Dansk islæt i Venedigs hovedkonkurrence

En af Venedig-festivalens meste imødesete film er nyfilmatisering af Frankenstein, hvor Jacob Elordi spiller monsteret og Oscar Isaac monstermageren, mens danske Dan Laustsen står bag kameraet.
Selv om Cannes stadig regnes for filmkunstens fineste skueplads, har Venedig-festivalen støt arbejdet sig op til at være årets vigtigste affyringsrampe for Oscar-sæsonen.
Hovedkonkurrencen byder således på imødesete nye film af sværvægtere som Guillermo del Toro, Yorgos Lanthimos, Kathryn Bigelow, Park Chan-wook, Jim Jarmusch og Noah Baumbach.
Guillermo del Toro holder verdenspremiere på Frankenstein, en nyfilmatisering af Mary Shellys roman med Jacob Elordi som monster og Oscar Isaac som monstermager.
Projektet er helt i tråd med Guillermo del Toros karrierelange fascination for uhyrer og vanskabninger, der har kastet film som The Devil’s Backbone, Pans labyrint og Oscar-vinderen The Shape of Water af sig.
Frankenstein har også et dansk islæt i form af instruktørens mangeårige hoffotograf, Dan Laustsen, der står bag kameraet på en film, der tegner til at blive overdådigt smuk.
Og så er Yorgos Lanthimos’ Bugonia produceret af det amerikanske produktionsselskab Square Peg, der drives af danske Lars Knudsen sammen med instruktøren Ari Aster. Filmen er en genindspilning af en sydkoreansk kultkomedie og genforener den misantropiske græker med Emma Stone, der har spillet hovedroller i hans seneste tre film: The Favourite, Guldløvevinderen Poor Things og sidste års Kinds of Kindness.
Bugonia handler om to konspirationsteoretikere. De kidnapper direktøren for en medicinalvirksomhed, fordi de er overbevist om, at hun er et rumvæsen med planer om at tilintetgøre Jorden.
Dramedy med stjernestøv
Den sydkoreanske instruktør Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden, Decision to Leave) dyster med den sorthumoristiske No Other Choice, hvor en arbejdsløs mand tvinges ud i en stadig mere desperat jobjagt efter at være blevet fyret.
Filmen er baseret på en thrillerroman af amerikanske Donald E. Westlake, der for tyve år siden blev filmatiseret af Costa Gavras under titlen Papirmanden.
Actionvante Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) vender tilbage til storpolitik med A House of Dynamite. Filmen, hendes første siden Detroit i 2017, har blandt andre Idris Elba og Rebecca Ferguson i hovedroller og handler om en krise i Det Hvide Hus.
Den legendariske independent-instruktør Jim Jarmusch (Stranger Than Paradise, Paterson) dyster også om Guldløven med den tredelte antologifilm Father Mother Sister Brother. Det er hans første siden zombiekomedien The Dead Don’t Die fra 2019.
Foreløbig er der forsvindende få detaljer at finde om filmen. Ud over at den har Cate Blanchett, Vicky Krieps og Jarmusch-gengangerne Adam Driver og Tom Waits på rollelisten.
En anden amerikansk independent-instruktør, Noah Baumbach, vender også tilbage til Lidoen med det lovende komediedrama Jay Kelly. Her udgør George Clooney og Adam Sandler et umage makkerpar som henholdsvis en verdenskendt skuespiller og hans mangeårige agent.
Den amerikanske instruktør bag The Squid and the Whale og Frances Ha var senest i Venedig med den sorthumoristiske katastrofefilm White Noise i 2022.
Kampsport med The Rock
Hovedkonkurrencen byder desuden på Benny Safdies biopic The Smashing Machine, hvor Dwayne ”The Rock” Johnson sætter sit skuespiltalent på prøve som kampsportsudøveren Mark Kerr.
Den imødesete biopic, der også har Emily Blunt på rollelisten, er instruktørens første solo-spillefilm efter at have instrueret perler som Good Time og Uncut Gems med storebroren Josh.
Festivalen skydes i gang af den italienske maksimalist Paolo Sorrentino, der sammen med hofskuespilleren Toni Servillo vender tilbage til magtens korridorer med La Grazia.
De to har tidligere skildret italienske præsidenter i mesterværket Il divo og den bragende Berlusconi-biopic Silvio og de andre. Hvor de tidligere har taget livtag med virkeligheden, er deres seneste samarbejde en skildring af de sidste dage af en fiktiv italiensk præsidents embede.
Også Sorrentions hyperaktive landsmand Luca Guadagnino vender tilbage til Lidoen med thrilleren After the Hunt. Julia Roberts spiller en professor på et eliteuniversitet, der tvinges til at genoverveje sin fortid, efter at en kollega rammes af en alvorlig anklage.
Guadagnino har ofte lagt vejen forbi den norditalienske verdensfestival siden sin debutfilm The Protagonists fra 1999. I 2023 skulle han ligefrem have åbnet festivalen med det sexede tennis-trekantsdrama Challengers, men blev trukket fra festivalen. Året efter tog han revanche med Daniel Craig-dramaet Queer.
Begge italienere har tidligere høstet Sølvløver i hovedkonkurrencen, uden dog at vinde hovedprisen.
Ærgerrig ung Putin
Også to af nabolandet Frankrigs største instruktører, François Ozon og Olivier Assayas, dyster i år om Guldløven.
Ozon med en filmatisering af Albert Camus’ eksistentialistiske romanklassiker Den fremmede. Assayas har instrueret et periodedrama om Sovjetunionens sidste dage med titlen The Wizard of the Kremlin. Filmen følger en fiktiv russisk kunstner (Paul Dano), der bliver en indflydelsesrig spindoktor under det nye russiske regime styret af en ærgerrig Vladimir Putin (Jude Law).
Mona Fastvold vender også tilbage til hovedkonkurrencen fem år efter, at hun dystede med den oversete, historiske kærlighedshistorie The World to Come.
Den norske instruktør har hele karrieren dannet parløb med sin mand Brady Corbet, der sidste år vandt Sølvløven for The Brutalist. De har sammen skrevet manuskriptet til The Testament of Ann Lee, hvor Amanda Seyfried spiller grundlæggeren af Shakers-sekten.
Comeback til Sauls søn-instruktør
Hovedprogrammet kan også byde på et comeback af de helt store i form af ungarske László Names’ Orphan. Det er en periodefilm om en jødisk dreng, hvis mor opflasker ham med rosenrøde fortællinger om hans afdøde far.
László Names strøg til tops som en af filmkunstens ubetingede darlings med sin debutfilm, det uafrystelige Holocaust-portræt Sauls søn, men tabte megen velvilje på gulvet med den uigennemtrængelige opfølger Sunset.
Tiden vil vise, om tredje gang er lykkens gang, eller om debutfilmen var et lykketræf, der ikke kan gentages.
En anden instruktør, der forholder sig til en verden af lave, er tunesiske Kaouther Ben Hania, som senest turnerede danske biografer med det eksperimenterende ISIS-drama Four Daughters.
Hans nye film stiller skarpt på endnu et blødende sår i den arabiske verden og tegner allerede til at blive den mest omdiskuterede film i hovedkonkurrencen.
The Voice of Hind Rajab skildrer en autentisk tragedie med et hjerteskærende alarmopkald fra en femårig palæstinensisk pige, der i timevis sad omringet af sine døde slægtninge, efter at deres bil blev beskudt af israelske tropper.
Hun blev senere fundet død.
”Så snart jeg hørte lydoptagelsen, vidste jeg uden skyggen af tvivl, at jeg var nødt til at droppe alt andet og lave denne film,” skriver Kaouther Ben Hania i en pressemeddelelse udsendt kort efter offentliggørelsen af årets program.
Forsmag på biografåret
Uden for hovedkonkurrencen viser Venedig-festivalen et væld af markante titler.
Julian Schnabel (Dykkerklokken og sommerfuglen) ankommer uden for konkurrence med thrilleren In the Hand of Dante, der blandt mange flere har Oscar Isaac og Martin Scorsese på rollelisten. Gus Van Sant holder verdenspremiere på gidseldramaet Dead Man’s Wire, mens den metakringlede kultinstruktør Charlie Kaufman ankommer med en ny kortfilm.
Programmet byder også på nye dokumentarer af Sofia Coppola og Werner Herzog, der sammen med den amerikanske skuespiller Kim Novak i år hædres med en æres-Guldløve.
Hvor mange filmfestivaler har et væld af titler, der aldrig kommer i nærheden af danske biografer, plejer en stor andel af Venedig-programmet få dansk premiere. En håndfuld titler har allerede danske premieredatoer.
After the Hunt har danske premiere 17. oktober, The Smashing Machine ugen efter det, 23. oktober, mens Bugonia rammer danske biografer 6. november.
For andre af programmets titler må man væbne sig med tålmodighed. En af sidste års hovedfilm, Walter Salles’ Oscar-vindende comeback I’m Stil Here, får for eksempel først dansk biografpremiere til jul i år!
Venedig-program 2025
Hovedkonkurrence
La Grazia, instr. Paolo Sorrentino
The Wizard of the Kremlin, instr. Olivier Assayas
Jay Kelly, instr. Noah Baumbach
The Voice of Hind Rajab, instr. Kaouther Ben Hania
A House of Dynamite, instr. Kathryn Bigelow
Ri Gua Zhong Tian, instr. Cai Shangjun
Frankenstein, instr. Guillermo del Toro
Elisa, instr. Leonardo di Costanzo
À Pied d’Oeuvre, instr. Valérie Donzelli
Silent Friend, instr. Ildikó Enyedi
The Testament of Ann Lee, Mona Fastvold
Father Mother Sister Brother, instr. instr.
Bugonia, instr. Yorgos Lanthimos
Duse, instr. Pietro Marcello
Un Film Fatto Per Bene, instr. Franco Maresco
Orphan, instr. László Nemes
L’Étranger, instr. François Ozon
Eojjeol Suga Eopda, instr. Park Chan-wook
Sotto Le Nuvole, instr. Gianfranco Rosi
The Smashing Machine, instr. Benny Safdie
Nühai, instr. Shu Qi
Uden for konkurrence – fiktion
Chien 51, instr. Cédric Jimenez
Boşluğa Xütbə, instr. Hilal Baydarov
L’Isola di Andrea, instr. Antonio Capuano
Il Maestro, instr. Andrea di Stefano
After the Hunt, instr. Luca Guadagnino
Hateshinaki Scarlet, instr. Mamoru Hosoda
Den sidste viking, instr. Anders Thomas Jensen
In the Hand of Dante, instr. Julian Schnabel
La Valle Dei Sorrisi, instr. Paolo Strippoli
Dead Man’s Wire, instr. Gus Van Sant
Orfeo, instr. Virgilio Villoresi
Uden for konkurrence – dokumentar
Kabul, Between Prayers, instr. Aboozar Amini
Ferdinando Scianna – Il Fotografo Dell’Ombra, instr. Roberto Andò
Marc by Sofia, instr. Sofia Coppola
I Diari di Angela – Noi Due Cineasti, instr. Capitolo Terzo, Yervant Gianikian & Angela Ricci Lucchi
Ghost Elephants, instr. Werner Herzog
Baba Wa Al-Qadhafi, instr. Jihan K
The Tale of Sylian, instr. Tamara Kotevska
Nuestra Tierra, instr. Lucrecia Martel
Remake, instr. Ross McElwee
Kim Novak’s Vertigo, instr. Alexandre Philippe
Cover-Up, instr. Laura Poitras & Mark Obenhaus
Broken English, instr. Jane Pollard & Iain Forsyth
Zapiski Nastoyashego Prestupnika, instr. Alexander Rodnyansky & Andriy Alferov
Director’s Diary, instr. Aleksander Sokurov
Hui Jia, instr. Tsai Ming-liang
Uden for konkurrence – serier
Portobello (afsnit 1-2), instr. Marco Bellocchio
Un Prophète (afsnit 1-8), instr. Enrico Maria Artale
Etty (afsnit 1-6), instr. Hagai Levi
Il Mostro (afsnit 1-4), instr. Stefano Sollima
Uden for konkurrence – film og musik
Nino. 18 Giorni, instr. Toni D’Angelo
Piero Pelù. Rumore Dentro, instr. Francesco Fei
Newport and the Great Folk Dream, instr. Robert Gordon & Joe Lauro
Francesco de Gregori Nevergreen, instr. Stefano Pistolini
Uden for konkurrence – kortfilm
Origin, instr. Yann Arthus-Bertrand
Boomerang Atomic, instr. Rachid Bouchareb
How to Shoot a Ghost, instr. Charlie Kaufman
Horizons – sideprogram
Mother, instr. Teona Strugar Mitevska
Komedie Elahi, instr. Ali Asgari
Hiedra, instr. Ana Cristina Barragan
Il Rapimento di Arabella, instr. Carolina Cavalli
Estrany Riu, instr. Jaume Claret Muxart
Hara Watan, instr. Akio Fujimoto
Grand Ciel, instr. Akihiro Hata
Rose of Nevada, instr. instr. Mark Jenkin
Late Fame, instr. Kent Jones
Milk Teeth, instr. Mihai Mincan
Pin de Fartie, instr. Alejo Moguillansky
Otec, instr. Tereza Nvotova instr. En El Camino, instr.David Pablos
Songs of Forgotten Trees, Anuparna Roy
Un Anno di Scuola, Laura Samani
The Souffleur, Gastón Solnicki
Barrio Triste, Stillz
Human Resource, Nawapol Thamrongrattanarit
Funeral Casino Blues, Roderick Warich
Venice Spotlight
Hijra, instr. Shahad Ameen
Un Cabo Suelto, instr. Daniel Hendler
Made in EU, instr. Stephan Komandarev
Motor City, instr. Potsy Ponciroli
La Hija de la Española, instr. Mariana Rondón & Marité Ugás
À Bras-Le-Corps, instr. Marie-Elsa Sgualdo
Calle Malaga, instr. Maryam Touzani
Ammazzare Stanca, instr. Daniele Vicari
Kommentarer