Leonora-forliset
26. aug. 2021 | 10:10

DR stopper stor seriesatsning

Foto | Bjarne Bergius Hermansen
Christian Rank blev i 2018 ansat som dramachef på Danmarks Radio, hvor han netop har set sig nødsaget til at sætte en storstilet produktion på pause.

Kort inden optagelserne skulle have startet, trækker dramachef Christian Rank stikket på en historisk serie.

Af Nicki Bruun

Det er en stor begivenhed, hver gang DR sætter gang i en serie, der skal være den nye Matador, Krøniken eller Forbrydelsen.

Det var ambitionerne for en serie om den historiske person Leonora Christina Ulfeldt, der var datter af Christian 4. og Kirsten Munk.

Men i en pressemeddelelse oplyser DR nu, at planerne om at have serien på skærmen i 2024 er blevet skrottet. Dermed er serien blevet stoppet kort tid inden optagelserne skulle have startet.

Det har simpelthen vist sig økonomisk umuligt at gennemføre produktionen, mens det har været vanskeligt at få nødvendige erfarne kræfter med på projektet.

”Jeg forstår virkeligt godt, hvis det for nogle virker som en voldsom beslutning, ikke mindst alle de mange gode folk, der har arbejdet med serien. Vi er naturligvis mange, der har glædet os til og håbet på, at vi for alvor skulle komme i gang nu, og jeg er mere end nogen ked af, at det er endt sådan,” siger Christian Rank, dramachef på DR.

”Men hvis projektet skal have mulighed for at overleve, er det nødvendigt med både en holdbar økonomi og de nødvendige produktionsmæssige forhold. Vi vil derfor nu se på, hvordan vi kan sikre det på sigt og forhåbentlig finder vi en god løsning.”

Christian Rank oplyser til MediaWatch, at serien tidligst kan komme på skærmen i 2026.

Streamingtjenester presser prisen
Den seneste tid har danske filmarbejdere i et åbent brev i Ekko klaget over et dårligt arbejdsmiljø i den danske filmbranche. Her går folk ned med stress på grund af en hektisk hverdag og behovet for at løbe hurtigt.

Christian Rank siger i pressemeddelelsen, at en meget stor global efterspørgsel på især tv-fiktion har betydet generelle prisstigninger i stort set alle led i produktionsapparatet.

Herhjemme har streamingtjenesternes indtog ifølge DR’s dramachef presset produktionsomkostningerne i vejret. Den intense konkurrence har ikke gjort det nemmere at sætte gang i et ambitiøst projekt på tværs af landegrænser.

Den historiske dramaserie om Leonora Christina Ulfeldt blev oprindelig planlagt som en co-produktion med Zentropa. Samarbejdet stoppede dog sidste år, så DR det seneste år selv har stået i spidsen for serien.

”Vi har klare holdninger til, hvordan en produktion skal håndteres og styres, og så fandt vi ud af, at det var bedst for alle, at der var én kaptajn, og det blev så DR. Det skete i god ro og orden, men vi er da kede af at høre, at det er sat i bero,” siger Zentropas direktør Anders Kjærhauge til MediaWatch.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko