Nekrolog
01. feb. 2022 | 09:47

Dansk films fantasifulde mester er død

Foto | Morten Holtum
Flemming Quist Møller har gennem en lang karriere skabt nogle af de vigtigste fortællinger for danskere i alle aldre og på tværs af flere generationer.

Multikunstneren Flemming Quist Møller har som manden bag Bennys badekar og en lang række elskværdige figurer fundet en plads i hjertet hos flere generationer af danskere.

Af Nicki Bruun

En af de største fornyere af dansk film er gået bort.

Flemming Quist Møller døde i går, 79 år gammel, efter for en uge siden at være faldet om med en blodprop i hjertet. Det oplyser hans søn Carl Quist Møller til flere medier.

Multikunstneren var både trommeslager, tegner, forfatter og filmmand kendt for sit samarbejde med Jannik Hastrup.

I filmens verden er han særligt kendt for sine tegnefilm-filmatiseringer af historier om Cykelmyggen Egon, Snuden og Jungledyret Hugo samt Bennys badekar, som Flemming Quist Møller i Ekko #84 huskede tilbage på.

”Der er noget tidløst over tegnefilm i forhold til live action-film, som kan virke gammeldags for børn. For mig vil Bennys badekar stå tilbage som den første gang, hvor det lykkedes os at lave en biograffilm, der nåede ud til et større publikum.”

Livlig fantasi
På sociale medier som Facebook og Twitter strømmer kærlighedserklæringer til Flemming Quist Møller ind fra danskere.

Han har da også haft stor betydning for flere generationer. Bennys badekar blev af Kulturministeriet i 2006 udvalgt som en af de ti betydeligste danske film nogensinde.

Og allerede i 1994 blev han hædret af Danske Filmkritikere med en æres-Bodil for sin samlede indsats i dansk film. Kunstneren er kendt for sin satiriske streg og blandt venner og kolleger som en rigtig guttermand, der var nede på jorden.

I et videointerview med DR, som først måtte blive bragt efter hans død, deler Flemming Quist Møller sine tanker om døden. Her siger kunstneren noget om sit bedste minde, og hvordan han gerne vil huskes, Men han slår også fast, at han ikke gør sig nogen forestillinger om efterlivet.

”Selv om jeg har en temmelig livlig fantasi, har jeg aldrig kunnet bilde mig ind, at der er et liv efter døden. Så I skal nok ikke regne med, at jeg sidder oppe i Paradis og slår på tromme for Gud og hans små søde englebasser,” siger Flemming Quist Møller i videoen.

Mesterværk på vej
Mens han de senere år var mindre aktiv i filmens verden, skrev Flemming Quist Møller sammen med instruktør Anders Refn manuskriptet til krigsfilmen De forbandede år.

Makkerparret har gennem årene også samarbejdet om film som Strømer, Slægten og Sort høst. De har også skrevet fortsættelsen, De forbandede år 2 – Opgøret, som får premiere i danske biografer den 21. april.

Begge film handler om familien Skov, der under nazisternes besættelse i Anden Verdenskrig står fanget mellem samarbejde og modstand. Selv om han døde inden premieren, nåede Flemming Quist Møller at se filmen, og han var meget begejstret.

”Han fortalte instruktør Anders Refn, at det er et mesterværk,” siger sønnen Carl Quist Møller til TV 2.

”Han havde ingen hængepartier lige nu. Han var rimelig afklaret med det, han havde nået. Da han var ung, sagde han altid, at alt over 60 år, det betragter jeg som bonusår. Forleden sagde han, ’nu er der gået nitten år, det er meget godt klaret.’”

Bennys badekar: Blækspruttesangen

Kommentarer

Ekko #84

Flemming Quist Møller fortæller om arbejdet med Bennys badekar i Ekko #84.

I klummen Filmminder har han en morsom anekdote om, hvordan produktionen var plaget af rotter.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm, en gratis biografbillet eller fem lejefilm hos Blockbuster.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko