Sponsoreret
15. aug. 2021 | 20:38

Store filmoplevelser under åben himmel

Foto | Discovery Films
Oscar-vinderen James Marsh kommer til Aarhus for at præsentere sin dokumentar om den franske vildbasse Philippe Petit, der i 1974 gik på line mellem New Yorks to tvillingetårne og skabte panik blandt folk nede på jorden.

Under Aarhus Festuge kan du gratis se syv fantastiske kultfilm og dokumentarer. Syng, grin og gys med andre filmfans!

Af Filmmagasinet Ekko

Der er garanti for store filmoplevelser, når Cinemateket, biografen Øst for Paradis og udstillingen Go Extreme i Kunsthal Aarhus under Aarhus Festuge præsenterer syv perler under åben himmel.

På Amfiscenen ved Musikhuset kan man opleve nogle af nyere tids bedste og mest fascinerende film i både fiktionens, dokumentarens og musikkens verden.

Og så er det endda gratis at deltage i visningerne af filmene!

Aarhus Festuge 2021 kører fra 27. august til 5. september, og de syv filmarrangementer bliver afholdt på hver sin aften kl. 21.

 

Man on Wire

Søndag 29/8 kl. 21

Man får åndenød af spænding, når man ser Philippe Petit gå på line mellem New Yorks to tvillingetårne i Man on Wire, der i 2009 vandt en Oscar for bedste dokumentar.

Det vilde stunt fandt sted i 1974, hvor den franske vildbasse efter lang tids forberedelse gik rundt mellem tårnene i 45 minutter og skabte panik blandt folk nede på jorden. En blanding af arkivbilleder og nye interviews med hovedpersonen får det på overfladen meningsløse udstyrsstykke til at fremstå som en hyldest til livet.

Dokumentaren er instrueret af engelskfødte, men dansk bosiddende James Marsh, der kommer og præsenterer filmen. Han har siden instrueret dramaer som Stephen Hawking-portrættet Teorien om alting og et afsnit af HBO-miniserien The Night Of.

Selv om både Petits dramatiske optrin og filmen om det ligger mange år tilbage, er der god grund til at se Man on Wire, der med sin udforskning af en helt særlig mand får blodet til at strømme brusende gennem årerne.

Læs mere her

 

The Big Blue

Mandag 30/8 kl. 21

Luc Bessons franske dykkerdrama med Jean Reno og Jean-Marc Barr er med sine smukke billeder af bølgen blå den perfekte film på en lun sensommeraften.

Reno og Barr fik senere en stor karriere i henholdsvis Hollywood og hos Lars von Trier.

The Big Blue fra 1988 – med den franske titel Le grand bleu – fortæller med ungdommelig energi historien om de to mænd Jacques og Enzo, der siden barndommen har dyrket deres venskab gennem indædt konkurrence.

De fridykker på livet løs uden iltmaske og er i en konstant kamp om, hvem der kan komme dybest ned mod havets bund. Den livsfarlige leg med det våde element skildres gribende med storladne billeder og overrumplende musik.

Fridykkeren Stig Pryds – der har skabt overskrifter ved at slå Danmarksrekorden for dybdedykning – introducerer filmen med sin specialviden på området.

Læs mere her

  

Free Solo

Tirsdag 31/8 kl. 21

Klatring var for første gang på programmet under årets nyligt afsluttede OL. Selv om det var spændende, er det ingenting sammenlignet med de dødsforagtende udfordringer af fysikkens love i Free Solo.

Dokumentaren følger Alex Honnold, mens han forbereder sig på sin sværeste klatring til dato: Det berygtede bjerg El Capitan, som han vil forcere uden sikkerhedsudstyr.

Filmen giver et fascinerende indblik i et menneske og en livsstil, hvor hver eneste bevægelse kan betyde forskellen mellem triumf og pludselig død. Med hjertet oppe i halsen og svedige håndflader får man forståelse for klatrerens mission om at udrette noget i livet.

Filmen introduceres af den danske klatrer Esben Seir, der kan sætte ord på, hvorfor nogle vælger at give sig i kast med de adrenalinpumpende og nervepirrende klatrerier.

Læs mere her

  

The Rocky Horror Picture Show

Onsdag 1/9 kl. 21

Kultfilmen over dem alle, er britiske The Rocky Horror Picture Show fra 1975 blevet kaldt.

Jims Sharmans hæsblæsende roadmovie af en musikalsk gyserkomedie indeholder da også alle ingredienserne til en underholdende kultklassiker. Det er en hyldestparodi over fortidens b-horrorfilm med en skør videnskabsmand, der i virkeligheden er en alien, som ynder at klæde sig ud som kvinde.

Filmen, der bygger på et teaterstykke skrevet af instruktøren Sharman og skuespilleren Richard O’Brien, er blevet et kulturelt fænomen, som særligt lever videre i LGBTQ+-kredse.

Flere steder i verden er der årlige visninger af filmen, som altså denne sommer også kan opleves på et stort lærred på dansk jord. Det kan på det varmeste anbefales at se den for første gang eller få et kærligt gensyn!

Læs mere her

  

Grease: Sing-A-Long

Torsdag 2/9 kl. 21

”You’re the one that I want, you are the one I want – Ooh, ooh, ooh!”

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt nok skrålet med på sangene fra Grease, hvor John Travolta og Olivia Newton-John synger kærligheden frem i en sprudlende ungdomsfilm. Men det er sjovest at gøre i samlet flok med en gruppe andre mennesker!

Det er der god mulighed for ved visningen af den romantiske musical på Amfiscenen. Filmen bliver nemlig vist i en version med sangteksterne i bunden af lærredet, så man kan istemme Danny, Sandy og co. i skønsang.

Filmen fra 1978 er spækket med forrygende sange, der har vokset sig så store, at de har fået et liv for sig selv. Unge og ældre generationer vil uden tvivl finde rytmen sammen i en musikalsk glædesrus.

Læs mere her

  

Pulp Fiction

Fredag 3/9 kl. 21

Quentin Tarantinos banebrydende mesterværk fra 1994 behøver næppe den store introduktion. Pulp Fiction sparkede døren ind for en ny generation af filmskabere og er stadig hovedværket i ouevret for den levende legende, som Tarantino allerede er blevet.

Noget af det bedste ved den kapitelopdelte gangsterfilm er, at den selv mange år efter premieren stadig formår at overraske ved gensyn.

Der er hele tiden nye detaljer at lægge mærke til i det morsomme portræt af håndlangerne Jules og Vincent, bokseren Butch og gangsterkonen Mia. I en brutal verden fuld af farverige personligheder er de bare toppen af kransekagen, når de snakker om burgere og bibelcitater eller skal genoplives efter en overdosis.

Man er ganske enkelt konstant ved at falde bagover af den store idérigdom og de sprælske replikker, der fyger som skidt fra en guldkalv.

Læs mere her 

 

Leonard Cohen Live In Dublin

Lørdag 4/9 kl. 21

Den canadiske sanger bag hits som Hallelujah og Suzanne døde i 2016, men nogle år forinden gav Leonard Cohen en totalt udsolgt koncert i den irske hovedstad Dublin.

Her er han på turné med albummet Old Ideas, men undervejs fremfører han sange fra det fantastiske katalog af rørende perler.

Den mere end tre timer lange koncertfilm Leonard Cohen: Live in Dublin er et must for fans af Cohen, der foruden sin intense røst kommer med vittige og dybsindige bemærkninger på scenen.

Som altid ulasteligt klædt i mørkt jakkesæt med tilhørende hat griber Leonard Cohen med sin klangfulde stemme fat om tilhørerne under koncerten. Og han gør det med en sådan kraft, at det siver ud gennem lærredet og rammer publikum med samme styrke, selv om det ikke foregår ansigt til ansigt.

Læs mere her

 

 

 

Kommentarer

Annoncørbetalt indhold

Denne artikel er sponsoreret af Cinemateket.

Teksterne er skrevet af Ekko.

Open air film

Aarhus festuge 2021
Amfiscenen ved Musikhuset

Søndag 29/8 kl. 21
Man On Wire
Oscar-belønnet dokumentar om verdens vildeste linedans introduceres af instruktør James Marsh.

Mandag 30/8 kl. 21
The Big Blue
Meditativt dykkerepos introduceret af fridykker Stig Pryds.

Tirsdag 31/8 kl. 21
Free Solo
Nervepirrende friklatringsfilm introduceret af klatrer Esben Seir.

Onsdag 1/9 kl. 21
The Rocky Horror Picture Show
Oplev den kulørte kultklassiker på det store lærred.

Torsdag 2/9 kl. 21
Grease: Sing-A-Long
Syng med John Travolta og Olivia Newton-John i musicalhittet.

Fredag 3/9 kl. 21
Pulp Fiction
Quentin Tarantinos uforligneligt alternative gangsterkomedie.

Lørdag 4/9 kl. 21
Leonard Cohen: Live In Dublin
Helaftenskoncert med det canadiske fyrtårn.

© Filmmagasinet Ekko