Nekrolog
19. juni 2020 | 15:05

Elsket britisk skuespiller er død

Foto | New Line Cinema
Bilbo Baggins (Ian Holm) er voldsomt betaget af den magiske ring i Ringens herre, hvor den ellers rolige hobbit drives til randen af vanvid.

Kendt for roller i Ringenes herre, Alien og Brazil samt som uovertruffen Shakespeare-skuespiller er Ian Holm gået bort i en alder af 88 år.

Af Nicki Bruun

Den britiske skuespiller Ian Holm er død i en alder af 88 år som følge af Parkinson’s, skriver internationale medier.

Han er nok bedst kendt for sin rolle som hobbitten Bilbo i filmatiseringen af J.R.R. Tolkiens Ringenes herre.

Men Ian Holm huskes også for roller som Lewis Carroll i Dreamchild, androiden Ash i Alien, Mr. Kurtzmann i Terry Gilliams dystopi Brazil og Fader Vito Cornelius i Det femte element.

Og så leverede han en Oscar-nomineret præstation som den olympiske træner Sam Mussabini i det historiske sportsdrama Chariots of Fire fra 1981.

Med sine 165 centimeter fyldte Ian Holm fysisk ikke det store. Men med en intens karisma brændte han altid igennem på lærredet, scenen eller skærmen, hvad enten han medvirkede i film, teater eller tv-serier.

Dus med Shakespeare
Ian Holm startede som mange andre britiske skuespillere karrieren i teatret. Han viste sig dog dygtigere end de fleste til at optræde i William Shakespeares stykker.

Efter en kort militærkarriere som ung kastede han sig over skuespillet og blev i 1960’er en af de ledende skikkelser i det nystiftede Royal Shakespeare Company.

I 1998 vandt Ian Holm en såkaldt Laurence Olivier-pris for rollen som King Lear i Shakespeares klassiker af samme navn. Allerede i 1967 havde han vundet en Tony for præstationen som Lenny i Harold Pinters The Homecoming.

I filmens verden gjorde han sig i biroller og gerne i arthousefilm som David Cronenbergs Naked Lunch og eXistenZ.

Men skuespilleren indtager hovedrollen i Atom Egoyans The Sweet Hereafter, hvor han som slesk advokat får de sørgende forældre til et mistet barn til at lægge sag an efter en busulykke.

Ian Holm var gift fire gange og efterlader sig hustruen Sophie de Stempel samt fem børn.

Ian Holm i Brazil

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko