Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

28. mar. 2014 | 09:00

Russell Crowes ti bedste

Foto | Paramount Pictures
Russell Crowe i Darren Aronofskys Noa.

Russell Ira Crowe er indiskutabelt en af vor tids største skuespillere.

Crowe, som er født i New Zealand, men opvokset i Australien, fik filmbranchen ind med modermælken, idet forældrene stod for cateringservice under filmoptagelser.

Anmelder-gennembruddet kom med den australske Romper Stomper (1992) af Geoffrey Wright og det folkelige gennembrud med Sam Raimis De hurtige og de døde (1995) og L.A. Confidential (1997).

Spændvidden i Crowes rollevalg er intet mindre end imponerende. Rollerne har spændt lige fra Supermans far, Robin Hood, gladiator og bokser til kaptajn, politibetjent, nynazist og borgmester.

Nej, man kan ikke beskylde Crowe for et ensidigt rollevalg. Om end helteroller er de fremherskende, har der også været flere skurkeroller i karriereren. Portrættering af virkelig personer er Crowes foretrukne.

Og priserne er regnet ned over ham, blandt andet tre Oscar-nomineringer, hvoraf han har vundet en enkelt for bedste mandlige hovedrolle i Ridley Scotts Gradiator (2000). Fem gange har han været nomineret til en Golden Globe og har vundet en enkelt: bedste mandlige hovedrolle i Ron Howards Et smukt sind (2001).

Ikke mindre end i alt 39 filmpriser er det blevet til gennem karrieren.

Senest har vi set ham i Akiva Goldsmans beklageligvis mislykkede Winter’s Tale. Goldsman har ellers stået bag manuskripterne til nogle af Crowes største triumfer: Et smukt sind (2001) og Cinderella Man (2005).

Men allerede på torsdag vender han tilbage, denne gang i rollen som selveste Noa i Darren Aronofskys film af samme navn. 

Filmen er en adaption af den bibelske historie om Noas Ark. I en verden hærget af menneskelig synd får Noa en guddommelig mission: at bygge en ark for at redde eksistensen fra en kommende oversvømmelse.

Filmen har allerede skabt en del kontrovers i USA. Kristne grupper er i oprør over filmen.

Som for så mange andre skuespillere, har karrieren ikke været uden vådeskud. Winters Tale og A Good Year (2006) er de absolutte nulpunkter, men opvejes så rigeligt af pletskuddene.

Han er i den absolutte superliga af skuespillere, som kan tillade sig at forlange et honorar på op til $20 millioner per film.

Her er Russel Crowes bedste film, og vi starter nedefra:


10. Et smukt sind (2001)



Crowe spiller i denne film den skarpe matematiker John Nash, der står foran sit internationale gennembrud, da han bliver viklet ind i en mystisk sammensværgelse. Det er kun hans hengivne kone, der kan hjælpe ham.

Filmen er baseret på en roman af Sylvie Nasar og instrueret af Ron Howard. Blandt de øvrige skuespillere møder vi Ed Harris, Jennifer Connelly og Christopher Plummer.

Filmmagasinet Premiere har kaldt filmen en af de tyve mest overvurderede film i historien.

Rud Kofoed i Ekstra Bladet var øjensynlig blæst bagover: ”Historien udvikler historien sig så fængende dramatisk, at den giver susen for ørerne. Det er som at sidde med hovedet i en roterende tørretumbler ...”

Filmen var nomineret til otte Oscars og hjemtog fire, blandt andet ”bedste film” og ”bedste instruktion”.


9. Gladiator (2000)



Romerriget år 180. Crowe spiller generalen Maximus, som bliver forrådt og hans familie myrdet af kejserens korrupte søn, Commodus. Da han vender tilbage til Rom, er det som hævnsøgende gladiator.

Denne ”sand og sandal”-film er i øvrigt befolket af Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed og Richard Harris. Ridley Scott stod for instruktionen.

Dette er Russell Crowe egen favorit af alle de amerikanske film, han har medvirket i.

I filmen medvirker to af engelsk films største skuespillere: Oliver Reed og Richard Harris. Om end Crowe kom godt ud af det med Harris, var det lige omvendt med Reed. Reed udfordrede sågar Crowe til slåskamp under filmens optagelser.

Per Calum i Jyllands-Posten lod champagnepropperne springe: ”Mesterlig underholdning, og jeg kan slet ikke komme i tanker om nogen anden film i denne genre, som kommer bare i nærheden af Gladiator.”'

Filmen var nomineret til hele tolv Oscars og vandt fem, blandt andet ”bedste mandlige hovedrolle”-prisen til Russell Crowe.


8. Romper Stomper (1992)



Vi ser Crowe i rollen som Hando, lederen af en brutal gruppe skinheads, der er blevet alarmeret over en asiatisk invasion af deres nabolag. Da asiaterne tilmed køber deres stambar, står den på bøllebank.

Geoffrey Wright instruerede denne australske film, som i Danmark fik titlen Årgang ’93 og dermed ufrivilligt kom til at indgå i en serie, den danske distributør havde opfundet. De øvrige film i ”serien” havde ikke nær samme kvalitet som Romper Stomper.

Samme filmmagasin, der udråbte Et smukt sind til en af de tyve mest overvurderede film i historien, kaldte denne film en af historiens tyve mest farlige film.

Anders Rou Jensen i Politiken havde – mildt sagt – lagt mærke til Crowe: ”Russell Crowe er filmhistorisk beslægtet med den vilde ungdom hos både James Dean og Marlon Brandon.”

Crowe blev tildelt tre internationale filmpriser for sin medvirken.


7. Cinderella Man (2005)



30'ernes Amerika. Crowe spiller den depressionsramte Jim Braddock, som af nød trækker i boksehandskerne, for at sikre familien mad på bordet. Braddock viser sig at have stort talent som bokser, et talent, der ender med at give ham en kamp mod verdensmesteren i sværvægtsboksning.

Ron Howard instruerede Crowe for anden gang og blandt filmens øvrige medvirkende finder vi Renée Zellweger og Paul Giamatti.

Russell Crowe tabte sig 22 kg. til rollen og kom ned på 79 kg. Rollen kostede ham både tænder og en forvredet skulder.

Søren Vinterberg i Politiken havde fundet alle superlativerne frem: ”... så tæt og nervepirrende, at det – selv for en på forhånd distancekølig bokse-ignorant som mig – bliver gispende spændende, ja, rent ud sagt stinkende, svedende, sviende troværdigt.”

Filmen var nomineret til tre Oscars, men måtte gå tomhændet hjem.


6. American Gangster (2007)



Vi er i 70’ernes USA, og Crowe påtog sig rollen som den bundærlige kriminalbetjent, Ritchie Roberts. Han sætter sig for at stoppe narkotikasmugling, som foregår ved hjælp af kister, der strømmer til USA med ofre for Vietnam-krigen.

Filmen er instrueret af Ridley Scott, som har brugt Crowe i tre øvrige film: Gladiator, A Good Man og Robin Hood. Denzel Washington, Josh Brolin og Chiwetel Ejiofor (højaktuel i 12 Years a Slave) besætter de øvrige væsentlige roller.

Filmen var noget af en tour de force for filmholdet: 360 scener på 180 forskellige locations.

Kim Skotte i Politiken formulerede sin positive indstilling over for filmen på denne måde: ”... ikke kun er spændende, men også både velbegrundet, velspillet og ganske tankevækkende.”

Nomineret til to Oscars, dog uden at vinde.


5. State of Play (2009)



Crowe har rollen som en journalist, der begynder en efterforskning, efter drabet på en assistent til et medlem af den amerikanske kongres.

Kevin Macdonald har instrueret dette drama, som ellers byder på gode præstationer af blandt andet Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright, Jason Bateman og Jeff Daniels.

På grund af konstante forsinkelser fik filmen øgenavnet State of Delay. Crowe inddrog Ridley Scott i beslutningen om han skulle medvirke i filmen.

Nanna Frank i Jyllands-Posten kaldte filmen "En hæsblæsende, effektiv thriller baseret på solidt håndværk, gedigen spænding og godt skuespil."

Filmen sikrede Crowe en pris som ”bedste skuespiller” fra AFI i Australien.


4. Master and Commander: Til verdens ende (2003)



Crowe spiller rollen som Kaptajn Jack Aubrey, som under Napoleon-krigene pressede både sit skib og mandskab til det yderste i jagten på et fransk krigsskib. En jagt, der førte dem helt til Sydamerika.

Peter Weir stod bag kameraet til dette krigsdrama.

I modsætning til kampvægten i Cinderella Man (79 kg.) tog Crowe på til denne rolle og kom helt op på 103 kg.

Christian Monggaard i Information var tydeligvis imponeret: ”en usædvanlig Hollywoodfilm, der ikke prøver at lefle for publikum eller genrekonventioner.”

Filmen var nomineret til ti Oscars, og hjemtog to.


3. 3:10 til Yuma (2007)



Russell Crowe spiller skurken Ben Wade, som den fattige ranchejer Dan Evans påtager sig at ekskortere til rettergang i Yuma. Men er ranchejeren mand nok til opgaven?

James Mangold står bag denne genindspilning af Delmer Daves originale film fra 1957, hvor Crowes rolle blev spillet af Glenn Ford. Over for Crowe står Christian Bale.

Interessant nok var Tom Cruise i overvejelse til mange af de roller, som i sidste ende endte hos Russell Crowe. Den gælder også denne film.

Bo Green Jensen i Weekendavisen var entusiastisk: ”Mangolds film ikke bare fungerer. Den sprudler og gnistrer og brager igennem, så man føler sig hensat til en klassisk western og samtidig ser noget nyt blive født.”

Nomineret til to Oscars, men blev forbigået.


2. The Insider (1999)



Crowe spiller forskningslederen Jeffrey Wigand, som kommer under både personligt og professionelt pres, da han beslutter sig for at afsløre tobaksindustrien i 60 Minutes.

Michael Mann er instruktør på filmen, som også kan byde på præstationer af Al Pacino og Christopher Plummer.

Virkelighedens Jeffrey Wigand havde to krav til filmen: Hans døtres navne skulle ændres, og der måtte ikke forekomme rygning i filmen. Det første krav blev imødekommet, det sidste blev det næsten.

Niels Frid-Nielsen i Aktuelt gav filmen følgende ord med på vejen: ”Den fortæller en historie om almindelige mennesker, der udsættes for et ualmindeligt pres. Den handler om muligheden for at gøre det rigtige og kunne se sig selv i spejlet. Det er med andre ord en film, vi har brug for.”

Nomineret til hele syv Oscars, men blev totalt ignoreret ved selve uddelingen. Tobakslobbyen er stærk i USA.


1. L.A. Confidential (1997)



Mens korruptionen vokser i Los Angeles, efterforsker tre politifolk – en doven, en brutal og en retskaffen – en serie mord på deres helt egen måde.

Russell Crowe spiller den brutale politimand.

Curtis Hansons fremragende film efter James Ellroys roman. De øvrige roller spilles af Kevin Spacey, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger og Danny DeVito.

Instruktøren var fast besluttet på at hyre Crowe, men mødte modstand fra filmens producent, Warner Bros., som mente, at ideen om at besætte rollerne i et amerikansk periodedrama med to ikke-amerikanere (Crowe og Guy Pearce) var en rigtig dårlig i idé.

Hanson overvandt dog producentens skepsis.

Informations Christian Monggaard Christensen kaldte filmen ”mesterlig” og fortsatte i samme plovfuge: ”En fremragende film i instruktøren Curtis Hansons overmåde kompetente hænder … efterlader sit publikum begejstret og målløst af beundring”.

Filmen var nomineret til ni Oscars og hjemtog to.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko