Interview
23. feb. 2018 | 09:30 - Opdateret 01. apr. 2020 | 16:09

”Anklager om nepotisme er nonsens”

Foto | uoplyst
Det var for stor en mundfuld for Asger Leth både at være hovedforfatter og instruktør på Liberty, så derfor blev der hentet en anden instruktør ind.

Hovedforfatteren bag Liberty sætter spørgsmålstegn ved, om Ole Christian Madsen ville have været den rigtige til at filmatisere vennen Jakob Ejersbos roman.

Af Anders Højberg Kamp

DR’s nye serie Liberty, der går i luften på søndag, har undervejs nået avisernes overskrifter med instruktørfyringer og anklager om nepotisme.

Årsagen er, at Ole Christian Madsen i 2015 tilbød Danmarks Radio at instruere serien, men fik afslag med den forklaring, at DR ikke laver serier med forlæg i bøger.

Få måneder efter havde DR ændret den politik, og de to Leth-søskende blev ansat til at skabe serien om skandinaviske idealister, som rejser til Tanzania i 1980’erne for at hjælpe, men drukner i magtesløshed og moralsk fordærv.

Karoline Leth blev ansat som producer og Asger Leth som hovedforfatter. Ifølge DR blev sidstnævnte dog ikke ansat af sin søster, men af DR’s dramachef Piv Bernth.

Asger Leth afviser da også anklager om, at Ole Christian Madsen skulle være ført bag lyset. Han siger, at hele filmbranchen har vidst, at Ole Christian Madsen i årevis havde haft rettighederne til Jakob Ejersbos roman. Men af uvisse årsager blev de frigivet og derfor slog Asger Leth til.

“Jeg var i fuld gang med serien, da historien om Ole Christian Madsen og DR kom frem. Så hvad der end er sket, peger tilbage på Ole Christian Madsen og DR’s dramachef Piv Bernth, og det ved jeg ikke en skid om overhovedet,” siger Asger Leth til Ekko under pressemødet for serien på Karen Blixen Museum.

”Da jeg gik i gang med at lave serien for DR, var OC (Ole Christian Madsens kælenavn, red.) en af de første, jeg sagde det til. Han var hjemme hos mig og svarede: ’Satans også, at jeg ikke selv fik greb om den!’ Først bagefter kom alt det her ud i aviserne, og det var da underligt, at han gjorde det,” siger Asger Leth, der troede, at sagen var lukket.

Den bedste mand
Allerede i 2011 kom det frem, at Ole Christian Madsen skulle instruere serien efter Jakob Ejersbos ønske.

Så efter afslaget i 2015 udtrykte Ole Christian Madsen sin undren i Jyllands-Posten. Han kaldte det for provokerende, at DR havde afvist hans anmodning og blot få uger efter gik i gang med at forhandle om rettighederne.

”Der er helt sikkert mange, der er bedre end mig til mange ting, men lige her kender jeg universet bedre end de fleste. Jeg kender baggrunden for hver eneste historie og karakter i bogen, og jeg kender de historier, der ikke kom med i bogen og hvorfor,” sagde Ole Christian Madsen, der var med til at redigere bogforlægget.

Også Jakob Ejersbos nære ven, Christian Kirk Muff, sagde til Jyllands-Posten, at det var ironisk, at DR lavede en serie om korruption, når nepotisme nu kunne forhindre, at ”Jakobs bog ikke får den bedst mulige mand til at omsætte hans bog til film”.

Men at Ole Christian Madsen skulle være den bedste til den opgave, er DR’s filmhold ikke enige i.

”Som producer er det absolut vigtigste, hvem der kan omsætte bogen til drama, og jeg har aldrig været i tvivl om, at det var Asger Leth, som kunne gøre det,” siger Karoline Leth, der afviser, at var hende, som ansatte sin egen bror.

På tværs af generationer
Asger Leth skulle oprindeligt have instrueret serien, men det var en for stor mundfuld både at være hovedforfatter og instruktør.

Derfor blev først Mads Kamp Thulstrup og senere Mads Matthiesen tilknyttet, men ingen af dem passede til serien ifølge DR. Til sidst faldt valget på svenske Mikael Marcimain, som rent faktisk nåede med til optagelserne i Sydafrika.

”Jeg kunne godt have fundet på at tilbyde OC instruktørrollen, men ikke efter det, der skete. Så var det game over. Jeg ved ikke, hvorfor han gik ud i medierne, men jeg forstår, at han havde et venskab med Ejersbo. Hvis det er sandt, at Ejersbo ville have Ole Christian Madsen til at lave serien, kan jeg godt forstå, at han er frustreret,” siger Asger Leth.

”OC er en fantastisk instruktør, men bogen er på mange måder en ungdomsroman. Ville OC kunne løfte det op til en DR-dramaserie? Det kræver, at man laver en større fortælling på tværs af generationer. Ville han kunne det som Ejersbos ven? Det er jeg ikke sikker på. Hvis jeg var bedste venner med Ejersbo, havde jeg nok heller ikke kunnet finde et greb på det,” vurderer hovedforfatteren bag Liberty, der kan ses på DR1 på søndag kl. 20.

Trailer: Liberty

Kommentarer

Asger Leth

Født 1970 i København.

Søn af instruktøren Jørgen Leth og filmklipperen Ann Bierlich, og bror til producer Karoline Leth.

Gennembrud i 2006 med dokumentaren Ghosts of Cité Soleil.

Instruerede i 2012 Hollywood-filmen Man on a Ledge.

Hovedforfatter af DR-serien Liberty.

Liberty

Bygger på Jakob Ejersbos roman af samme navn.

Foregår i Tanzania i slutningen af 1980’erne og følger to familier, der udfører ulands-arbejde.

Har premiere søndag 25. februar kl. 20 på DR1.

© Filmmagasinet Ekko