Portræt
15. juli 2017 | 14:15

Den frie verdens komedieleder

Foto | Incendo Productions
Kate McKinnon (tv.) spiller i Girls Night Out sammen med Scarlett Johansson to af kvinderne i en gruppe, der kommer galt af sted ved en vild polterabend. Men McKinnon er konstant ved at stjæle filmen.

Hun var bedre til at spille Hillary Clinton end Clinton selv. Nu tester Kate McKinnon igen vores lattermuskler i Girls Night Out. Vi tegner et portræt af tidens mest akavet morsomme komiker.

Af Casper Hindse

Det er på sin vis helt naturligt, at Kate McKinnon i denne sommers komediebasker, Girls Night Out (premiere på torsdag 20. juli) har en birolle, der konstant er ved at overtage filmen.

For den amerikanske skuespiller har det nemlig med at stjæle rampelyset, uanset hvad hun beskæftiger sig med. Det er hendes storspil som Hillary Clinton i sketch-showet Saturday Night Live et ganske godt eksempel på.

Kate McKinnon er aldrig bange for at vade ind over folks grænser med en pågående underlighed i hver eneste scene. Og det var netop det, der i 2015 havde gjort hende til en fast bestanddel af lørdagsrutinen for millioner af amerikanere med hang til latter.

Saturday Night Live, der årti efter årti har født den ene store komedieskuespiller efter den anden (blandt andre John Belushi, Chevy Chase, Bill Murray, Eddie Murphy, Julia Louis-Dreyfus og Tina Fey), havde allerede fra starten i McKinnon en vaskeægte parodist.

En unik imitator af offentlige personer, som formåede at underdrive sine overdrivelser i en grad, så alverdens tv-seere lå flade af grin.

Bedre som Clinton end Clinton
Men da Kate McKinnon iklædte sig Hillary Clintons gestikulation og sprog, skete der alligevel noget nyt. Hvert eneste lille ansigtstræk skreg på, at hun altså var god nok, men også at hun var nervøs for ikke at være det.

Måned efter måned nåede McKinnon nye højder med sin spirende præsidentkandidatparodi, og da folkene omkring virkelighedens Hillary Clinton indså, hvor populær hun var blevet i komikerkredse på grund af McKinnon, opfordrede de virkelighedens Hillary til at melde sig under fanerne, så hun kunne komme med i en sketch.

Det skulle hun nok ikke have gjort.

For McKinnon og folkene bag Saturday Night Live arrangerede nemlig en scene, hvor Clinton spiller bartender, og Kate McKinnon spiller Clinton, som drikker stive vodkasjusser på en bar. I sig selv en sjov opsætning proppet med masser af morsomheder om det amerikanske samfund – men der var bare et problem: Kate McKinnon var simpelthen bedre til at være Hillary Clinton end Hillary Clinton selv.

For alle Clintons kvaliteter til trods, så er hun ikke nogen stor skuespiller, og derfor fremstod hun mest bare som Hillary bag en bar, der taler med en mere morsom version af sig selv. Mange politiske kommentatorer påpegede da også efterfølgende, at de hellere ville stemme på hende Hillary, der drak vodka, end på hende, der serverede den.

Derfor er det heller ikke så underligt, at Kate McKinnon herefter blev ført frem i amerikansk showbusiness som en af de fremmeste komikere overhovedet. Igennem hele 2016 gav hun den ugentligt som den kommende amerikanske præsident, der imidlertid endte med ikke at blive valgt.

Til gengæld stemte alle på, at McKinnon ville få en stor fremtid.

En modig begyndelse
”Der er ingen grænser for, hvad hun kan,” svarede Alec Baldwin tidligere i år, da magasinet Vanity Fair ville vide, hvorfor han mener, at Kate McKinnon er en af de tre dygtigste komikere i Saturday Night Live’s historie.

Det er store ord fra en mand, der har arbejdet sammen med nærmest alle sjove amerikanere de seneste 30 år, men Baldwin forklarede, at han næsten blev forelsket i McKinnons roller, når hun spillede over for hans Donald Trump-figur i sketch-showet. Uanset om det var som rådgiver Kellyanne Conway eller som justitsminister Jeff Sessions.

Kate McKinnon er på sin vis også et så stimuleret barn, at den i dag 33-årige skuespiller aldrig har kendt til grænser.

Hun er født og opvokset i et kulturelt rigt hjem på Long Island i New York, og allerede i en ung alder kunne hun spille flere instrumenter. Da teenageårene bankede på med bumser og forvirrende følelser, var det dog teatrets skrå brædder, som trak mest i hende, og hun blev derfor i sine tyvere uddannet på teaterlinjen på Columbia University.

Hendes seksualitet var allerede dengang orienteret mod kvinder og uden at tænke videre over det, blev McKinnon en del af Logo Networks’ The Big Gay Sketch Show. En modig begyndelse på karrieren i et land, hvor homoseksualitet normalt kun er hyldet på kysterne.

Ikke desto mindre røg McKinnon videre til Saturday Night Live i 2012, hvor hun hurtig blev en amerikansk darling.

Tager pis på Ellen Degeneres
Alligevel viste det grænseløse sig med tiden at blive en hæmsko for Kate McKinnon. Hun kan på mange måder sammenlignes med en anden sjov amerikaner: Zach Galifianakis, der brød igennem i Tømmermænd-filmen efter et længere tilløb.

Ligesom Galifianakis er McKinnon nemlig et oplagt sidekick. En hvirvelvind, der kommer ind fra siden og bringer uro i en handling. Det var netop det, hun blev castet som, når det kom til film. Uanset om det er den næsten lidt for underspillede og sløve My Best Day eller sportsfilmparodien Intramural, så leverer McKinnon et morsomt indspark, men så heller ikke mere end det.

Det står i skarp kontrast til hendes overlegne hovedroller i de fleste sketcher i Saturday Night Live, hvor hun for første gang rigtigt gjorde sig bemærket med en parodi på den populære tv-vært Ellen Degeneres.

Med Degeneres-karikaturen så verden for fuld udblæsning, hvad Kate McKinnon var gjort af. Ellen Degeneres er nemlig et ikon for lesbiske kvinder over alt i verden, men med akavet charme tog McKinnon tykt pis på hende alligevel.

Ved at holde sit ansigt helt stift fra munden og opefter lignede hun faktisk Degeneres, imens hendes mund konstant bevægede sig i små og alt for muntre træk. Samtidig bevægede hun sig rundt i sin sofastol som et lille barn, der ikke kan sidde stille. Fuldstændigt som tilfældet er med Ellen Degeneres i hendes populære talkshow – bare tilsat fem procent underspillet overspil.

Spøgelsesjægeren Holtzmann
Sådan fortsatte Kate McKinnon sketch efter sketch med at efterabe kendte mennesker som Ann Romney og Shakira så godt, at man nærmest ikke troede sine egne øjne. Og så en dag kom Ghostbusters og bankede på.

For med Paul Feigs reboot af den gamle 1980’er-klassiker Ghostbusters fik McKinnon sit internationale gennembrud. I 2016-udgaven spiller hun den kolossalt geeky spøgelsesjæger Holtzmann, der konstant kommer med input, som er helt ude på overdrevet. McKinnons øjne lyser, som var de i sig selv besat af spøgelser, mens hendes trækninger i mundvigen i hver eneste scene lægger op til den næste vanvittige kommentar i en hæsblæsende fortælling med en udelukkende kvindelig hovedrollebesætning.

Eller som McKinnon selv konstaterede tørt om sin kvindelige actionrolle til magasinet Rolling Stone: ”Det føltes som en nærmest monumentalt at lave action uden at være iført et catsuit.”

Siden er det gået stærkt på filmfronten.

McKinnon ejede nærmest alene sidste års store jule-ensemblefilm Office Christmas Party, hvor hun giver den som et stort firmas politisk korrekte medarbejder, der nærmest ikke kan sige eller gøre noget, fordi det vil såre en minoritets følelser.

”Akavethed” er kodeordet her, og det spiller McKinnon til topkarakter.

Og sådan er vi tilbage ved den premiereaktuelle Girls Night Out – filmen, der lader til at give Kate McKinnon den fuldendte transformation fra sketchmager til filmskuespiller. Her spiller hun nemlig nok engang et sidekick i form af en bindegal, australsk veninde til en kvinde, der inviterer sine nærmeste på en sidste tur med kliken inden et forestående bryllup.

Man behøver kun at se traileren for at konstatere, hvem der overtager denne tur og dermed filmen: Kate McKinnon, den frie verdens leder af komik.

I den henseende passer det jo også perfekt, at hun brød igennem som Hillary Clinton i Saturday Night Live. Forskellen er bare, at McKinnon vil være på toppen mange år ud i fremtiden.

Trailer: Girls’ Night Out

Kommentarer

Kate McKinnon

Født 1984 i Seacliff, New York, USA.

Dannede to teatergrupper i sin tid på Columbia University.

Ernærede sig i flere år ved at lægge stemmer til film.

Afløste i 2012 Kristen Wiig i det amerikanske satireshow Saturday Night Live.

Blev i 2016 den første Saturday Night Live-skuespiller siden 1993, der vandt en Emmy for sit skuespil.

Udvalgte film

Girls Night Out
2017

Office Christmas Party
2016

Ghostbusters
2016

Sisters
2015

Ted 2
2015

Intramural
2014

My Best Day
2012

© Filmmagasinet Ekko