this 2018
13. sep. 2018 | 12:55

Fem events du skal opleve på This. Festival

Foto | NRK
Skam formåede som få serier at engagere de unge på sociale medier. Forholdet mellem teknologi og publikum er et gennemgående tema på den aarhusianske festival This.

Ungdomsdrama, SoMe og hjortespring ud af fortovet. Nok er den aarhusianske festival This. ikke dedikeret filmmediet, men der er rigeligt for en filmelsker at opleve fra i dag.

Af Frida Marquard

I dag og i morgen løber første udgave af This. Festival af stablen i Aarhus.

Festivalen i det jyske er ligesom det amerikanske forbillede SXSW tværmedial, hvilket vil sige, at den kombinerer kunst, musik, film, teknologi og markedsføring.

Der er altså mange forskellige kulturoplevelser at hente i Smilets By over de to dage, men vi har naturligt nok valgt at fokusere på de mest filmrelevante med fem anbefalinger.

De tæller både interessante besøg fra det store udland og en spændende mulighed for at blive klogere på, hvad der sker i den hjemlige filmbranches undergrund og mere generelt i dansk kultur.

En verden af Skam
Hvor: Turbinehallen
Hvornår: Torsdag 13/9, kl. 16.45

Ingen skandinavisk serie har i nyere tid fået så stærkt et greb i publikum som den norske ungdomssensation Skam.

Vilde Schanke Sundet er Ph.d. i film- og fjernsynsvidenskab på den norske Høgskolen i Innlandet. Hun vil med udgangspunkt i Skam fortælle, hvordan de sociale medier kan bruges til at skabe interaktion mellem serieskabere, fans og seere. Hun fortæller også, hvad der gør Skam relevant for et internationalt publikum. Serien er allerede blevet genindspillet i USA og Frankrig, og flere andre lande er på vej, så Skam-feberen er bestemt ikke ovre.

 

Mellem web og flow-tv
Hvor: Turbinehallen
Hvornår: Torsdag 13/9, kl. 17.10

Serieskaber Julie Andem besøger festivalen for at fortælle om den revolutionerende brug af sociale medier, realtid og transmedialitet i Skam.

Selvfølgelig var historien om unge menneskers kvaler grundlæggende stærk, men årsagen til, at serien blev så populær, må også tilskrives måden, den talte til ungdommens brug af særligt nye medier.

Andem kan derfor forhåbentlig gøre os klogere på forholdet mellem at fange publikum på nettet i webserien og på fjernsynsskærmen i det traditionelle flow-tv. Oplægget sker i dialog med Keld Reinicke, der skabte dansk tv-historie som en af mændene bag TV 2 Zulu.

 

Nye danske talenter
Hvor: Studie 1
Hvornår: Torsdag kl. 18.30

Det kan blive startskuddet på en ny generation af danske filmskabere, når Den Vestdanske Filmpulje og Filmby Aarhus holder premiere på tre spritnye kortfilm instrueret af unge, vestdanske filmtalenter.

De tre film er Game On, Tarek og Lyden af uventet død, og de er lavet af små hold med friske talenter og produceret af henholdsvis Metronome Productions, Jalabert Production og New Tales. Hos Ekko er vi altid optaget af nye stemmer i dansk film, så vi glæder os til at se, hvad filmene – der spænder fra animation til mørkt drama – har at byde på.  

 

Debat med kulturministeren
Hvor: Studie 1
Hvornår: Fredag kl. 10.00

Der er lagt op til sproglig skududveksling, når kulturminister Mette Bock er ordfører for en debat om, hvad der er dansk kulturlivs dna, og hvad fremtiden for nordisk kultur bør byde på. Det er dog ikke en klassisk debat – den foregår nemlig live på Facebook!

Kulturministeren får hjælp af et panel med tre deltagere: musikeren Kristian Riis, der har startet kunstnerkollektivet Nordic LA i Hollywood, Erlend Høyersten, direktør for museet ARoS, og Signe Lopdrup, som er programdirektør for Roskilde Festival. De skal diskutere, om verden har fået nok af nordiske madeksperimenter og mørke krimihistorier.

 

Kreativ teknologi
Hvor
: VIA, Filmby Aarhus
Hvornår: Fredag kl. 13.00

Din telefon og et fortov er to forskellige ting, men med Augmented Reality flyder virkelighed og teknologi sammen. Pludselig springer dyr og Pokemons rundt på fortovet, når vi altså kigger gennem vores telefonskærms manipulerede virkelighed.

Men Augmented Reality kan bruges til meget mere end mobilspil og gimmicks.

Hør Googles ekspert Matthieu Lorrain og Mauricio Ruiz, som er direktør for kreativ teknologi på det amerikanske reklamebureau Grey, fortælle om de kreative muligheder ved Augmented Reality. Lær også, hvordan teknologien kan bruges til at skabe fremtidens underholdning.

Kommentarer

This. Festival 2018

This. er en to-dags tværmedial festival, der kombinerer kunst, musik, film, teknologi og markedsføring.

Festivalen finder sted i Filmby Aarhus 13. – 14. september.

© Filmmagasinet Ekko