Reportage
07. nov. 2018 | 12:30

Super16: En dans med mænd

Foto | Nicolai Lok
Anton, Adam og Sigurd snakker om deres seksuelle oplevelser og erfaringer med mænd og kvinder, mens de laver gipsafstøbninger af deres kroppe.

Den talentfulde instruktør Mathias Broe inviterede Ekko til de sidste optagelser af hans Super16-afgangsfilm, der med humor og alvor skildrer mænds flydende seksualitet.

Af Nicki Bruun

Det er sommer i Danmark og endnu engang årets varmeste dag. Vejret skriger på strandtur, men i et lille filmstudie i Søborg ligger seks professionelle dansere med benene i vejret og skyder grønne laserlys ud af røven.

”Det er det her, vi har glædet os meget til,” siger Mathias Broe med et grin.

Efter tre år på den københavnske filmuddannelse Super16 er instruktøren i gang med sin afgangsfilm Amfi (som er græsk og betyder ”på begge sider”). Tre måneder senere kan filmen fra torsdag den 8. november ses på Ekkos hjemmeside, hvor hele årgang #9 viser deres afgangsfilm i to uger.

Men denne sommerdag skal de sidste optagelser i kassen. Amfi er en dokumentar om tre mænd, der i filmen undersøger, hvordan deres seksualitet har formet dem som mennesker.

Størstedelen af filmen blev optaget i foråret, men den ekstra optagedag er kommet ind, fordi den internationale dansegruppe kun havde tid nu. Rutinen er da også helt deres egen. Bevægelse og kropspositurer er i centrum, men det opsigtsvækkende er, at danserne skaber et lysshow ved hjælp af laserlys, som de placerer i, ja, røven.

”Jeg vil i filmen indklippe optagelser af dem som et billede på flydende seksualitet,” forklarer Mathias Broe i en kort pause, før han igen bevæger sig hen bag kameraet.

”Lad os prøve lidt forskelligt først, og så tager vi closeups bagefter,” siger han til sit hold.

Prutlyde fra danserne
Mathias Broe er kendt på Ekko Shortlist med Ud af det blå og Ung mands dans, der blev nomineret for bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards 2015.

Det er følsomme dramaer om henholdsvis familiære og romantiske forhold mellem to mænd. Afgangsfilmen fortsætter instruktørens fokus på relationer mænd imellem, men denne gang har Mathias Broe lavet en dokumentar.

De tre unge fyre, som åbent fortæller om deres flydende seksualitet i Amfi, hedder Anton, Sigurd og Adam.

Det er rørende, intimt og oplysende, når de i filmen deler oplevelser med hinanden om at være sammen med kvinder og mænd. Det er meget nemt at føle sig anderledes, men filmen viser, at det faktisk også er ret nemt at forstå andre mennesker, når de sætter ord på deres følelser.

Mathias Broe har udvalgt sine hovedpersoner efter en proces, som fandt medvirkende gennem en åben casting og i instruktørens egen omgangskreds. Han vurderer, at der har været mellem 20 og 30 mennesker til casting.

”Min søster er ven med rapperen Nikoline, der er ven med Mathias,” fortæller Sigurd om, hvordan han hørte om filmen. Anton kendte Mathias Broe i forvejen, mens Adam svarede på casting-udkaldet.

I dag skal de posere foran kameraet sammen med dansegruppen, mens blinkende lys skaber en intens stemning. Mathias Broe hælder vand på ryggen af en af danserne og beder sin fotograf Nicolai Lok rykke kameraet hurtigt rundt mellem de medvirkende.

Der er total ro på settet, kun afbrudt af instruktørens instrukser. Når Mathias Broe siger ”prøv at grine” til Anton, kommer han dog også selv til at grine. Latteren spreder sig, da der ganske forståeligt kommer prutlyde fra danserne.

Øm i benene
Selv om optagelserne på den brandvarme sommerdag tog fra morgen til aften for størstedelen af holdet, er kun højst et par minutter fra dagen med i den endelige film.

Omkring femten mennesker er til stede i lagerhallens mørke, hvor der afprøves forskellige hastigheder med det røde stroboskoplys, som skal bruges i filmen. Nogle roder med kameraet, andre med lyset, og en af de medvirkende spørger, om man kan gå ud, hvis man er ved at tisse i bukserne.

Det kan man sagtens.

I det hele taget er det en ret harmonisk optagelse. Mathias Broe råber ikke ”action”, men siger roligt til sine medvirkende, at de kan begynde at gøre deres ting, ”når de føler for det”. Imens er ”cut” skiftet ud med ”tak” – efterfulgt af ”og har alle det godt?”

Det har alle tilsyneladende, selv om en af producerne med et grin beklager sig over at være øm i benene, fordi hun lagde gulvet dagen forinden. Til gengæld kan der ikke gøres noget ved taget, hvor man gennem et hul af og til kan høre fuglene skræppe.

Det må filmens tonemester så forholde sig til!

I en kasse uden for kameraets synsfelt ligger der kondomer. De er dog ikke tiltænkt hyrdetimer, men er der, så dansetruppen – som kommer fra og rejser rundt i hele verden – kan stikke deres lys op på forsvarlig vis.

”Film det lidt som en sexscene. Det er du blevet så god til,” siger Mathias Broe til sin fotograf. Kort efter er han seriøs igen, når han beder om at få etableret en øjenkontakt mellem de medvirkende med kameraets hjælp.

Det er både sjovt og hårdt arbejde at lave en film. Især når den primære drivkraft er hjerteblod.

Du kan se resultatet af de engagerede anstrengelser i perioden 8. – 22. november på Ekkos hjemmeside.

Teaser: Amfi

Kommentarer

Mathias Broe

Født 1992 i Odense.

Uddannet instruktør fra Super16 i 2018.

Har læst Film- og medievidenskab på Københavns Universitet.

Filmene Ung mands dans og Ud af det blå kan ses på Ekko Shortlist.

Vandt kortfilmprisen på Durban Gay & Lesbian Film Festival i 2015 for Ung mands dans.

Afgangsfilmen Amfi kan fra 8. til 22. november ses på Ekkos hjemmeside.

Super16

Uafhængig filmuddannelse grundlagt i 1999.

Fra 8. til 22. november viser Ekko eksklusivt afgangsfilmene fra årgang #9.

Se dem her.

© Filmmagasinet Ekko