Interview
02. okt. 2019 | 15:50 - Opdateret 03. okt. 2019 | 09:38

Roadmovie på røven

Foto | uoplyst
Det danske rockband Dial Zero rejste for over ti år siden til USA i håbet om international succes, men drømmen brast på de amerikanske landeveje.

”Det kan blive en ret vild film,” siger Jannik Splidsboel om fundne optagelser af dansk rockbands rejse til USA. Nu skal en Kickstarter-kampagne skaffe penge til at færdiggøre Breaking America.

Af Nicki Bruun

Når man som band skaber sammenligninger med rockkoryfæer som Pixies og Nirvana, burde lykken være gjort.

Det var den øjensynligt også en overgang for det danske rockband Dial Zero, som i midten af 00’erne fik gode anmeldelser og spillede på Roskilde Festival.

I 2005 gav bandet afskedskoncert i København. To år senere rejste de til Los Angeles med store drømme om succes i USA. Det gik dog temmelig galt. Undervejs droppede guitaristen ud af bandet, og nogle år senere gik Dial Zero i opløsning.

Nu er optagelser fra deres tur rundt i det amerikanske blevet fundet i en plastikpose hos pladeselskabet.

Optagelserne er endt hos dokumentaristen Jannik Splidsboel, der har instrueret film som Misfits, der skildrer homoseksuelle unge i USA, og vil nu fortælle historien om bandet i en film med titlen Breaking America.

Derfor har hans producer Nikolaj Naetz Rasmussen oprettet filmen på hjemmesiden Kickstarter, hvor filmholdet vil forsøge at indsamle 175.000 for at realisere projektet.

Svært støttesystem
At det er en kamp op ad bakke, er filmens instruktør særdeles bevidst om.

”Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke anede, hvem Dial Zero var. Da de var noget i Danmark, boede jeg i udlandet, og da jeg kom tilbage, eksisterede bandet ikke mere,” siger Jannik Splidsboel med et grin.

”Men vi så optagelserne igennem og blev enige om, at der ligger en ret vild film i det meget rå materiale. Der er intet filter overhovedet. Det var en af grundene til at jeg tænkte: ’Det kan godt blive noget, det her.’”

Musikerne kører fra Los Angeles til New York, men får undervejs problemer med alt fra tomme spillesteder til koldt vejr og teknologiske udfordringer.

”Det er sådan en rigtig roadmovie på røven – Rockband på røven ville DR sikkert kalde den,” fortæller instruktøren, som dog ikke kunne få DR til at lægge penge i projektet.

”Problemet er, at vi jo har verdens bedste støttesystem i Danmark, men lige præcis med sådan nogle film har amerikanerne mange flere muligheder for at gå til private og forskellige fonde. I Danmark har du enten noget, hvor Filminstituttet er med fra starten, eller hvor DR ser noget for familien Danmark,” siger Jannik Splidsboel.

”Hos os er vinklen dansk, og det er noget, hvor folk vil skrige af grin. Så det er trist, hvis det ikke bliver til noget.”

Venskab på prøve
Jannik Splidsboel håber at skaffe penge, så han kan tilføre filmen nye interviews med bandet.

”Vi skal høre de fire bandmedlemmers version af, hvad der egentlig skete. De er jo venner, men deres venskab kommer på prøve. Det ender med, at bandet går i opløsning og næsten ikke har talt sammen siden,” fortæller instruktøren, der ser en større historie om at prøve lykken.

”Det er sjovt at lave dokumentar, fordi virkeligheden altid overgår fantasien. Man kan sagtens forestille sig at skrive den her historie som fiktion, men det er faktisk virkelighed det her, og det er alt andet lige sjovere – og billigere!”

Gratis film og t-shirt
Folkene bag Breaking America har selv investeret lidt penge i projektet, men der skal stadig samles et anseeligt beløb sammen, før det er realistisk at fuldføre filmen.

”Hvis en klipper derude vil bruge otte uger på at lave det gratis, må vedkommende meget gerne kontakte mig, men det tvivler jeg på,” siger Jannik Splidsboel med et grin, før han slår over i en mere seriøs tone:

”Men jeg synes også, at man skal betale folk. Der er alt for meget gratisarbejde i den her branche,” fortsætter instruktøren, der har et ambitiøst mål for sit projekt.

”Det kan opnås, hvis omkring 550 mennesker lægger 300 kroner. De bliver nævnt i filmen, de får et gratis link til den, når den er færdig – og derudover en t-shirt, så det er jo en gavebod!”

Optagelser til Breaking America

Kommentarer

Breaking America

Filmprojekt om det danske rockband Dial Zeros eventyr i USA.

Jannik Splidsboel skal instruere filmen på basis af fundne optagelser.

Der skal indsamles 175.000 kroner. 

Støt på Kickstarter og få en gave.

© Filmmagasinet Ekko