Nekrolog
18. juni 2022 | 15:07

Fransk skuespillerlegende er død

Foto | Christian Berger
I Michael Hanekes Happy End fra 2017 vendte Jean-Louis Trintignant for en kort stund tilbage til filmens verden for at spille en patriark.

Jean-Louis Trintignant brød igennem med ungdommelig energi og brugte på sine ældre år personlig sorg til at skabe stor kunst.

Af Nicki Bruun

Det er de færreste, der oplever at blive anset som en legende i sin egen levetid.

Men det gjorde Jean-Louis Trintignant.

Den franske skuespiller gik den 17. juni bort i en alder af 91 år. I 2018 delte han den triste nyhed, at han led af prostatakræft, som han ikke ønskede behandling for.

Han er herhjemme bedst kendt for sine roller i den østrigske mesterinstruktør Michael Hanekes hårdtslående film.

Jean-Louis Trintignant er mesterlig som aldrende ægtemand i Oscar- og Guldpalmevinderen Amour, som Ekkos anmelder – salig Klaus Rifbjerg – gav topkarakteren seks stjerner i 2012. Fem år senere var skuespilleren del af det store emsemble i instruktørens Happy End, hvor også Isabelle Huppert og Toby Jones er på rollelisten.

De to film var Trintignants eneste i det seneste årti foruden den præstation, som nu er blevet hans sidste. I 2020 kunne skuespilleren opleves i Claude Lelouchs Livets bedste år over for Anouk Aimée, som han også spiller sammen med i Lelouchs Manden og kvinden fra 1966.

Dermed blev der bundet en smuk sløjfe på en glorværdig karriere.

Takkede nej til USA
I sine unge år havde Jean-Louis Trintignant en plan om at studere jura. Han forelskede sig dog i filmens verden og flyttede fra sin hjemby i det sydøstlige Frankrig til Paris for at spille skuespil.

I 1950’erne spillede han roller på teatret, og i 1956 fik skuespilleren sit gennembrud over for Brigitte Bardot i Roger Vadims Gud skabte kvinden.

Filmen gjorde Trintignant til en af tidens førende skuespillere og berømtheder, ikke mindst takket være hans forhold til medskuespilleren, der kostede ham det første af sine tre ægteskaber.

Jean-Louis Trintignant indtog igen en hovedrolle for Vadim i 1959 med Farlige forbindelser, mens han i 60’erne medvirkede i et hav af film. Skuespilleren kunne opleves i Sergio Corbuccis spaghetti-western Den stumme hævner, og i 1969 vandt han prisen for bedste skuespiller på Cannes-festivalen med sin præstation i græske Costa-Gavras’ politiske thriller Z.

1970’erne startede med en rolle i Bernardo Bertoluccis Medløberen, et drama om fascismen i Mussolinis Italien. Efter filmen væltede tilbuddene ind i til Trintignant fra USA, men han takkede nej til både Francis Ford Coppolas Dommedag nu og Steven Spielbergs Nærkontakt af tredje grad.

I stedet spillede han resten af årtusindet både hoved- og biroller for nogle af europæisk films største instruktører. Blandt andet medvirker han i polske Krzysztof Kieslowskis Rød fra 1994.

Voldsom tragedie
Jean-Louis Trintignant oplevede en voldsom tragedie, da hans datter Marie Trintignant – som også var skuespiller – i 2003 blev tæsket ihjel af sin musikerkæreste Bertrand Cantat.

Tidligere samme år havde far og datter optrådt med digtoplæsninger på scenen. Det vendte Trintignant alene tilbage til i 2005 i en rørende hyldest til datteren.

Jean-Louis Trintignant havde fået Marie med sin anden hustru, Nadine Marquand, som han fik to børn mere med. Den ene døde dog af vuggedød kort efter fødslen, og parret blev skilt i 1976.

I 2000 blev Trintignant gift med Marianne Hoepfner, som han var sammen med indtil sin død.

Trailer: Amour

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko