Interview
24. juni 2013 | 15:00

Shortlist: Fra tomboy til Malk de Kojn

Foto | Brian Curt Petersen
Rosalina Krøyer spiller forrygende – og med stor følsomhed bag den hårde facade – drengepigen Alex i Kira Richards Hansens Fucking tøs.

Råb, slamdance og forhindringsløb spillede en vigtig rolle, da Kira Richards Hansen instruerede børneskuespillerne i Shortlist-filmen Fucking tøs, som også er blevet til en rap-video.

Af Samina Jakobsen

”Der var noget i blikket hos Rosalina, der sagde mig, at hun havde noget.”

Sådan siger instruktøren Kira Richards Hansen om sit første møde med den tolvårige hovedrolleindehaver Rosalina Krøyer i Fucking tøs, der er gået ind på syvendepladsen på denne uges Ekko Shortlist.

”Hun havde oplevet noget i sit liv og havde nogle følelser i sig, som hun kæmpede imod. Jeg bad hende råbe ad mig, hvilket var meget grænseoverskridende, men også sjovt for hende,” fortæller den 40-årige instruktør, da vi møder hende på en café i indre København.

Rosalina Krøyer spiller helt forrygende den præpubertære drengepige Alex. Hun er den eneste pige i en drengegruppe, der ryger, drikker alkohol og maler graffiti til de sene nattetimer.

Alex prøver at holde den spirende seksualitet i strakt arm ved at være en af drengene. Men hvad stiller man op, når ens bedste ven bliver forelsket i én, og man selv begynder at opleve ukendte følelser?

Hjælp fra børnecaster

Rosalina Krøyer viser i glimt stor følsomhed bag aggressionerne og de hårde ord. Det er en præstation, der ikke kun vidner om et ungt naturtalent, men også om en dygtig personinstruktør.

Og Kira Richards Hansen arbejder da også meget seriøst med sine unge skuespillere.

”Efter castingen ved jeg, at jeg har set det i dem, som jeg gerne vil have frem. Så handler det bare om at arbejde hen imod det. Det smitter af på skuespillerne, som kan mærke, at jeg er helt sikker på, at de har det, der skal til. Jeg spørger aldrig: ’Tror du, at du kan klare det her?’” siger instruktøren med en beslutsom mine.

Kira Hansen er uddannet filminstruktør fra Arts University Bournemouth. Hun har boet i London, siden hun var atten, men flyttede tilbage til København, efter hun blev færdig med den treårige uddannelse i 2005.

Fucking tøs har hun lavet på Filmværkstedet, og til castingen fik hun hjælp af den erfarne børne- og ungecaster Jette Termann. Kira Richards Hansen havde selv fundet den uerfarne Rosalina Krøyer, og Termann havde nogle mere erfarne drengeskuespillere i ærmet.

Tilsammen skulle de blive en fasttømret gruppe.

Slamdance og forhindringsløb
”Det handlede fra starten af meget om fysikken. De skal jo spille en gruppe, der er meget tæt, og de skal ind og røre ved hinanden. De skal give håndtegn, hoppe op på hinandens ryg og lave kolbøtter. Det var vigtigt, at det fysiske fungerede,” fortæller instruktøren.

Jette Termann arrangerede løbeture med børnene, og Kira Richards Hansen tog hele gruppen med ud i skoven til forhindringsløb. Instruktøren arbejdede også med børnenes dialog og stemmeføring.

”Jeg arbejdede ekstra meget med for at få det aggressive frem i Rosalina. Vi var ude og lave slamdance og råbe på øde steder for at få stemmen helt op i volumen. Vi gennemgik dialogen råbende og overdrev skuespillet, så hun havde et register at arbejde med. På den måde kunne vi nedtone det igen på settet.”

Musikvideo som tak
Ganske usædvanligt er optagelserne fra Fucking tøs også blevet til den officielle musikvideo til Malk de Koijns En gang. Men hvordan kommer et pengeløst kortfilmprojekt i lag med en storsælgende dansk rap-gruppe?

”Vi ringede simpelthen bare til dem. De var rigtig søde og gav os lov til at bruge deres nummer til filmen. Som tak fik vi ideen at bruge optagelserne fra Fucking tøs til en musikvideo. Og den var Malk de Koijn med på.”

Musikvideoen til En gang er blevet set 13.000 gange på YouTube, og mange af brugernes kommentarer til videoen handler om, hvordan den genkalder deres egen følelse af rodløs ungdom.

”Det gør mig rigtig glad, at folk har det sådan med videoen. Det var netop den følelse, jeg prøvede at ramme, både i musikvideoen og kortfilmen.”

– Hvad kommer dit næste projekt til at handle om?

”Faktisk fortsætter jeg med at udforske Alex-karakteren. Jeg er i gang med en kortfilm, der koncentrerer sig om den oprindelige ide, vi (instruktøren og manuskriptforfatter Signe Søby Bech, red.) havde med Alex.”

Bryder grænser
Den kommende film, der bliver lavet på New Danish Screen, har titlen Rodløs. Her er Alex blevet fjorten år, og miljøet omkring hende er blevet hårdere.

”Alex er i den nye film meget mere udfordrende. Det bliver voldsommere, og hun prøver at finde sig selv ved at bryde grænser. På et tidspunkt går hun for langt og kommer til at mærke konsekvenserne.”

Filmen skal indspilles til efteråret. Om alt går vel, kan Alex blive den første filmkarakter til at optræde to gange på Ekko Shortlist.

Kommentarer

Kira Richards Hansen

Født 1973 i København.

Uddannet filminstruktør fra Arts University Bournemouth 2005.

Cand. mag. i Filmvidenskab 2011.

Debuterede med kortfilmen Fucking tøs, der har vundet Region Skåne-prisen på 50.000 kroner, og som er udtaget til hovedkonkurrencen, og den danske konkurrence på Odense Internationale Film Festival.

Har instrueret Malk de Koijns musikvideo En gang.

Hendes kommende kortfilm Rodløs har fået 100.000 kroner i støtte fra New Danish Screen.

© Filmmagasinet Ekko