Nekrolog
10. juli 2019 | 14:59

Elsket skuespiller er død

Foto | Donald Peterman
Rip Torn (midt) har en morsom rolle som jakkesætklædte Zed i Men in Black, hvor skuespilleren står over for Will Smith og Tommy Lee Jones.

Emmy-vindende Rip Torn excellerede i både komik og drama i film, på tv og teatret, men huskes også for skærmydsler med store instruktører.

Af Nicki Bruun

Rip Torn er måske ikke et navn, som mange danskere genkender med det samme. Men den amerikanske skuespiller har med både sjove og dramatiske roller efterladt et varigt indtryk i film, tv-serier og på teaterscenen.

Han er kendt for komedien Men in Black og tv-serien The Larry Sanders Show, men Torn er gået bort i en alder af 88 år, oplyser hans talsmand til amerikanske medier.

Skuespilleren blev født 1931 i staten Texas, hvorfra han som ung flyttede til Los Angeles. Her fik han i 50’erne roller i Elia Kazans Baby Doll og A Face in the Crowd, før han drog til New York og slog igennem på teatret.

Rip Torn blev i 1960 Tony-nomineret for sin første Broadway-rolle i stykket Sweet Bird of Youth, også instrueret af Kazan. Senere i karrieren blev Torn også Oscar-nomineret for birollen i dramaet Cross Creek fra 1983, hvor han spiller en far, der kæmper med en tragedie.

Ellers er Rip Torn mest kendt for sine sjove roller, og størst prissucces havde han på tv-skærmen i komedieserien The Larry Sanders Show. Han blev Emmy-nomineret for sin rolle som produceren Artie seks år i træk og vandt prisen for bedste birolle i en komedieserie i 1996.

Hammer og kniv
Rip Torn er af kritikeren Roger Ebert blevet beskrevet som en skuespiller, der får publikum til at trække på smilebåndet, så snart han viser sig på det store lærred.

Ude i virkeligheden blev Torn dog også kendt som en mand, der var svær at samarbejde med. Det blev øjensynligt en hæmsko for hans karriere.

For eksempel var han blevet udset til at spille den hovedrolle, der endte med at gå til Jack Nicholson, i Dennis Hoppers kultklassiker Easy Rider. Torn kom op og skændes med instruktøren, som mange år senere hævdede, at skuespilleren havde trukket en kniv.

Rip Torn sagsøgte Hopper og sagde, at det faktisk var instruktøren, der havde trukket en kniv. Torn vandt sagen og fik udbetalt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Men i 60’erne havde skuespilleren angrebet forfatteren Norman Mailer med en hammer under optagelserne af Maidstone, så Torn kan nok også takke sig selv for eventuelt manglende roller.

Det skortede dog ikke på arbejde, og Rip Torn endte med næsten 200 roller på sit cv. Blandt de senere roller er der en underholdende gæsteoptræden i flere afsnit af den forrygende komedieserie 30 Rock, hvor Torn spiller en sær forretningsmogul.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko