Anbefaling
17. mar. 2015 | 17:16

Arkitektur-festival: Fem film du skal se

Foto | Florent Tillon
”Der vokser græs på parkeringspladserne,” fortæller en af personerne i Detroit Wild City om den forladte millionby.

Torsdag starter Copenhagen Architecture Festival, der byder på omkring 70 events og filmvisninger. Vi anbefaler fem begivenheder!

Af Rasmus Stenbæk Iversen

På torsdag starter arkitekturfestivalen Copenhagen Architecture Festival, som løber af stablen med forskellige arrangementer i og omkring København og Aarhus. Festivalen varer til og med søndag.

En stor del af programmet består af visninger af film, hvor arkitekturen spiller en central rolle.

I programmet finder man portrætter af store arkitekter, spillefilm med et særligt arkitektonisk udtryk og film om vilde og utrolige arkitektoniske projekter – fra ungarske Bela Tarrs filmmonument Sátántangó til mere traditionelle portrætfilm.

Kort sagt film, der alle handler om, hvordan arkitekturen påvirker vores liv.

Vi har studeret det fornemme program og udvalgt fem anbefalelsesværdige visninger:


Crackle of Time (2014)

I Crackle of Time forsøger den tyske instruktør Christoph Schlingensief at sætte en opera op i Ouagadougou, hovedstanden i Burkina Faso.

Ved at bygge en landsby med et operahus helt fra bunden forsøger Schlingensief at følge Richard Wagners idé om et totalkunstværk. Historien har klare reminiscenser af Werner Herzogs klassiker Fitzcarraldo, hvor en fantast forsøger at sætte en opera op i junglen.

Schlingensief døde af kræft, inden han nåede at færdiggøre projektet, men hans kone overtog og lavede også dokumentaren færdig. En dybt fascinerende historie om, hvordan arkitekturen kan virkeliggøre vores drømme.

Vises på Louisiana torsdag 19/3 kl. 19.00Film af Johann Lurf (2006-2014)

For folk, der er interesseret i krydsfeltet mellem arkitektur, film og kunst, er visningen af syv film af den østrigske videokunstner Johann Lurf et særligt interessant tilbud.

Filmene, der både dækker over kortfilm, videoinstallationer og mindre filmsekvenser, skildrer forskellige steder, der omdefinerer vores opfattelse af arkitekturens rum.

I den ti minutter lange Embargo fremstiller Lurf eksempelvis en østrigsk våbenfabrik om natten akkompagneret af et stykke insisterende og mystisk, elektronisk musik – som Kraftwerk på coke.

Vises i Cinemateket Carl fredag 20/3 kl. 16.45Pixadores (2014)

Der er mulighed for at overvære en vaskeægte Danmarkspremiere, når Grand Teatret viser den brasilianske film Pixadores lørdag.

Filmen følger en flok graffitimalere i slum-favelaerne i Sao Paolo i et hæsblæsende og pulserende tempo. Malerne både udnytter og udfordrer byrummet med deres graffiti og street art.

Visningen følges i øvrigt op af en spørgerunde med filmens danske klipper: Søren B. Ebbe.

Vises i Grand Teatret lørdag 21/3 kl. 14.20Detroit Wild City (2011)

Som i Michael Moores dokumentar Roger and Me er Detroit Wild City en film om konsekvenserne af massefyringer i den amerikanske bilindustri.

I løbet af de seneste tiår har den amerikanske bilindustri efterhånden forladt den tidligere millionby. Det har efterladt store dele af Detroit som en forladt spøgelsesby i en absurd drøm. Højhuse, stationer og kontorbygninger står alene tilbage i øde, urbant landskab.

Detroit Wild City følger en række personer, der stadig lever et liv i byen, men som ensomme eksistenser i en postapokalyptisk verden. Filmen stiller skarpt på arkitekturens samspil med menneskets liv, og den er på en gang tragikomisk og tankevækkende.

Vises i Dansk Arkitektur Center søndag 22/3 kl. 15.00Nostalghia (1983)

Det er altid en særlig oplevelse at lægge øjne og øre til russiske Andrej Tarkovskijs film. Men det bliver formentligt noget helt specielt, når Koncertkirken på Blågårdsplads på Nørrebro søndag viser Tarkovskijs næstsidste film fra 1983, Nostalghia.

Tarkovskij var i sin levetid den vigtigste russiske instruktør, og flere af hans film regnes for hovedværker i filmhistorien. Han formår at forme tid og rum på en ekstremt poetisk og sanselig måde, der har været en stor inspirationskilde for Lars von Trier.

Vises i Koncertkirken Blågårdsplads søndag 22/3 kl. 20.00


Kommentarer

Copenhagen Architecture Festival

Arkitekturfestival etableret i 2014.

Har til formål at skabe debat om, hvordan arkitekturen påvirker vores tilværelse.

Årets festival finder sted i København og Aarhus 19.-22. marts.

Består af cirka 70 forskellige events og filmvisninger med arkitekturen i centrum.

Se programmet på festivalens hjemmeside.

© Filmmagasinet Ekko