Odense 2021
05. sep. 2021 | 14:08

Ekko Shortlist-vinder triumferer i Odense

Foto | Jan Bastian Muñoz Marthinsen
Marta Holm Peschcke-Køedt indtager hovedrollen i Sylvia Le Fanus Amourteur, som skildrer en ung kvindes kærlighedslængsler og begejstrede juryen i den danske konkurrence i Odense.

Sylvia Le Fanu vinder med Amourteur prisen for bedste danske kortfilm, mens hovedprisen på Odense International Film Festival går til britisk racisme-dystopi.

Af Claus Christensen og Anna Engmann

Sylvia Le Fanus Abu Adnan ryddede bordet og vandt alle fem kategorier, som filmen var nomineret til, ved Ekko Shortlist Awards 2017.

Flygtningedramaet er et lavmælt, men fintmærkende drama om en stolt, syrisk læge og hans søn, der kommer til Danmark og skal tilpasse sig det nye lands kultur. Det viser sig at være en hel del nemmere for den unge søn end for faren.

Le Fanu er vokset op på European Film College i Ebeltoft, hvor hendes britiske far Mark i en årrække underviste i filmhistorie. Siden Ekko Shortlist-sejren har der været stille omkring Sylvia Le Fanu, der har brugt årene på at uddanne sig på den norske filmskole i Oslo.

Men nu er hun tilbage – og hvilket comeback!

I går aftes vandt Sylvia Le Fanu med Amourteur den danske konkurrence på Odense International Film Festival.

Samtidig blev filmen nomineret til den danske filmbranches Robert, hvor Le Fanu skal dyste med Ekko Shortlist-kendingene Hannah Elbke (Vilde sind), Svend Colding (Det er så yndigt) og Nicolai G.H. Johansen (Inherent) samt Camilla Kaufmann (Buff Cops).

Amourteur skildrer en ung kvindes hvileløse jagt på kærligheden og kan vække mindelser om Noah Baumbachs Frances Ha. Den er fotograferet i sort-hvid af Jan Bastian Muñoz Marthinsen, der sidste år vandt prisen for bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards med Når verden bøjer.

Hadefulde voldsmænd
122 kortfilm fra 36 lande er blevet vist på kortfilmfestivalen i Odense i den forløbne uge.

Vinderen af hovedkonkurrencen er Aneil Karias britiske The Long Goodbye. Dermed er filmen med i Oscar-kapløbet, ligesom den er valgt som kandidat til European Film Awards, den europæiske pendant til Oscar.

The Long Goodbye former sig som en dystopisk fortælling om en britisk-asiatisk familie, der bliver overfaldet af hadefulde voldsmænd i deres eget hjem. Den tankevækkende film viser de grusomme konsekvenser af racisme og fremmedhad.

Den er lavet i forlængelse af The Sound of Metal-skuespilleren Riz Ahmeds hiphop-album med samme titel. Albummet handler om Ahmeds komplicerede forhold til sit engelske hjemland, og han spiller selv med i filmen.

Den såkaldte Storyteller-pris går til franske Noé Debrés We’re Not Animals, hvor en hjælpeløs mand forsøger at hitte rede i ekskærestens Instagram-feminisme.

Artist Awards tildeles også en film om en plaget mand, nemlig fransk-belgiske Michiel Blancharts You’re Dead Helen. Her hjemsøges manden af sin ekskærestes spøgelse.

Fascinerende body horror
Odense-festivalen uddeler to priser til animationsfilm – en genre, der altid har boltret sig i det korte og knap så udgiftskrævende format.

I animationskonkurrencen går Børge Ring Award til Carolina Sandviks stopmotion-gyser The Expected. Den handler om en gravid kvinde, som bløder i karbadet. Hendes kæreste gemmer blodet i et akvarium, men det begynder at få sit eget liv i den mareridtsagtige body horror-film.

Filmen vandt i starten af året også en pris på Göteborg Film Festival.

Danske Susi Haaning snupper Animation Talent Award for Yndlingsdatter, om en datters forhold til sin bipolare far, som Dar Salim lægger stemme til.

I dokumentarafdelingen vinder hollænderen Dylan Werkman hovedprisen for A View From Above. Man følger en astronaut på vej ud i verdensrummet side om side med scener fra forskellige menneskers liv på jorden.

The Soapbox Award tildeles Three Songs for Benazir, som skildrer et ungt afghansk par i en flygtningelejr. Dokumentaren giver et indblik i de menneskelige omkostninger af krig, som ikke kunne være mere aktuelt med udviklingen i Afghanistan in mente.

Ungdomspris til Oscar-vinder
I ungdomskonkurrencen sejrer den danske Oscar-vinder Anders Walter med Natsværmer.

Det er en ottende klasse fra Paarup Skole i Odense, der har kåret filmen – om en ung racerkørers opgør med sin far – som vinder.

Endelig går FilmFyn Talent-prisen til italienske Erika Grace Stradas When The Moon Was Gibbous, der er skabt på The Animation Workshop i Viborg og kan ses på Ekko Shortlist.

Til lyden af en synthesizer kigger farverige væsener på stjerner på en sparsomt befolket planet. Men pludselig bliver de forstyrret af mennesker. En kommentar til menneskers evne til at ødelægge naturens orden, som desværre er evigt aktuel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko