Cannes 2025
23. maj 2025 | 13:40

Julian Assange får heltemodtagelse i Cannes

Foto | Anthony Harvey

I sommeren 2024 blev Julian Assange løsladt af de amerikanske myndigheder, og på årets Cannes-festival var han klar til at blive hyldet sammen med instruktøren af portrætfilmen The Six Billion Dollar Man, Eugene Jarecki.

”I en verden, hvor magten er fordelt på færre og færre hænder, reduceres vi alle til legetøj for samfundets mest magtfulde,” siger Eugene Jarecki i Cannes, hvor han præsenterer sin dokumentar om Julian Assanges flugt fra Vestens repressalier.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

”Sandheden er under angreb.”

Eugene Jarecki lægger ikke fingre imellem, da han side om side med Cannes-festivaldirektør Thierry Fremaux præsenterer sit dokumentarportræt af Julian Assange, The Six Billion Dollar Man onsdag aften. 

”Denne festival står midt i et afgørende kursskifte. Vi lever på et tidspunkt i verdenshistorien, som bør bekymre os alle sammen, hvor muligheden for at fortælle sandheden er under angreb,” siger Eugene Jarecki og roser festivalen for at hylde den dræbte palæstinensiske fotograf Fatima Hassouna.

”Når et sådant angreb på dem, der søger sandheden, finder sted, er vi nødt til at kaste lys over det. Vi er nødt til at holde verden ansvarlig,” lyder det fra Eugene Jarecki, inden lyset slukkes. 

Velbegrundet paranoia
The Six Billion Dollar Man opruller Julian Assanges karriere frem til i dag.

Fra WikiLeaks’ første afsløringer af amerikanske krigsforbrydelser i Irak. Over den famøse, svenske voldtægtsundersøgelse, der fik ham til at søge asyl på den ecuadorianske ambassade i London. Og gennem de fjorten år, han tilbringer inden for fire mure.

Først som en de facto politisk fange på ambassaden, mens det britiske politi står parat til at arrestere ham, hvis han går udenfor. Da de endelig bryder ind, skildres hans tid som spionageanklaget i det berygtede fængsel Belmarsh.

Det er en gribende, forstemmende historie om gedulgt statsmagt og velbegrundet paranoia. Filmen kæder velkendte begivenheder sammen med nye afsløringer til en overbevisende fortælling om ulovlig politisk forfølgelse.

”Julian Assange dokumenterede amerikanske krigsforbrydelser i Irak, og hvordan USA og dets allierede styrede verden som en imperialistisk supermagt. Reaktionen var voldsom, øjeblikkelig og livstruende,” sagde Eugene Jarecki til en paneldebat tidligere på dagen.

En hovedskurk i filmen er den tidligere WikiLeaks-hacker Sigurdur Thordarson, der blev kronvidne i sagen mod Assange. Islændingen, som blandt andet har flere seksuelle domme bag sig, fik sin side af sagen fortalt i den danske dokumentar Siggi – drengen der blev FBI-spion og stillede op til et stort interview med Ekko.

Blodpenge af Verdensbanken
The Six Billion Dollar Man er lavet uafhængigt af Julian Assange, der kun optræder i arkivmateriale og overvågningsoptagelser. Men hovedpersonen er med i aften, hvor han sidder ved siden af sin kone og foran Ecuadors tidligere præsident, Rafael Correa, der traf beslutningen om at give ham asyl. 

Titlen kommer af et lån fra Verdensbanken på 6,5 milliarder dollars, som Correas efterfølger, Lenín Moreno, forhandlede på plads med Trumps første administration i 2020. Eugene Jarecki tøver ikke med at præsentere lånet som en dusør for at fratage Assange hans asylstatus. 

”Det er, hvad amerikanerne betalte for at ødelægge ham,” siger Eugene Jarecki i paneldebat.

Eugene Jarecki ser Julian Assange som en kulminens kanariefugl, der ved at give whistleblowere mulighed for anonymt at lække dokumenter fører den fjerde statsmagt ind i den digitale tidsalder.

”Inden WikiLeaks tog man en enorm risiko som whistleblower – tænk bare på Alle præsidentens mænd, hvor man var nødt til at mødes i en parkeringskælder. Det blev en sikker havn for ulovlige statshemmeligheder.”

”Filmen viser, hvor langt magthaverne vil gå for at holde os fra at få vigtige ting at vide. Men hver og en af os er bare ét skridt borte fra en heroisk handling. Den mulighed må vi værne om.

Milliardærers luner
Eugene Jarecki ser en oplagt trussel mod demokratiet som styreform og idé i den globalt stigende afstand mellem rig og fattig.

”Det er ligegyldigt, om vi taler om gode eller dårlige milliardærer: Vi ligger under for deres luner,” siger instruktøren og giver foruroligende eksempler.

Jeff Bezos garanterede redaktionsfrihed på The Washington Post, indtil han skiftede mening for at tækkes Trump. Så hvor længe vil Wendy Schmidt, der i februar i år købte en aktiemajoritet i dokumentaristen Alex Gibneys produktionsselskab, holde hånden over hans film?

Og ville Gibney i dag have frihed til at instrueret en film som We Steal Secrets fra 2013, der skildrer stiftelsen af WikiLeaks?

Eugene Jarecki minder tilhørerne om, at eBay-milliardæren Jeffrey Skoll sidste år lukkede produktionsselskabet Participant Media, der specialiserede sig i politisk engagerede projekter som An Inconvenient Truth.

Selskabets sidste produktion er Raoul Pecks ætsende Orwell: 2+2=5, der sidste weekend leverede en nedslående samtidsdiagnose i Orwells ånd. Eugene Jarecki har netop forfatteren i tankerne, da han forklarer WikiLeaks’ betydning for magtbalancen i samfundet.

”I en verden, hvor magten er fordelt på færre og færre hænder, reduceres vi alle til legetøj for samfundets mest magtfulde. Der er ingen forskel på nutiden og dengang, vi levede under herrer og baroner.”

”Vi taler om mennesker, der ønsker at begrænse personlig frihed, og som tilraner sig umådelig rigdom og bruger den til at undertrykke andre. Jeg har en screensaver, hvor der står: ’It’s capitalism, stupid,’” siger Eugene Jarecki. 

Ord som håndvåben
Julian Assange har længe været et samlingspunkt for aktivister, der følger hans eksempel, og regeringer, som gør alt i deres magt for at standse ham.

Skiftende amerikanske regeringer tilbage til Barack Obamas første præsidentperiode har behandlet ham som en trussel mod statssikkerheden. Alligevel er det, som om de seneste års begivenheder – og måske særligt de seneste måneder, siden Trump vendte tilbage til Det Hvide Hus – har gjort verden mere lydhør over for Julian Assanges mission.

”Lige nu er der et kollektivt chok over, hvad USA laver,” mener Eugene Jarecki.

”Siden Anden Verdenskrig har USA præsenteret sig selv som et eksempel til efterfølgelse. Siden da er det blevet et turbokapitalistisk imperium, og resten af verden er fulgt trop,” siger Eugene Jarecki.

”Det næste kapitel i amerikansk historie vil afgøre, om verden oplever fremskridt eller tilbagegang. Hvis Trumps regime slår fejl, vil det opildne befolkningen. Hvis ikke, går vi en langt hårdere kamp i møde.”

”Man er nødt til at starte et sted og håbe, at idéerne vil spredes som ringe i vandet. Og det kan kun komme fra folk, der bruger deres mulighed for at komme til orde som håndvåben.”

Efterlyser ny generation
The Six Billion Dollar Man er ikke ovenud optimistisk på verdenssamfundets vegne.

Mange af de tidlige WikiLeaks-ansatte har mødt repressalier. De fleste afsløringer fik ingen konsekvenser. Og efter et højdramatisk forløb, der indebar ulovlig CIA-overvågning via et Las Vegas-kasino ejet af Trumps velgører Sheldon Adelson, kom Julian Assange kun på fri fod, fordi han indgik et forlig med den amerikanske regering.

”Det eneste, jeg erklærede mig skyldig i, var at begå journalistik,” siger Julian Assange til en pressekonference efter sin løsladelse. Men deraf følger, at journalistik altså i nogle henseender kan regnes for at være ulovligt.

”Måske er det på tide for en ny generation at tage over,” lyder det hen mod slutningen. Og her kan man notere sig, at grupper som Forensic Architecture og Bellingcat er fulgt i WikiLeaks’ fodspor ved at lave graverjournalistik online.

Efter filmvisningen rejser publikum sig op og giver Julian Assange en uforfalsket heltemodtagelse.

”Jeg har lovet Julian, at han ikke behøver sige noget,” siger Eugene Jarecki, da han tager mikrofonen. Men klapsalverne vil ingen ende tage, før han alligevel giver mikrofonen videre til WikiLeaks-stifteren, der netop har set filmen for første gang med sin kone Stella Moris ved sin side.

Han smiler bevæget og fatter sig i korthed: ”Thank you.”

Kommentarer

Eugene Jarecki

Født 1969 i New Haven, USA.

Bror til The Jinx-instruktøren Andrew Jarecki.

Studerede teater på Princeton University.

Hans første kortfilm Season of the Lifterbees vandt en pris på Sundance-festivalen i 1993.

Kendes især for de politiske dokumentarfilm Why We Fight, Reagan og The House I Live In.

Har også udgivet bogen The American Way of War fra 2008.

Julian Assange-portrættet The Six Billion Dollar Man vises på årets Cannes-festival.

Udvalgte film 

The Six Billion Dollar Man
2025

The King
2017

The House I Live In
2012

Reagan
2011

Why We Fight
2005

The Trials of Henry Kissinger
2002

© Filmmagasinet Ekko