Top 10
30. dec. 2014 | 16:56

Top 10: De bedste filmbrødre

Foto | Alison Rosa
Joel og Ethan Coen er et af Hollywood mest succesfulde brødrepar. Her ses de under optagelserne til Inside Llewyn Davis.

Duplass-brødrene fra det amerikanske indiefilm-miljø er på trapperne med HBO-serien Togetherness. Vi har set på de ti mest markante broderpar i filmhistorien.

Af Casper Hindse

Brødrene Jay og Mark Duplass får formodentligt deres mainstream-gennembrud som par, når de til januar serie-debuterer med Togetherness. Serien tematiserer også tosomhed i historien om to par, der bor under samme tag, og hvad deraf følger af komedie-skærmydsler.

Sammen har brødrene instrueret og skrevet små indiefilm-perler som den slackede Jeff, Who Lives at Home med en luddoven Jason Segel og den højst mærkværdige gyserpastiche Baghead.

Duplass-brødrene kendes dog indtil videre bedst for deres bedrifter på egen hånd, hvor Jay spiller med i den hypede Transparent-serie fra i år, og Mark har gjort sig bemærket som birolleskuespiller i Zero Dark Thirty og Safety Not Guarenteed samt som hovedrolleindehaver i det velanmeldte komediedrama The One I Love.

Duplass’erne er fremtidens makkerpar med fælles blod i årerne. Men de mangler nu alligevel at bevise en del mere for at komme i godt selskab med de ti mest markante brødrepar i filmhistorien. Vi tæller ned!


10. Ben & Casey Affleck

Storebror Bens talent er til evig diskussion, selvom hans Argo-Oscar fra 2013 er svær at røre ved. Mens storebroren bevæger sig i blockbustere og på røde løbere, er lillebror Casey langt mere eksperimenterende i sit udtryk.

Casey har både stået bag den kontroversielle mockumentary I’m Still Here om Joaquin Phoenix’ påståede deroute, og han har spillet krystercowboy i Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford. Caseys gennembrud kom imidlertid i Gone Baby Gone fra 2007, hvor han har hovedrollen – og hvor storebror instruerer.


9. Tony & Ridley Scott

Det engelske brødrepar har hver for sig serveret film i den helt tunge ende af Hollywood-spektret.

Tony stod blandt andet bag pilotklassikeren Top Gun og klassikeren True Romance, der byder på et giftermål med en luder og en kokainjagt af de helt eminente. Storebror Ridley er den Oscar-vindende instruktør bag Gladiator, men kendes nok endnu bedre som faren til Alien – den 8. passager og Blade Runner. For tiden er han aktuel med bibelfortællingen Exodus.

Brødrene havde igennem mange år produktionsselskabet Ridley Scott Associates, der hovedsageligt producerer innovative, kommercielle reklamefilm. Tony Scott døde i 2012, og hans sidste film blev Unstoppable fra 2010 med Denzel Washington og Chris Pine.


8. Christopher & Jonathan Nolan

Christopher er storebror og uden tvivl mere kendt end lillebror Jonathan, men faktisk har den yngre bror været manuskriptmedansvarlig på flere af Christophers film siden Memento fra 2000. Således har brødrene sammen skrevet storfilm som The Prestige, The Dark Knight og Interstellar fra i år.

Det er Christopher Nolan, der som instruktør og medmanuskriptforfatter står med ansvaret, men han er aldrig sen til at anerkende sin lillebrors enorme indflydelse i selve skrivefasen.


7. Mark & Michael Polish

De enæggede tvillinger er de helt store forbilleder for amerikanske indiefilm-fans. Samtidig er de Sundance-kæledægger, hvilket deres debutfilm Twin Falls Idaho fra 1999 kanoniserede, og få år efter lagde brødrene så stort set alle mindre festivaler ned med den underfundige Northfolk.

De senere år har Michael forsøgt sig alene med blandt andet den mindre suveræne Big Sur, der ”selvfølgelig” var udtaget til Sundance, og som handler om beat-forfatteren Jack Kerouac. Nu kobler filmrygterne imidlertid brødreparret sammen igen – og ja, man har da lov til at håbe.


6. Andy & Larry/Lana Wachowski

Teknisk set er skaberne af Matrix-trilogien ikke brødre mere, da Larry har skiftet køn og fornavn til Lana. Men ikke desto mindre var begge mænd, da de brød igennem med deres filmrevolutionerende Matrix-værker om en fremtidsoprørsgruppes kamp mod de maskiner, der kontrollerer virkeligheden.

Ellers har brødrene mest stået bag manuskripter til eksempelvis V for Vendetta, og i 2012 instruerede bror og søster Wachowski den overambitiøse Cloud Atlas, mens deres fremtidsfilm Jupiter Ascending får premiere til næste år.


5. The Marx Brothers

Det er umuligt at udelade komikergruppen, som nedlagde publikum i en periode på næsten 40 år. I alt var der fem brødre, men reelt set var det kun Groucho, Chico og Harpo, der tog del i filmkarrieren.

Det var genkendelighedens komik, som herskede hos The Marx Bros., og det betød blandt andet, at brødrene stort set altid forsøgte at forføre den samme kvinde (ofte spillet af Margaret Dumont). Samtidig skulle Harpo altid skvatte over en harpe for så at give et nummer, mens Groucho og Chico altid skulle have en scene, hvor de narrede hinanden. Marx Brothers anses for at være blandt 1900-tallets største komikere.


4. Warner Brothers

De var godt nok fire brødre, men tilbage i 1923, hvor Warner Bros. blev grundlagt, var det faktisk de to ældste brødre Harry og Albert Warner, der stod for arbejdet, mens de to yngre brødre, Sam og Jack, mest kom i firmaet som marionetter og medejere.

De fire hviderussisk-jødiske brødre fik med tiden skabt et filmimperium, der i dag omsætter for mere end tolv milliarder dollars årligt. Imidlertid var der ikke mange, som havde fidus til brødrenes forretning, da den startede op på Sunset Boulevard i Hollywood, og da Warner Bros. tidligt satsede på lydfilm, rystede store dele af filmbranchen på hovedet.

Brødrene tabte da også mange hundredetusinde dollars de første år, men her var det lillebror Sam, som holdt fast i, at folk også ville høre og ikke bare se film. Sam fik ret, og med tiden voksede Warner Bros. til det mastodont-selskab, det er i dag.


3. Joel & Ethan Coen

Det er svært at nævne noget, Joel og Ethan ikke kan, når det gælder film. De har vundet den fornemmeste Oscar for No Country for Old Men fra 2008 og modtaget Guldpalmen i Cannes for Barton Fink fra 1991, mens de har stået bag moderne klassikere som Fargo, O Brother, Where Art Thou?, A Serious Man og senest Inside Llewyn Davis.

Brødrene fortalte for nogle år siden til Hollywood Reporter, at de skriver alle deres film sammen, men at det ofte er en ret tumultarisk proces, hvor de efterfølgende ikke aner, hvem der har lavet hvad. Sådan er det i øvrigt også, når de klipper film – hvilket de ofte gør sammen.

Ingen af dem vil for resten tage æren for, at Jeff Bridges konstant sipper white russians i The Big Lebowski. Her er ellers noget at prale af, for salget af Kahlua steg med 120 procent i USA efter premieren.


2. Jean-Pierre & Luc Dardenne

”De gør alting sammen. Den ene dag er det Luc, som instruerer og tager sig af skuespillerne. To dage efter er det Jean-Pierre, der pludselig dukker op på optagelserne og tager sig af det,” forklarede Marion Cotillard i det seneste Ekko.

Det bemærkelsesværdige ved det belgiske, hvidhårede brødrepar er, at de aldrig har lavet en film, der ikke har fået anmelderne helt op af biografsædet. Uanset om det er Guldpalme-vinderne Rosetta og Barnet eller de nyere Drengen med cyklen og To dage, en nat med Cotillard, så leverer Dardenne’rne et filmsprog i fuldstændig symbiose med hinanden, fordi de har gennemtænkt hvert eneste sekund af filmene i fællesskab.

Det giver værker med så megen realisme, nerve og socialt bid, at man som biografgænger altid forlader en Dardenne-film med et lidt andet blik på verden, end man trådte ind med. Mere er svært at forlange.


1. Auguste & Louis Lumière

Når man opfinder film som koncept, vinder man naturligvis en liste over de vigtigste filmbrødrepar til dato. De franske Lumière-brødre er begge født i 1860’erne, men det var først i 1895, at de skabte verdens første ”cinematographe”, som var en maskine, der både kunne filme og vise levende billeder.

Siden er brødrenes pionerånd blevet udviklet i flere forskellige retninger af de mange andre brødrepar på denne liste, men Lumière-brødrene nåede nu kun at lave en ordentlig portion kortere film (som eksempelvis Gartneren vandes fra 1895), inden de slog sig på farvefotografering. Men var filmsproget skabt, og det lever stadig i bedste velgående den dag i dag.

Togetherness af brødrene Duplass kan ses på HBO Nordic fra 12. januar

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko