Interview
13. juni 2025 | 14:53

Højskoleelev: På Møn vil vi alle det samme

Foto | Sebastian Ho Overgård

I kortilmen Sutte begynder en ung norsk kvinde på højskole i Danmark, hvor hun må gøre op med en meget barnlig vane, som hun aldrig er sluppet af med. 

Filmhøjskolen Møn er lidt mere højskole end filmskole, men Ekko Shortlist-vinder og nuværende elev opfordrer det kommende hold til at give den filmisk gas og udnytte den dyrebare tid.

Af Frederik Hoff

I aften tager eleverne på Filmhøjskolen Møn deres pæneste tøj på og inviterer familie og venner til gallavisning af fem meget forskellige kortfilm.

Med kun en uge tilbage af opholdet er det tid til at fejre de afsluttende værker, som i øjeblikket kan ses på Ekkos hjemmeside.

En af dem er komedien Sutte. Her tager en norsk ung kvinde på højskole i Danmark, hvor presset får hende til at søge tilbage til en meget barnlig vane.

Idéen opstod, da Ekkos forsidestjerne – Sauna-instruktøren Mathias Broe – kom på besøg som gæsteunderviser og opfordrede eleverne til at udforske idéer, der havde med barndommen at gøre.

”Da det var tid til de afsluttende film, tilpassede vi manuskriptet, så det foregik på en højskole. Vi optog det hele på en uge,” siger Sebastian Ho Overgård, som var fotograf på filmen.

Den 21-årige aarhusianer blev student sidste sommer og valgte højskolen for at finde ligesindede.

”Jeg har altid fotograferet meget og lavet små film både i folkeskolen og på gymnasiet. Men jeg stod tit alene med passionen. For de andre var det jo mest noget, som bare skulle overstås. Men på Møn vil alle det samme, og jeg har lavet simpelthen så mange film her,” siger han.

Adgang døgnet rundt
Filmhøjskolen Møn har et skiftende hold af undervisere, hvor nogle står for lange, hyppige forløb, mens andre laver korte kurser.

Sebastian Ho Overgård nød som fotograf godt af gæsteundervisning fra blandt andre den Sølvbjørn-vindende nordmand Sturla Brandth Grøvlen, som også har siddet i juryen til Ekko Shortlist Awards.

”De første uger går med grundlæggende introduktion, så alle har en forståelse for udstyret. Senere har jeg fået meget ud af gæsteunderviserne, der har gjort mig klogere på komposition og lyssætning og på, hvordan tekniske aspekter kan bruges til at fortælle historien. Vi har adgang til udstyret hele døgnet, så man kan eksperimentere.”

Arbejdet med de afsluttende projekter har de seneste år fra skolens side været præget af et øget fokus på proces frem for det endelige resultat. Ifølge Sebastian Ho Overgård er det fornuftigt.

”Jeg ser ikke fejlene som fejl, men som læringstrin. Bare det at stå på et filmset og være tryg i de forskellige roller er meget lærerigt,” siger han.

– Er Filmhøjskolen Møn mest en højskole eller en filmskole?

”Selv om alt er filmdrevet, og vi ser film hver aften, er det mest en højskole, hvor det sociale fylder meget. Vi er et lille hold, hvor alle kender hinanden, og der er ingen faste grupperinger.”

”Men hvis man vil lave film døgnet rundt, kan man gøre det. Mit råd til næste hold er bare at udnytte tiden og sige ja til alle de idéer, der kommer.”

Fandt fast makker
Sebastian Ho Overgård ved ikke endnu, om han vil gå efter en karriere som filmfotograf. Men tanken om at søge ind på Super8 i Aarhus eller Filmskolen i København har da strejfet ham, selv om de boglige interesser også trækker.

Kristine Bidstrup er en tidligere elev, der allerede befinder sig i filmbranchen. Hun gik på skolen i 2019 og skabte højskolens hidtil største triumf, da hun vandt Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards 2020 med højskoledramaet Lidt endnu.

Siden har hun lavet flere kortfilm og uddannet sig til multiplatform-storyteller på Via University College i Aarhus. Senest blev hun ansat som instruktør og associate producer hos det nystartede produktionsselskab Killjoy Productions, hvor hun arbejder på to kortfilmprojekter.

”Det var faktisk på grund af Lidt endnu og interviewet med mig i Ekko, at Killjoy fik øje på mig,” griner Kristine Bidstrup.

Instruktøren bruger stadig meget af det, hun fik med fra Højskolen på Møn.

”Det vigtigste, jeg tog med mig, var min partner in crime, Xenia Lyng. Da vi startede på skolen, kunne vi overhovedet ikke lide hinanden. Vi blev tvunget sammen, og jeg tænkte: ’Det bliver ikke godt, det her.’ Men siden har vi boet sammen i Aarhus, og hun har klippet alt, jeg nogensinde har lavet,” siger instruktøren.

”Nu er Xenia kommet ind på Filmskolen, og vi er både højskolevenner, livsvidner og faglige partnere.”

Plads til at dumme sig
Kristine Bidstrup har de sidste to år været medlem af bestyrelsen for Filmhøjskolen Møn.

”Det betyder meget, fordi højskolen har kæmpe potentiale. Det er en lille skole, hvilket er en stor styrke, og det passede i hvert fald godt til mig. Jeg elsker at besøge stedet, lære folk at kende og være med til at forme højskolen, så den bliver, som eleverne gerne vil have den.”

Hun er selv et godt eksempel på, hvor stærke film der kan laves på Møn. Men Kristine Bidstrup er alligevel tilhænger af, at der i dag er et mindre fokus på afslutningsfilmene som resultat.

”Det er jo et læringsmiljø, og især unge lever i forvejen i et vanvittigt præstationssamfund. Derfor er det vigtigt at kunne tage chancer og dumme sig. Ellers lærer man ikke noget, heller ikke som branche. Vi brød også reglerne med Lidt endnu, som er længere, end den måtte være, og vi filmede steder, vi ikke måtte for skolen.”

”Alle vil have noget nyt, men ingen vil tage en chance. Udviklingen skal komme helt nede fra vækstlaget,” siger instruktøren, der har et råd til det kommende efterårshold.

”Giv den gas! Hvornår har du ellers chancen, udstyret, menneskerne og et smukt sted til at kaste dig ud i det? Udnyt mulighederne og leg med det!”

Efterårsholdet starter den 10. august, og der er stadig ledige pladser.

Kommentarer

Filmhøjskolen Møn

Stiftet i 2017 og ligger i Stege på Møn.

Kan huse 36 elever, der går et semester på 19-22 uger.

Eleverne bliver undervist i teoretiske forløb og producerer selv film.

Se den nyeste årgangs afslutningsfilm hos Ekko.

Næste årgang starter 10. august, og der er stadig ledige pladser.

© Filmmagasinet Ekko