) og stort vægttab i forbindelse med Jonathan Demmes Philadelphia (1993).

Men rollen som slår dem alle, er som Chuck Noland i Robert Zemeckis’ Cast Away (2000). Først måtte skuespilleren tage lidt på i vægt for at virke troværdig til første del af filmen, hvor en forretningsmand styrter ned med et fly. Derefter var der et langt ophold i optagelserne, mens Hanks tillagde sig fuldskæg og tabte sig hele 25 kilo. Da de fleste scener i filmen involverer vand, var skuespilleren konstant i det våde element og pådrog sig endda en infektion i benet ved afslutningen på optagelserne.

Hanks blev nomineret til Oscars for alle tre roller og hjemtog statuetten for Philadelphia.


4. Jared Leto

Jared Leto pådrog sig hele verdens opmærksomhed, i portrættet af den transseksuelle med hiv i Dallas Buyers Club (2013).

Skuespilleren tvang sin vægt helt ned på 51 kilo til rollen.

Men det er ikke første gang Leto dramatisk har ændret sin vægt. I 2007 portrætterede skuespilleren Mark David Chapman, manden som dræbte John Lennon, i J.P. Schaefers Chapter 27. For at gøre rollen så realistisk som mulig tog Leto næsten 30 kilo på, gennem indtagelse af is, soya sauce og olivenolie. Velbekomme.

Jered Leto blev aldrig Oscar-nomineret for rollen i Chapter 27, til gengæld sejrede han overbevisende for rollen i Dallas Buyers Club, for hvilken han hjemtog en statuette sidste år.


3. Daniel Day-Lewis

Som handicappet i Min venstre fod (1989) og atletisk indianerforkæmper i Den sidste Mohikaner (1992) har Daniel Day Lewis demonstreret sin skuespillermæssige spændvidde. Det giver også svaret på, hvorfor han vinder så mange priser.

Day Lewis er kendt for at bruge meget tid og meget energi i forberedelserne til sine roller. Det ses måske bedst i Jim Sheridans Min venstre fod, hvor skuespilleren spiller rollen som den multihandicappede Christy Brown.

For at forberede sig bedst muligt levede Day Lewis i månedsvis i en kørestol. Han indtog en så forkrøblet holdning i forberedelserne til rollen, at han brækkede to ribben.

Daniel Day Lewis hjemtog en Oscar for rollen i Min venstre fod ved uddelingen i 1990.


2. Robert De Niro

Robert De Niros forberedelser til rollen som bokseren Jake LaMotta i Martin Scorseses Raging Bull fra 1980 er legendarisk.

De Niro gik simpelthen i boksetræning for at kunne opnå fysik som en ægte bokser. Han gennemførte endda tre rigtige boksekampe, hvoraf han vandt de to, for at kunne indtræde i rollen.

I en pause under indspilningen af Raging Bull måtte De Niro forøge sin vægt med hele 27 kilo for at kunne portrættere den aldrende LaMotta.

Robert De Niro blev da også præmieret for sine anstrengelser ved Oscar-uddelingen i 1981.


1. Christian Bale

Som optakt til sin rolle i Brad Andersons The Machinist fra 2004, tabte Christian Bale sig 29 kilo godt hjulpet af en diæt bestående af frugt og kaffe. Det gjorde han for at kunne spille den afmagrede Trevor Reznik, som ikke har sovet i et år. Bale ville gerne have presset vægten yderligere ned, men fik forbud af filmselskabet. Det hænger sikkert sammen med forsikringspræmiens størrelse.

Efterfølgende havde han travlt med atter at komme i superform for at kunne spille Batman i Christopher Nolans Batman Begins fra 2005. Og det var ikke nemt. Faktisk var Bale så afkræftet, at han end ikke kunne gennemføre bare et enkelt armbøjning. Med træning og en ny diæt forøgede skuespillerens sin vægt med hele 45 kilo og var således klar i en ny og yderst muskuløs udgave, da optagelserne begyndte.

Skuespilleren udsatte sig endda for endnu et vægttab inden den sidste Batman-film The Dark Knight Rises for at spille Dicky Eklund i David O. Russels The Fighter fra 2011.

Efter den sidste Batman-rolle i 2012 var det så bare med at lade stå til. Næste rolle var den lettere overvægtige svindler, Irving Rosenfeld, i David O. Russells American Hustle fra 2013.

Anstrengelserne har resulteret i to Oscar-nomineringer, for henholdsvis The Fighter og American Hustle. Christian Bale hjemtog en statuette for førstnævnte.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko