Nyhed
19. jan. 2024 | 10:12

Er tiden inde til en dansk The Crown?

Foto | Keld Navntoft

Kong Frederik og Dronning Mary repræsenterer idealet om en perfekt familie, men hvem er de ægte mennesker bag glansbilledet?

Omkring ti år før TV 2’s kommende fiktionsserie om kongehuset blev Christian Tafdrups spillefilm om Frederik lagt i graven. Instruktøren mener, at den royale skyggeside stadig er et tabu.

Af Frederik Hoff og Claus Christensen

For en måned siden fik de sidste afsnit af serien The Crown, skabt af Peter Morgan, premiere på Netflix.

Seriens seks populære sæsoner er alle blevet storrost for at gå empatisk, men langt fra ukritisk til værks i sine royale portrætter.

Herhjemme blev interessen for briternes kongelige dog trumfet, da den danske krone skulle overdrages fra Margrethe II til Frederik X. Og nu er der en TV 2-serie på vej om Dronning Margrethes liv ”på godt og ondt”, som det formuleres i en pressemeddelelse fra tv-stationen.

Dog er det ikke første gang, at man har forsøgt sig med et nuanceret fiktionsportræt af kongehuset.

Instruktøren Christian Tafdrup, som står bag En frygtelig kvinde og Speak No Evil, skulle faktisk have spillefilmdebuteret med Frederiks unge år – en biopic om den daværende kronprins Frederik.

Filmen var inspireret af Peter Morgans film The Queen, og i 2015 var den tæt på at få produktionsstøtte.

Men som Tafdrup har fortalt i Ekko #90, blev et tidligt udkast af manuskriptet pludselig lækket til Se og Hør, der fokuserede på de mest opsigtsvækkende scener med sex og stoffer.

Det førte til trusler om sagsanlæg fra rigmandsdatteren Rigmor Zobel, som i udkastet til manuskriptet angiveligt sniffer coke med kronprinsen.

Kort efter fik TV 2 og Det Danske Filminstitut kolde fødder. Filminstituttet skiftede konsulent, og ifølge Tafdrup blev TV 2’s øverste direktion bange for at miste kongehusets velvilje, som man havde et tæt samarbejde med.

Efter tre-fire års seriøst arbejde havnede manuskriptet pludselig i skrivebordsskuffen, hvor det stadig ligger. Der var ellers både fundet skuespillere og locations til filmen.

”Jeg blev meget ked af lækket til Se og Hør, og jeg har den dag i dag ikke fundet ud af, hvem der gjorde det. Jeg tror, at det i et vist omfang ødelagde projektets muligheder for at blive til noget.”

”Det var enormt kedelige afslag at få. Men når jeg ser tilbage på det, kan jeg konstatere, at jeg aldrig har fået så megen omtale for en film, som jeg ikke har lavet,” griner Christian Tafdrup, der stadig er ked af det forliste projekt.

Fløjlshandsker på
Filmen skulle have skildret perioden fra Frederiks trafikulykke med kæresten Malou Aamund i 1992 til mødet med Mary i starten af 00’erne.

”I starten var TV 2’s dramachef jo meget interesseret i min film, men pludselig kom der lyd fra højt oppe i systemet,” fortæller Christian Tafdrup. 

”Det er et problem, når vi går så meget op i, at vi i Danmark skal kunne fortælle alt. For det kan man tydeligvis ikke. Man har fløjlshandskerne på, fordi kongehuset er blevet en slags erstatning for religion,” fortsætter instruktøren. 

”Jeg har fortsat lyst til at lave historien Frederiks unge år – enten som film eller serie, der kunne komme lidt mere ind i sjælen. For det er en god historie, og Frederik er en interessant karakter. Jeg kan utroligt godt lide ham og tænker: ’Gud, hvor må det være svært at være et så almindeligt menneske, der er født til noget så ualmindeligt.’”

”Under andre omstændigheder ville han være en totalt usynlig person. Men ligesom Jim Carrey i The Truman Show har han været kendt, siden han blev født, og han kan ikke flygte. Han er en sky sjæl, som ender med at tage sin skæbne på sig.”

Under sin grundige research talte Tafdrup med en person tæt på Frederik, og vedkommende havde fået et ok fra kronprinsen til at tale med instruktøren.

”Jeg har ikke lyst til at pisse kongehuset af, og jeg tror egentlig, kongen ville blive rigtigt glad for filmen, uden det er et skønhedsportræt. Jeg er hverken royalist eller antiroyalist, men kongehuset som institution er ekstremt dramatisk stof, og det er mærkeligt, hvis den film ikke i en eller anden form kommer. Det er jo både familiedrama og Shakespeare.”

”Mit indtryk er, at det ikke så meget var kongefamilien som personer uden for familien, der rystede på hånden. Jeg fik historier om, at Margrethe grinede ad idéen og sagde: ’Hvorfor laver de ikke en film om mig?’”

– Nu bliver der så rent faktisk lavet en serie om dronningen. Har tiden ændret sig?

”Måske var jeg for tidligt ude med mit filmprojekt, og det har nok også spillet ind, at jeg dengang var et ubeskrevet blad. Kort efter filmen blev aflyst, kom The Crown. Den gjorde jo alt det, der var umuligt for os. Men jeg tror faktisk stadig, det er kontroversielt i Danmark sammenlignet med Storbritannien, hvor man har en lang tradition for at gå hårdt til kongehuset.”

– Tror du, det vil lykkes TV 2 at prikke hul på glansbilledet og lave en kritisk serie?

”Det håber jeg. Men jeg håber det ikke. For jeg har jo stadig et skud i bøssen,” svarer Tafdrup, der i øjeblikket arbejder på et filmprojekt om sin ungdom på filmselskabet Zentropa i 90’erne.

Svært at leve op til
Der er før lavet fiktion om Kong Frederik og hans familie, men det er som regel i den bløde afdeling.

Ganske vist har Stockholm Bloodbath om forgængeren Christian II’s brutale svenskerslagtning premiere i denne uge, men det sidste århundredes royale behandles som regel med enorm respekt.

Det tætteste, vi er kommet på en dansk The Crown, er DR’s dramadokumentar Frederik IX. Den er lavet i samarbejde med kongehuset og skildrer Dronning Margrethes far aldeles ærbødigt.

TV 2’s kommende serie om dronning Margrethe hedder Af Guds nåde. ”Det er fortællingen om en familie, om en institution og om en anakronisme, der kæmper for at bevare sin relevans i en moderne tidsalder,” lyder det fra TV 2. 

Ekko har spurgt DR’s fiktionschef Henriette Marienlund, om DR ville kunne lave en kritisk fiktionsserie eller film om kongehuset.

”Der er i princippet intet til hinder for at lave en fiktionsserie om kongehuset. De spørgsmål, vi vil stille forud for en sådan beslutning, er: Hvorfor vi skal lave den, ser kvaliteten god nok ud, og ikke mindst om fiktion kan tilføre noget til emnet, som en dokumentar ikke kan løse bedre?” skriver Marienlund i en email og tilføjer:

”Jeg oplever ikke, at The Crown er specielt skadelig for det britiske kongehus, og jeg ser det ikke som tabubelagt i dansk kontekst, men heller ikke indlysende. Det er svært at komme efter en så gennemført serie som The Crown, og vi har ingen planer for nærværende om det.”

Kommentarer

Cristian Tafdrup i Ekko

Stort portræt af Christian Tafdrup i Ekko #90 fra 2022.

Her kommer instruktøren ind på sit forliste filmprojekt om Kong Frederik. 

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet og få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko