Portræt
11. aug. 2016 | 21:04

Jared Leto: Den vanvittige

Foto | Clay Enos
Rollen som Jokeren gav Jared Leto et alibi for at lave bizarre drillerier med sine kolleger under optagelserne af Suicide Squad.

Patroner, en levende rotte og en død gris var nogle af de utraditionelle metoder, skuespilleren Jared Leto tog i brug under optagelserne til Suicide Squad.

Af Casper Hindse

Nogle skuespillere tager deres job dødsens alvorligt. Andre sender kollegaerne en død gris.

Jared Leto gjorde begge dele på en gang, da han arbejdede på biografaktuelle Suicide Squad, hvor han spiller Jokeren.

Filmen handler om de mange superskurke, der mødes kort efter bortgangen af Superman, som blev slået ihjel tidligere på året i Superman vs. Batman.

Da Jared Leto – kendt for Dallas Buyers Club og Requiem for a Dream – blev præsenteret som Jokeren, begyndte snakken at gå i Hollywood. Skulle han virkelig kunne tage stafetten videre fra Jack Nicholsen og siden Heath Ledger?

Videohilsen
Rygterne ville vide, at andre store stjerner havde takket nej til rollen, men Jared Leto var altså parat.

Så parat, at han sendte sine kommende medskuespillere en pakke hver med dele fra en død gris og en videohilsen, hvor han er klædt ud som sin figur og giver den maksimalt gas.

Det skulle nu, ifølge sladdermagasinet E!, ikke have generet kollegerne synderligt. Faktisk var de alle glade for Jared Letos engagement, men de vidste naturligvis heller ikke, at det hele skulle blive meget værre.

Trusselbrev
Kun nogle få dage inden, at Leto og Margot Robbie (Harley Quinn i filmen) skulle indspille et par intense scener, dumpede der en ny pakke ind af døren i det Robbie’ske hjem.

Da skuespilleren fik flået tapen af, dukkede en levende rotte op med et følgebrev om, at man altid skal være forsigtig med, hvad man åbner. Og samtidig var der også en dybt mærkværdig kærlighedserklæring til Maggie Robbie fra Jokeren.

Da hun lettere chokeret mødte op på Suicide Squad-settet næste dag, var Will Smith (der spiller Deadshot i filmen) også helt ude af den. Han havde nemlig aftenen forinden modtaget et brev med patroner og anså det for at være en trussel.

Jared Leto kunne imidlertid berolige Smith foran hele holdet. Det var ham, der havde sendt kuglerne, forklarede han med sin skingre Jokeren-stemme og rettede på sit skriggrønne hår.

Nøje planlagt
Historien melder ikke noget om, hvordan Will Smith reagerede på afsløringen, men vi ved, at Smith ikke er alt for tryg ved sin kollega.

Således fortalte han til Apples radiostation Beats 1 sidste efterår, at han havde været på optagelser med Leto i et halvt år, men at han stadig ikke kendte manden.

”Vi har aldrig sagt goddag og farvel. Jeg har kun talt med ham, når jeg var Deadshot, og han var Jokeren,” forklarer Will Smith.

Samtidig var Jared Leto angiveligt så kold over for Scott Eastwood (som spiller soldaten GQ Edwards), at Eastwood var overbevist om, at Leto ville gå amok, hvis man henvendte sig til ham.

Kort sagt tegner der sig et billede af en superstjerne, som er på randet af vanviddet.

Men det var sådan set også meningen, hvis man skal tro Suicide Squad-instruktør David Ayer. Tidligere i år forklarede Ayer nemlig, at Jack Letos strategi var nøje planlagt og udført.

I flere filmmagasiner betegner instruktøren Leto som vor tids førende metodeskuespiller. Han forklarer, at Leto for eksempel aldrig trådte ud af rollen, da han gav den som aids-syg i Dallas Buyers Club.

En rolle, der i 2014 indbragte skuespilleren en Oscar for bedste mandlige birolle.

Hårrejsende oplevelser
Alligevel indrømmede selvsamme David Ayer for et halvt år siden til USA Today, at Leto sommetider skræmte ham fra vid og sans. Det var ganske enkelt umuligt at nå ind til skuespilleren, som havde det med at instruere sig selv mere end, hvad godt var.

”Folk holdt afstand til ham,” udtaler Ayer og tilføjer, at selvom han og Leto havde aftalt, at skuespilleren skulle være uregerlig, så havde Ayer ikke forventet, at Jared Leto også ville være ligeglad med manden i instruktørstolen.

På samme måde beskrev han i en fan-chat på Yahoo Leto som ”fuc**** terrifying”.

Grunden til dette var ifølge instruktøren, at Leto havde det med at sidde og vente i sin trailer, indtil der skulle filmes, og så ville han komme ud, som om han var søvnig og ligeglad. Eller også ville han komme springende ud med et dundergrin, der fik hårene til at rejse sig på crewets nakker.

Jokeren er afsenderen
Alligevel var alle på settet først helt sikre på, at Jared Leto var totalt på afveje, da der dukkede sager op ved hoveddørene, som potentielt kunne give forklaringsproblemer i de respektive ægteskaber.

For på samme dag – cirka halvvejs igennem optagelserne – modtog de største stjerner nemlig en pakke, der i det religiøse USA ville kunne kræve sine ofre. Pakkerne var synkrone og indeholdt pornoblade, dildoer og et brugt kondom.

Afsenderen var ukendt, og crewet måtte gå rundt i flere dage uden at fortælle hinanden om episoden. Til sidst spurgte Leto – som stadig indtog sin Jokeren-rolle 24 timer i døgnet – ved en frokost, om de havde fået prøvet dildoerne.

Det skulle ifølge flere medier have fået den dobbelte Oscar-nominerede Viola Davis (som spiller Dr. Waller i Suicide Squad) til at foreslå et fælles sagsanlæg imod den gale skuespiller. Jared Letos svar var, at det var Jokeren, som havde sendt pakkerne!

Kunsten at bryde reglerne
Det kan man vist roligt kalde at tage metodeskuespillet et skridt videre.

Hvor Jack Nicholsen var klædt ud som en klovnet bøhmand i sin fortolkning af DC Comics-universets mest ikoniske skurk, og hvor Heath Ledger var mere mentalt sindssyg med sine opskårne kinder og sit ”why so serious”, har Leto tydeligvis valgt at kombinere begge tilgange.

Jokeren kan lide at se verden brænde, og det er netop, hvad Leto har gjort hver eneste dag på settet. Skabt røg omkring sig selv.

Jared Leto har tydeligvis forsøgt at gøre Jokeren til en terrorist – en sovende celle, der samtidig er en tikkende bombe. Han skræmte ikke bare folk med det, han gjorde – han skræmte dem også, fordi de ikke anede, hvad han kunne finde på næste gang.

Eller som skuespilleren selv forklarede forleden til Empire om sin rolle i filmen: ”Hvis man ikke bryder reglerne, så kommer man aldrig videre.”

Det kunne lyde, som om Jared Leto ikke helt har sluppet Jokeren endnu.

Trailer: Suicide Squad

Kommentarer

Jared Joseph Leto

Født 1971 i Louisiana.

Flyttede som 23-årig til Hollywood for at prøve lykken som filminstruktør, men endte som skuespiller.

Mindre tv-roller i 1990’erne, blandt andre kultserien My So-Called Life.

Fik i 1998 en større birolle i The Thin Red Line og brød to år senere igennem i Requiem for a Dream.

Vandt Oscar i 2014 for sin birolle i Dallas Buyers Club.

Hars succes med rockbandet 30 Seconds to Mars.

© Filmmagasinet Ekko