Ugens streaming
29. dec. 2017 | 13:15

Streaming: Film, der deler vandene

Foto | Warner Bros.
I A Clockwork Orange elsker ungdomforbryderen Alex (i midten) vold og voldtægt. Filmen blev i sin tid kritiseret for sine grafiske voldsscener, men er også blevet rost for sin satire over fascisme og kriminalitet.

Vi anbefaler fem film, som fortjener din opmærksomhed, også selv om de for alvor har splittet anmelderne.

Af Patricia Smollerup og David Madsen

Det kan lyde utroligt, men filmanmeldere er ikke altid enige. Vi er trods alt mennesker med passioner og præferencer ligesom alle andre.

I år har vi således set flere eksempler på film, som i den grad splittede kritikere verden over. Darren Aronofskys mother! er blevet kaldt alt fra et moderne mesterværk til en af alle tiders værste film. Og Christian Tafdrup har skabt røre i andedammen med sin sædekomedie En frygtelig kvinde.

I årets sidste streaming-anbefaling fremhæver vi fem film, som i den grad har delt kritikerne i øst og vest. Men det er også film, der har taget utrolige chancer og derfor fortjener at få en chance af dig.

The Devil Wears Prada

I komediedramaet The Devil Wears Prada spiller Anne Hathaway den unge og uerfarne Andy Sachs, som rejser til New York med drømmen om at blive journalist.

Den store chance byder sig, da hun ansættes som assistent for den berømte modemagasin-redaktør Miranda Priestly (Meryl Streep). Det viser sig at være en utaknemmelig opgave, og Andy Sachs må kæmpe for at tilpasse sig en nådesløst ambitiøs verden med masser af glitter og glamour.

Anmelderne var dybt splittede. Er filmen overhovedet morsom? Men alle kunne i det mindste blive enige om, at Meryl Streep er eminent i rollen som den krævende, kolde og urimelige chef i Prada-stiletter.

Kan streames på C More og lejes på Viaplay og Blockbuster.Personal Shopper

En af de mest interessante ting ved dette filmår har været at se Robert Pattinson og Kristen Stewart bryde ud af Twillight-seriens enorme skygge.

Robert Pattinson overraskede alle med sin kraftpræstation i Safdie-brødrenes kupfilm Good Time.

Ikke alle har været lige begejstret for Kristen Stewarts tilbagevenden til kunstfilmens verden. Ekkos egen Ida Rud kaldte skuespilleren en tvær gummidukke i rollen som en personlig indkøbsassistent, der får kontakt med sin afdøde tvillingebror. Andre satte pris på filmens sjælelige fortælling om en ung kvindes tab og savn og fremhævede netop Kristen Stewarts melankolske præstation.

Kan lejes på Viaplay og Blockbuster.Antichrist

Lars von Triers grænseoverskridende Antichrist deler vandene. Ved premiere på Cannes-festivalen i 2009 var der både buh-råb, stødte grin og klapsalver.

I filmen følger vi et par gennem forskellige stadier af sorg, efter at de på tragisk vis har mistet deres barn. De søger ud i en hytte i en skov i et forsøg på at lindre deres smerte.

Antichrist er billedsmuk, symbolladet og ikke for sarte sjæle. Især volds- og sexscenerne har skabt kontrovers, og udenlandske brancheblade som Variety og Screen har med foragt kaldt filmen ”torturporno”, mens danske anmeldere i højere grad har ladet sig begejstre.

Kan lejes på Blockbuster.Pain & Gain

De to gigantiske muskelbundter Daniel Lugo (Mark Wahlberg) og Paul Doyle (Dwayne Johnson) har kun én ting for øje: De vil være en succes, koste hvad det vil.

Historien om den amerikanske drøms fallerede idealer er efterhånden fortalt mange gange, men sjældent så effektivt som i Michael Bays Pain & Gain.

Instruktøren er med rette hadet for sine pompøse og bombastiske actionfilm. Så det var noget af en genistreg i 2013 at lade ham instruere en film, som handler om Amerikas glorificering af ekstremer og overfladisk materialisme. Ikke alle kritikere har sat pris på den kombination, men for alle andre er Pain & Gain vanvittigt morsom.

Kan lejes på Blockbuster.A Clockwork Orange

Stanley Kubrick har aldrig været bange for at gå efter struben med sine satirefilm. Det er tydeligt i mesterværker som Full Metal Jacket og Dr. Strangelove.

Men med A Clockwork Orange fra 1971 gik Kubrick alligevel for langt i mange kritikeres øjne. Mange kritiserede instruktøren for at forherlige bandevold, og filmen blev i sin tid trukket tilbage fra det engelske marked – af ingen ringere end instruktøren selv.

Men denne grufulde film om vaneforbryderen Alex DeLarge og hans bande af ”droogs”, der voldtager og myrder løs, er en skelsættende satire over indgroet fascisme i det vestlige samfund. Hvad sadisme angår, viser staten sig nemlig ikke at være et hak bedre end den afstumpede bande.

Kan streames på Filmstriben og lejes på Viaplay og Blockbuster.


Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på film, der deler vandene.

© Filmmagasinet Ekko