Kultur binder Europa sammen

I Tom Tykwers drama Das Licht, der blev vist under Tyske Filmdage, spiller Lars Eidinger familiefar i en ustabil verden.
Kulturel sammenhængskraft i Europa er helt afgørende i disse tider, hvor verden går sin voldsomme gang.
Det går heldigvis heller ikke ubemærket hen politisk. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har for nylig meddelt, at når Når Danmark 1. juli 2025 overtager EU-formandskabet, ønsker han at samle og forpligte sine ministerkollegaer til en erklæring, der skal understrege betydningen af kultur og medier som afgørende forsvarsværn i beskyttelsen af de europæiske demokratier
Vi er helt enige. Det har næppe nogensinde været tydeligere, at vi har brug for kulturen til at bygge broer og styrke fællesskabet med vores naboer i Europa.
Verden er i opbrud. Vi ser nye stormagter rykke frem, gamle alliancer ændre karakter og nye konflikter blusse op. I en sådan tid er det afgørende, at vi i Europa styrker vores bånd yderligere – ikke kun militært og økonomisk, men også kulturelt.
For kultur er noget af det, der forbinder os. Det er her, vi spejler os i hinanden og opdager, hvor meget vi har til fælles.
Det var med det bagtæppe, vi i april for 16. år i træk afholdt Tyske Filmdage – en årligt tilbagevendende filmfestival, som i år fandt sted i København, Odense og Aarhus. Over fem dage gav festivalen danskerne mulighed for at opleve alt det bedste, Tyskland har at byde på rent filmisk.
Det var en fornøjelse at opleve den store publikumstilstrømning i de tre byer, og det skyldes i al ubeskedenhed, at festivalen præsenterer stærke filmværker. Men det var også tydeligt at mærke, at en festival som Tyske Filmdage spiller en vital rolle i at fremme europæisk fællesskab og facilitere de vigtige samtaler om, hvor meget vi deler med vores tætte naboer.
Kig ikke mod USA
Film er nemlig ikke blot en kilde til underholdning; det er også et stærkt medie, der kan bringe mennesker sammen og skabe forståelse på tværs af grænser.
Når vi ser film fra vores nabolande, får vi et indblik i deres liv, erfaringer og perspektiver, og vi får også med sanserne styrket vores kulturelle og politiske forståelse af vores omverden og i dette tilfælde af naboen mod syd.
Vi har siden Anden Verdenskrig i høj grad kigget mod amerikansk kultur. Men det er oplagt i en tid som denne, at vi i højere grad kigger mod Europa, når vi importerer kultur.
Den store tyske forfatter og tænker Johann Wolfgang von Goethe skrev engang: ”Den, der ikke kender fremmedsprog, ved intet om sit eget.”
Det gælder også for kultur.
Uden mødet med det andet risikerer vi at miste forbindelsen til os selv – og til det fællesskab, vi gerne vil styrke. Kultur forbinder os på tværs af grænser, sprog og historiske erfaringer.
Tyske Filmdage minder os om, at film kan være både spejl og bro. I en verden præget af brud og splittelse har vi brug for netop det. Kultur er en hjørnesten i det europæiske demokratiforsvar.
Tyske Filmdage
Dansk filmfestival, afholdt for første gang i 2004.
Viser i fire dage tyske film til et dansk publikum.
Sekstende udgave fandt sted i april i København, Aarhus og Odense.
Arrangeret af Pascal Hector, Tysklands ambassadør i Danmark, Barbara Honrath, institutleder for Goethe Instituttet, Kim Foss, direktør for Grand Teatret, og Jacob Graff Hedebrink, direktør for Copydan og NabolandsKanalerne.
Kommentarer