Interview
10. aug. 2016 | 13:39

Dansk tennisspiller stand-in for Shia LeBeouf

Foto | Rex features
Ligheden er slående mellem Shia LeBeouf (tv.) og tennis-ikonet John McEnroe, som skuespilleren skal spille i Janus Metz’ første spillefilm, Borg vs. McEnroe.

Thomas Kromann er body double for Hollywood-stjernen Shia LeBeouf, der har rollen som tennis-ikonet John McEnroe i kommende spillefilm. ”Jeg fik noget af en ilddåb,” fortæller den danske Davis Cup-spiller om sine forberedelser.

Af Peter Pilegaard

Uanset om man interesserer sig for tennis eller ej, så ved de fleste, hvem Bjørn Borg og John McEnroe er.

Historien om de to tennis-ikoner, der op igennem 1980’erne udkæmpede legendariske kampe på Wimbledon græsbaner, bliver lige nu filmatiseret.

Borg vs. McEnroe fortæller historien om de to tennislegenders indbyrdes kampe, som de mænd, de var, og de sportsmænd, de blev.

Danske Janus Metz (Armadillo) har fået ansvaret for instruktionen, og det er ingen ringere end Hollywood-stjernen Shia LeBeouf, som skal spille John McEnroe. 

Men rollen som den amerikanske tennisrebel er tilført mere danskhed end den danske instruktørs dessiner til sin skuespiller. Produktionen har nemlig hyret en af Danmarks bedste tennisspillere som stand-in for hovedrollen i de ekvilibristiske tennissekvenser.

Shia hvad for en bøf?
Thomas Kromann er seks gange dansk mester i herredouble og fast spiller på Danmarks Davis Cup-hold, men har aldrig haft noget med film at gøre før. 

”Jeg vidste ikke engang, hvem Shia LeBeouf var, før jeg fik en henvendelse fra min tidligere holdkammerat i KB, Jarkko Nieminen, som spurgte, om han måtte anbefale mig til produktionsselskabet,” fortæller Thomas Kromann til Ekko.

Og så gik hurtigt. 

Efter et par dage stod den danske tennisspiller i den svenske hovedstad foran et halvt Hollywood-hold. Noget, han aldrig havde prøvet før.

”Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente. Det var jo egentlig bare en casting. Men jeg blev hentet af en chauffør i lufthavnen, der kørte mig direkte til fitting og prøveoptagelser, hvor over 25 mennesker stod og tog imod mig,” siger Thomas Kromann og tilføjer:

”Der var kameraer overalt, og folk kom fra alle vinkler. Kort efter blev jeg så introduceret til Shia LeBeouf.” 

Stjerne uden tenniserfaring
30-årige Shia LeBeouf er kendt som Hollywoods bad boy og derfor et godt valgt til rollen som den temperamentsfulde tennisstjerne. 

”Men Shia har aldrig spillet tennis før, og for at kunne imitere ordentligt skal han vide, hvordan man holder på en ketsjer,” forklarer Thomas Kromann. 

”Som tennisspiller er det tydeligt at se, om folk spiller eller ej. Det kan man bare registrere på den måde, de holder ketsjeren. Det skal Shia lære, så han kan overbevise publikum. Derfor rejser jeg til Prag, inden optagelser går i gang, for at lære Shia at se så naturlig ud som overhovedet muligt.”

Det lyder da også umiddelbart som et problem, når man som Shia LeBeouf har rollen som en af tennishistoriens allerstørste navne. Men Hollywood kan deres tricks, og redningen hedder en body double, det vil sige en person, der udfører det, skuespilleren ikke kan, uden at vise sit ansigt.

Her kommer Kromann ind i billedet.

For alt imens Shia LeBeouf lægger ansigt til anstrengelserne i scenerne, der gengiver den ikoniske Wimbledonfinale fra 1980, lægger den 29-årige danske Davis Cup-spiller krop til Shia LeBeoufs forhånd og flugtninger som John McEnroe.

Og den sammensætning lader til at være a match made in heaven

”Da de vendte tilbage med svar fra castingen, sagde de, at specielt Shia var rigtigt begejstret. Det er vigtigt for ham, at han kan trives i sit arbejde, og det kunne han med mig. Vores kemi passede rigtigt godt sammen, og vi hyggede os med det samme. Han er en virkelig fed fyr,” siger den danske tennisspiller. 

Til mindste detalje
Janus Metz viste de nyslåede tenniskammerater et tv-klip fra Wimbledonfinalen i 1980 mellem Borg og McEnroe, der er en af hovedscenerne, som filmen ønsker at genskabe.

For Thomas Kromann var det tydeligt, at en bestemt bold fra kampen havde fundet vej til instruktørens hjerte. Men uden at vide, hvad det egentlig krævede.

”McEnroe server i lige side, Borg returnerer, McEnroe løber frem til nettet, hvor han flugter en halvfesen bold ned midt i banen. Borg slår på tværs over nettet, og McEnroe kaster sig efter den,” fortæller Kromann og fortsætter: 

”’Hvis I lige gider spille den bold dér for mig,’ sagde Janus så, mens han stak mig en træketsjer i hånden. Værsgo!” 

Det var Thomas Kromanns ilddåb på settet.

”Jeg er en god tennisspiller, men lige dér indså alle den udfordring, det er at skulle gengive sådan en bold ned til mindste detalje.” 

”Ud over koreografiens løbemønstre, hvor bolden ikke bare skal spilles og placeres de rigtige steder på banen, som Borg og McEnroe oprindeligt gjorde det, så skal teknikken og imitationen af alle bevægelserne også med. Det er en kæmpe udfordring. For det er målet, at denne films tennissekvenser har en autenticitet i spillet. Så slagene må udføres med samme kraft som under en virkelig kamp.”

Perfekt castet vildskab
Thomas Kromanns egen opfattelse af den amerikanske tennislegende er ikke til at tage fejl af. John McEnroe er et unikum og en rebel, og danskeren fra Hellerup roser Janus Metz for valget af Shia LeBeouf. 

”Shia er sindssygt sød, men han rummer samtidig den samme crazyness som McEnroe. Der er gang i ham. Han laver vilde stunts og skiller sig lidt ud fra mængden. Som da han gik på den røde løber til Nymphomaniac-premieren med en papirspose over hovedet.”

”Nu er jeg jo vokset op med tennisidoler som Andre Agassi og Pete Sampras, men jeg husker John McEnroe for hans vanvittige temperament.”

”Jeg kan huske et klip, jeg engang så med McEnroe, hvor han under en kamp smadrer en glaskande med sin ketsjer. Det var jo helt uhørt. Og mens han vifter med armene, kan han ikke forstå, at publikum buher af ham.” 

”Men sådan noget kunne han komme af sted med. Og lige netop den del af ham, er han nærmest elsket for i dag. Han var også en fantastisk spiller,” siger Kromann.

Så imens Thomas Kromann forbereder den kommende landskamp mod Hviderusland på det danske Davis Cup-mandskab, kaster den danske tennis-landsholdsspiller sig samtidig ud i et filmeventyr med Hollywood-stjernen på Wimbledon Center Court, som det svenske filmselskab SF Studios genskaber i Prag. 

”Jeg har altid drømt om at spille Wimbledon, og nu står jeg pludselig som John McEnroe i en Wimbledon-finale. Det er da meget sjovt,” siger Thomas Kromann med et smil på læben.

Kommentarer

Thomas Kromann

Født 1987 i Hellerup.

Tennisspiller og medlem af Kjøbenhavns Boldklub.

Har vundet seks danske mesterskaber i herredouble. 

Fast del af det danske Davis Cup-hold.

Agerer body double for Shia LeBeouf i den kommende spillefilm Borg vs. McEnroe.

© Filmmagasinet Ekko