Interview
20. apr. 2018 | 14:41

Super16: Komedie med intelligente mennesker

Foto | Catherine Pattinama Coleman
Andrea tager med sin kæreste Magnus til den excentriske terapeut Dr. Edvard, der med hypnose skal kurere Magnus for en dårlig vane. I stedet kommer den unge mand på en psykedelisk rejse ind i sindet.

”De sjoveste film er dem, der ikke beder os om at grine,” siger folkene bag Super16-komediegyseren Dobbeltgænger, som blander humor og uhygge i livtag med sindets skrøbelighed.

Af Nicki Bruun

Danske komedier er som oftest publikumssucceser, der bliver haglet ned af filmkritikere.

Alle for tre, Undercover og Dan Dream er bare tre danske komedier, som de seneste år har fået en hård medfart af anmelderne. I Ekko fik de fire stjerner – tilsammen! Men det må kunne være anderledes, mener et af holdene på tiende årgang af den alternative filmuddannelse Super16.

”Vi vil gerne kaste et alternativt blik på den danske komedie og lave noget andet end falde på halen-humor,” fortæller Simon Mortensen, der har instrueret gyserkomedien Dobbeltgænger som sin første film fra Super16.

Kortfilmen handler om et par, der besøger en outreret psykiater og kommer ud for temmelig bizarre oplevelser. Simon Mortensen har skabt den i samarbejde med manuskriptforfatter Henrik Binger og producer Lea Lykke, der også går på uddannelsens tiende årgang.

De var alle tre enige om, hvad de ville med deres første film.

”Mange af de film, vi godt kan lide, er dem, der blander genrer. Og mange af de film, vi synes er sjovest, er dem, der ikke nødvendigvis beder os om at grine,” fortsætter Simon Mortensen og får opbakning af sin manuskriptforfatter, som han har skrevet Dobbeltgænger med.

”Jeg kan rigtigt godt lide genrefilm og så gerne, at der kom flere af dem i Danmark. Jeg søgte ind på Super16 med et ønske om at ville noget med komedien. Den må godt have en stærk, dramatisk fortælling, og de humoristiske karakterer må godt være intelligente,” siger Henrik Binger, der også har udforsket sci-fi-genren som manuskriptforfatter af førsteårsfilmen Gaia.

”Vi havde et ønske om at udforske komedien og se, hvad den kan. Hvordan kan man tænke i andre baner i forhold til den genre?” istemmer Lea Lykke.

Publikum er modent
Det gør de tre unge filmskabere i Dobbeltgænger ved at parre komik og gys. Magnus tager kæresten Andrea med hen til terapeuten Dr. Edvard, så han gennem hypnose kan hjælpe Magnus af med en dårlig vane.

Dr. Edvard og hans maniske butler Glenn viser sig at være ret specielle mennesker, og hensat til sin underbevidsthed kommer Magnus ud på en psykedelisk rejse og langt ind i sit eget sind. Her gemmer sig en række hemmeligheder.

”Vi havde en idé om, at det godt måtte være skørt, og vi ville også godt fortælle en lidt svær historie. Publikum er modent, det er 2018, og de forstår rigtigt meget,” siger Simon Mortensen.

”Vi synes selv, at det er fedt, når film kan diskuteres. Det er op til folk selv at fortolke og handler mere om oplevelsen end det at forstå.”

Dobbeltgænger gik længe under arbejdstitlen Fang lyset, og under optagelserne blev der forsøgt mange forskellige tilgange. Både dukker og sågar en muldvarp har været afprøvet. For holdet var det vigtigt at lære så meget som muligt af deres førsteårsprojekt.

”Vi ville gerne prøve at tage en chance, selv om vi på forhånd vidste, at der ville være en masse forhindringer forbundet med det,” siger Lea Lykke og bliver suppleret af Henrik Binger.

”Noget af det vigtigste for os var bare at eksperimentere. Vi havde mange scener, og det var fedt at prøve en masse ting af. Vi har ikke lagt nogen begrænsning på, hvad vi kunne tillade os.”

Kollektiv filmfamilie
Førsteårsfilmene fra Super16’s tiende årgang bliver vist ved en premierefest den 25. april i Empire Bio og kan dagen efter streames eksklusivt på Filmmagasinet Ekkos hjemmeside frem til den 14. maj.

Det har været hårdt arbejde at lave den første film sammen på kort tid, men instruktøren, manuskriptforfatteren og produceren fortryder bestemt ikke, at de er startet på den alternative filmuddannelse.

”Jeg søgte ind på Super16 for at få et kreativt fællesskab og frirum. Men også for at lære mere om mine styrker og svagheder som producer. Jeg ville lære sammen med andre unge filmskabere og få en kollektiv filmfamilie,” siger Lea Lykke.

Henrik Binger tager over:

”Jeg har brugt de sidste fem-seks år på at skrive, og det er blevet til nogle kortfilm. I den tid blev jeg bedre, men fik ikke realiseret så meget af det, så jeg tænkte, at Super16 kunne være en måde at få lavet nogle film.”

Netop muligheden for at komme ind i en kreativ gruppe af mennesker lød appellerende for alle tre. Og så hjalp det også, at det ”ikke er så skoleagtigt”, men et sted med en masse selvbestemmelse.

”Du kan påvirke strukturen og foreningen – det er ret unikt. Hvis man har noget på hjerte, man gerne vil have ud, er Super16 det rette sted,” siger Simon Mortensen.

De vordende filmfolk glæder sig meget til at sætte deres fingeraftryk på filmuddannelsen i de kommende år.

”Det fede ved Super16 er at få et indblik i en forening og finde ud af, hvordan den slags fungerer. Det er guld værd at være i et kreativt fællesskab, hvor vi i tre år kan eksperimentere og tage chancer. Vi forsøger at skabe et miljø, hvor vi kan tåle at lave fejl, fordi vi håber at lære noget af dem,” fortsætter Simon Mortensen og overlader ordet til Lea Lykke.

”Det er en dynamisk læringsproces, og vi er allerede i gang med at tale om, hvordan vi gerne vil have det til næste år,” siger hun.

Kommentarer

Ekko præsenterer

Uafhængig filmuddannelse grundlagt i 1999.

I en serie på seks artikler præsenterer Ekko årgang #10.

Fra 26. april til 14. maj viser vi eksklusivt deres førsteårsfilm.

Simon Mortensen

Født 1982 i København.

Instruktør.

Henrik Binger

Født 1990 i Aabenraa.

Manuskriptforfatter.

Lea Lykke

Født 1989 i Odense.

Producer.

© Filmmagasinet Ekko