Familieliv
Tema-intro
15. maj 2007 | 08:00

Familieliv

Foto | Søren Rønholdt
Kunsten at græde i kor

Skuepladsen for hygge, hemmeligheder og løgne

Af Redaktionen / Ekko #37

Ægteskaber og skilsmisser, redebygning og yngelpleje, børneopdragelse og opvækst, forældrenes bekymringer og børnenes skyldfølelse, sammenhold og løsrivelse, sorte får og skeletter i skabene, blodets bånd og æblet, der ikke falder langt fra stammen.

Familieliv er menneskehedens mest konstante fælleserfaring, på tværs af kulturer og tidsaldre, et grundvilkår, som vi alle sammen prøver i en eller flere variationer. Børn og voksne — til døden skiller os ad.

Familielivet er en privatsag, men det er også den enhed, samfundet er sat sammen af. Det er slægtens rødder og den enkeltes bagage. Familien er skueplads for hjemlig hygge og omsorg, men også for hemmeligheder og løgne, som kaster lange skygger gennem livet. Alle lykkelige familier er ens, men de ulykkelige er ulykkelige på deres egen måde, hævder Tolstoj.

Filmkunsten har nok interesseret sig mest for de ulykkelige familier, de excentriske familier, de forbryderiske familier. Parforhold i krise, forældreskab i krise. Far, der græder, far, der tager bad. Familielivets flygtninge, der krydser deres spor.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko