Ugens streaming
22. mar. 2019 | 16:49

Streaming: Forrygende Trine Dyrholm

Foto | Rolf Konow
Anne (Trine Dyrholm) prøver at skærme sine børn fra den barske virkelighed i Dronningen, hvor hendes affære med stedsønnen truer med at rive familien fra hinanden.

Coverstjernen i det nye Ekko-nummer leverer karrierens måske største præstation i Dronningen. Men dansk films dronning imponerer også i de fem film, som er denne uges streaming-anbefalinger.

Af Nicki Bruun

Trine Dyrholm pryder forsiden af det nye nummer af Ekko. I magasinet kan man læse et interview med hende og instruktøren May el-Toukhy, som på torsdag den 28. marts har premiere på Dronningen.

I filmen leverer Dyrholm ifølge Ekkos anmelder karrierens største præstation som en midaldrende kvinde, der indleder en affære med sin syttenårige stedsøn.

Det siger ikke så lidt.

Trine Dyrholms karriere er nemlig spækket med roller, som har sikret hende utallige Bodil- og Robert-priser – og en enkelt Sølvbjørn i Berlin.

Hun excellerer både i det humoristiske hjørne, og når tårerne ligger på lur i øjenkrogen. Hun er usvigeligt medrivende, hvad end hun spiller mere eller mindre almindelige mennesker i et køkkenvaskdrama eller de mere ekstreme roller, som hun gerne kaster sig ud i.

Vi anbefaler denne uge fem film, hvor Trine Dyrholm stråler og viser forskellige sider af sit store talent.

Lang historie kort

Trine Dyrholm står som oftest i centrum, når hun medvirker i en film. Men i May el-Toukhys spillefilmdebut fra 2015 udgør skuespilleren et af hjulene i et velsmurt ensemble.

Dyrholm spiller homoseksuelle og festlige Anette, der med sin yngre partner Maya (Danica Curcic) gør klar til at kaste sig ud i livet med børn. Det er angstprovokerende for hende, og Trine Dyrholm er både morsom og bevægende, når Anette drikker sig fuld og dummer sig med fødselsdagskagen.

Men Trine Dyrholm er meget mere end pauseklovn i Lang historie kort, hvor hun trods ikke voldsomt meget tid på lærredet formår at bygge et troværdigt menneske op i Anette.

Streames på C More og Filmstriben

 

Kollektivet

Også Thomas Vinterbergs drama fra 2016 er en film med mange medvirkende, men her er der ingen tvivl om, at Trine Dyrholm indtager hovedrollen.

Som Anna overtaler hun sin mand Erik (Ulrich Thomsen) til at starte et kollektivt i deres store hjem. Og det er også hende, der er i fokus, når manden i de frigjorte 1970’ere kommer hjem med en ung kvinde, som skal dele sengeplads med ægteparret.

Med rollen vandt Trine Dyrholm Sølvbjørnen i Berlin, og skuespilleren trækker da også på hele paletten. Der er både højt humør og tårevædede stunder, når hun binder dansk fortid og nutid sammen og viser, at vi til alle dage blot er mennesker.

Streames på Netflix og Plejmo

 

Nico, 1988

Som sanger i Velvet Underground og musiker med en fascinerende solokarriere er Nico ikonisk nok til at være kendt under et enkelt kunstnernavn.

Men kvinden med det borgerlige navn Christa Päffgen var også et reserveret og kontrastfyldt menneske. Dét kanaliserer Trine Dyrholm, når hun skifter de normalt lyse lokker ud med en brun manke og menneskeliggør det komplekse individ, som Nico var.

Filmen er måske ikke den bedste, som Trine Dyrholm har medvirket i. Men skuespillerens portræt af kunstneren, der døde tragisk kun 49 år gammel på ferieøen Ibiza, er hele oplevelsen værd. Dyrholm finder mennesket inde bag den rockhistoriske myte.

Streames på FilmLounge

 

Den skaldede frisør

Den tidligere James Bond – Pierce Brosnan – formår at stjæle scener med sit gavtyveglimt i øjet, men Trine Dyrholm ejer hvert et øjeblik i titelrollen i Susanne Biers komediedrama fra 2012.

Den skaldede frisør handler om Ida, der efter en kemobehandling for kræft har mistet håret. Men ikke nok med det. Hun opdager også, at hendes mand har en affære, og så er datterens bryllup i Italien en knap så fornøjelig omgang.

Indtil Dyrholms Ida og Brosnans forbitrede enkemand Philip, der er far til brudgommen, lærer hinanden bedre at kende. Med små smil og sigende blikke kommunikerer Trine Dyrholm gennem kropssproget al den tvivl og tilbageholdenhed, der er så evigt svær at sætte ord på.

Streames på HBO Nordic og Netflix

 

En soap

Inden for de første få minutter af Pernille Fischer Christensens debutfilm fra 2006 er Charlotte (Trine Dyrholm) skredet fra kæresten og har talt ganske bramfrit til transkønnede Veronica (David Dencik).

Charlotte er ikke det mest elskelige væsen, men i Dyrholms charmerende skikkelse bliver man fascineret af den ublu kvinde, der siger lige, hvad der passer hende. Det umage par indleder et forhold, og med sin vilde energi får Charlotte trukket Veronica lidt ud af sin skal.

En soap er interessant med sit anderledes og ligefremme blik på seksualitet. Men filmen fungerer især takket være det elektriske samspil mellem Dyrholm og Dencik, der i årene siden er blevet to af landets absolut dygtigste skuespillere.

Streames på Filmstriben

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge udvælger vi film med Trine Dyrholm.

Ekko #81

Trine Dyrholm pryder forsiden af det nye nummer.

Magasinet byder på et stort interview med hende og instruktør May el-Toukhy om Dronningen.

Køb magasinet i kiosker eller bestil her.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko