Ugens streaming
25. aug. 2017 | 11:43

Streaming: De sortes USA

Foto | Francois Duhamel
I Detroit spiller John Boyega en af politibetjentene, der i 1967 tilbageholdt og bankede ni mennesker og dræbte tre andre.

Oven på tragedien i Charlottesville anbefaler vi i denne uge fem streaming-titler, der giver et indblik i Amerikas racekonflikter.

Af David Madsen

Racekonflikter i USA er lige så gamle som landet selv.

Men efter Donald Trumps udtalelser om, at racistiske grupper og moddemonstranter ligeligt bar skylden for de voldelige optøjer i Charlottesville i sidste uge, har det været svært ikke at bemærke omfanget.

Sortes oplevelse af Amerika har i nyere tid lagt grund til nogle af Hollywoods stærkeste film. Fra Spike Lees socialrealistiske fremvisning af ghetto-områder til Barry Jenkins’ Oscar-vinder Moonlight.

Det aktuelle eksempel er Kathryn Bigelows Detroit. Filmen tager udgangspunkt i borgerrettighedsdemonstrationer i Detroits gader i 1967 og udspiller sig på Algiers Motel, hvor tre sorte mænd blev skudt af politibetjente og ni andre tæsket under en razzia af motellet.

I denne uges streaming-omtale anbefaler vi fire film og én serie, der sætter Amerikas komplicerede historie med racediskrimination i perspektiv.

Straight Outta Compton

Selvfølgelig har en film, der skildrer en af USA’s vigtigste hiphop-grupper, N.W.A (Niggaz wit Attitude), et fantastisk soundtrack. Til koncerter og under pladeindspilninger hører vi Fuck tha Police, Quit on the Set, Express Yourself og mange flere.

Men filmen kan mere end at lyde fantastisk. Gennem de fem unge mænds historie tegner den et skræmmende billede af politiets diskriminerende adfærd mod afroamerikanere i 1980’ernes ghetto-områder.

Man kan ikke benægte den indflydelse, som N.W.A havde på det amerikanske samfund. Når du kan få en hel koncertsal til at råbe ”fuck tha police”, ved du, at du har ramt ind til kernen af et altomfattende problem.

Kan ses på C More

 

The Hateful Eight

Meningen med Quentin Tarantinos to seneste film, The Hateful Eight og Django Unchained, har været debatteret. Har han rent faktisk noget at sige om racisme, eller vil han bare gerne fylde sine dialoger med n-ordet?

Omkring halvvejs inde i The Hateful Eight kommer den sorte lejemorder Marquis Warren dog med en interessant pointe. Nemlig at sorte mennesker i USA aldrig kan føle sig sikre, så længe der er en bevæbnet, hvid mand i rummet.

Filmens paranoide stemning spiller på de kløfter, der findes i amerikansk kultur mellem køn, race, etnicitet og klasse.

Kan ses på Filmstriben

 

Den 13. forfatningsændring

Ingen dokumentar kommer på så kort tid så langt omkring historien bag institutionaliseret racisme i USA som Ava DuVernays Den 13. forfatningsændring. Dokumentaren skildrer Ku Klux Klans lynchninger, segregering af sorte mennesker og privatiseringen af amerikanske fængsler.

Titlen refererer til den amerikanske forfatnings trettende paragraf, der forbyder slaveri ved lov, men tilføjer, at straffefanger kan udføre slavearbejde. Den åbning for fortsat udnyttelse af sorte amerikanere strømmer igennem hele USA’s historie.

Det er en stor mundfuld, men DuVernay fører seeren igennem med en fast og stilsikker hånd.

Kan ses på Netflix

 

Underground

Serien har kørt i to sæsoner og foregår i Sydstaternes bomuldsplantager i 1861 – lige før udbruddet af Den Amerikanske Borgerkrig.

Det kunne lyde som en slags serieversion af Oscar-vinderen 12 Years a Slave, men den melodramatiske handling om frihed og hævngerrig katarsis samt brugen af moderne rapmusik leder snarere tankerne hen på Tarantinos Django Unchained.

Musikken er af kunstnere som Kanye West og The Weeknd. Serien er produceret af musikeren John Legend, og sangene forbinder den historiske serie med moderne sort kultur.

Kan ses på Viaplay

 

Malcolm X

Malcolm X er ikke lige så kendt som Martin Luther King, men i Spike Lees portræt gør han et stort indtryk.

Vi følger Malcolm X – som en ung gangster, der glatter sit hår for at tilpasse sig det hvide samfund, og senere som en muslimsk borgerretsforkæmper, der opfordrer til vold og åben kamp mod de hvide.

I hovedrollen er den altid eminente Denzel Washington. Rollen gav ham en Oscar-nominering og viser, hvorfor han er en af de bedste skuespillere, der arbejder i Hollywood i dag.

Kan ses på Netflix

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på de sortes USA.

© Filmmagasinet Ekko