Filmuniversitetet
28. dec. 2016 | 23:24

Bag hvert penselstrøg anes galskaben

Umberto Montiroli
Frank (Dennis Hopper) med iltmasken er David Lynch’ skræmmende billede på lillebyens fortrængte drifter, som fascinerer Dorothy (Isabella Rossellini).

30 år efter premieren er Blue Velvet stadig en sensation, skriver Peter Skovfoged Laursen, der med Ekko som medarrangør vil præsentere Lynch’ dunkle mesterværk i Cinemateket.

Af Peter Skovfoged Laursen

Blue Velvet er et af de få filmværker i 1980’erne, der gjorde mediet farligt og uforudsigeligt.

Instruktør David Lynch var med sin forrige film – det mislykkede sci-fi-drama Dune – endt i en blindgyde, og med kniven for struben skabte han en film, som er lige så fløjlsblød på overfladen, som den er brutalt sammensat nedenunder.

Blue Velvet havde dansk premiere 20. april 1987, og især én scene har prentet sig i min hukommelse:

Dean Stockwell, der iført makeup og cigaretrør og med svajende hofter mimer sig gennem Roy Orbisons romantiske ballade In Dreams. Det er en grotesk pervertering af en af Orbisons smukkeste sange. Den bliver knust til et vrangbillede af sig selv for at genopstå med fornyet kraft.

Det er netop denne knuste skønhed, som gør Blue Velvet til noget særligt.

Krimi-mysteriet
I Blue Velvet fandt David Lynch frem til den særlige tone og struktur, som skulle blive skelettet i mange af hans følgende film samt tv-serien Twin Peaks.

Som det ofte er tilfældet hos Lynch, starter filmen med et krimi-mysterium: opdagelsen af et betændt, afskåret øre. Men snart bliver de klassiske spørgsmål om hvem, hvorfor og hvordan afløst af et endnu større mysterium: selve filmen.

Som et van Gogh-maleri er Blue Velvet fyldt med skønhed, men bag hvert penselstrøg anes galskaben.

Normalitetens monster
Filmen er en rejse ned i den amerikanske lillebys underverden af forbudte seksuelle lyster og vold, hvor vores normale moralske og seksuelle holdepunkter er sat ude af spil.

På overfladen ligner det den klassiske kamp mod det onde i mennesket.

Men ved nærmere eftersyn er det en fortælling om, hvordan forbudte drifter som sadisme og masochisme ender med at skabe et monster (frygtindgydende spillet af Dennis Hopper), når samfundet nægter at erkende dem som en naturlig del af den menneskelige psyke.

Skuespilleren Isabella Rossellini sagde i sin tid, at Blue Velvet var nærmere en sensation end en historie. Her tredive år senere er sensationen ikke blevet mindre.

Trailer: Blue Velvet

Kommentarer

Filmuniversitetet

Hver måned præsenterer Cinemateket og Ekko et filmhistorisk værk.

Værkerne bliver på skift præsenteret af Ekkos medredaktør Peter Schepelern og cand.mag. Peter Skovfoged Laursen.

Blue Velvet vises lørdag 14. januar kl. 16 i Cinemateket.

Ekkos abonnenter tilbydes medlemspris.

Bestil billet.

© Filmmagasinet Ekko