Interview
14. nov. 2018 | 16:48 - Opdateret 14. nov. 2018 | 18:03

Stjerneskud vil sabotere sine karakterer

Foto | Flying Films
Da William (Ferdinand Falsen Hiis) og Cecilie (Frederikke Dahl Hansen) slår op, beslutter de at dulme sorgen ved at tage stoffet MDMA sammen.

”Måske er der noget jantelov i mig, der gør, at jeg ikke vil give karakteren lov til at blive for meget,” siger stortalentet Frederikke Dahl Hansen, som er nomineret ved Ekko Shortlist Awards 2018.

Af Astrid Gjørup

Hun synger, danser, ryger, svæver, skændes og græder så ægte og hudløst, at det kan være svært at skelne mellem hende og rollen.

Frederikke Dahl Hansen vandt allerede som nittenårig en Bodil for ungdomsfilmen You & Me Forever. Sidste år cementerede hun sit store talent som gravide Jose i Danmark, og nu er hun nomineret ved Ekko Shortlist Awards 2018 for sit ualmindeligt ægte spil i Kristian Håskjolds Forever Now.

William og Cecilie går fra hinanden, men beslutter sig for at dulme smerten med en sidste weekend, hvor de tager stoffet MDMA, fester og fortæller hinanden nogle sandheder.

Kristian Håskjold sagde, hvad der skulle ske i hver scene, men herefter var det Frederikke Dahl Hansen og Ferdinand Falsen Hiis’ opgave at improvisere løs.

”Det var vildt sjovt. Når jeg hører mig selv sige ting, jeg ikke ville sige normalt, er det ret tilfredsstillende,” siger den 24-årige skuespiller, der dog ofte bliver mødt med den fordom, at hun som autodidakt bare spiller sig selv.

”Jeg arbejder meget på at bygge en karakter op og hele tiden finde nye metoder, hvorpå jeg kan undersøge det menneskelige og det, der er mellem mennesker.”

”Men i Forever Now kan jeg alligevel godt genkende mig selv i noget af det, Cecilie siger. Det er svært at undgå de øjeblikke, hvor skuespilleren Frederikke tager et valg på vegne af Cecilie,” forklarer Frederikke Dahl Hansen, der også godt kan høre noget af sin egen humor i Cecilies sprog.

Fornemmelse i kroppen
Det bliver i Forever Now en vild og kaotisk, men også intim og sårbar weekend, hvor parret kommer på en følelsesmæssig rutsjebanetur, der har ramt tilskuere over hele verden direkte i hjertekulen.

Og det er vel at mærke skabt af skuespillerne uden indtagelse af kunstige stimulanser, siger Frederikke Dahl Hansen.

”For mig er Cecilie en fornemmelse i kroppen, som er rigtig svær at sætte ord på. Cecilie kan være ingen og alle. Hun skulle på mange måder være ret plain.

Det vigtigste for Frederikke Dahl Hansen var det særlige forhold, der opstår mellem Cecilie og William, når de er under påvirkning af MDMA. De to skuespillere havde på forhånd aftalt, at de kun skulle fokusere på hinanden under og imellem optagelserne.

”Før vi kunne opbygge det rum, vi havde sammen, var vi nødt til at kunne føle os helt frie. Vi skabte en tryg og tydelig boble, hvor jeg var helt vildt opmærksom på Ferdinand. Det skulle være symbiotisk imellem os, og jeg var bare sådan ’kontakt-kontakt-kontakt’ med Ferdinand, mens vi filmede. Det var meget spændende at arbejde sådan.”

Mennesker roder rundt
Hvis Frederikke Dahl Hansen skal sætte ord på, hvordan hun ønsker at spille sine roller, så siger hun: ”Det modsatte af det ikoniske.”

”Jeg vil sabotere de mennesker, jeg spiller. Jeg kan godt selv lide at se på filmpersoner og ikke helt forstå, hvad der sker. Det er nemt at være karikeret, men det har jeg ikke lyst til,” fortæller skuespilleren.

”Kvinder i gamle film formår altid at ryge cigaretter eller køre bil på en interessant måde, hvor de både er smukke og dygtige. Det er tydeligt, hvad de vil, og hvem de spiller. Måske er der bare noget jantelov i mig, der gør, at jeg ikke vil give karakteren lov til at blive for meget. De skal styre sig – eller rettere: Jeg skal styre mig som skuespiller!” siger Frederikke Dahl Hansen og griner.

”Jeg skal forstå den, jeg spiller. Det gør jeg som regel også, men det mest spændende er at spille personer og følelser, der roder lidt og måske er svære at sætte ord på.”

Forbilledet Hoffman
Frederikke Dahl Hansen debuterede allerede som fjortenårig i DR-serien Manden med de gyldne ører fra 2009. Siden har hun fået roller i blandt andre Heartless, Herrens veje og May el-Toukhys kommende Dronningen.

Lige nu bor hun på Ærø, men vil ikke afvise, at hun i fremtiden søger ind på en skuespilleruddannelse. Der er nemlig historier, hun stadig vil fortælle, og roller, hun gerne vil spille.

”Det skal ikke være for kønnet og skarpskåret. Altså nogle gange bliver manderollerne lidt for mandede, skurkerollerne for skurkede og den sexede pige for meget den sexede pige,” siger Frederikke Dahl Hansen.

”Eller måske vil jeg spille en mand? Eller en stærk kvinderolle? Jeg synes tit, der bliver snakket om stærke kvinder på film, men jeg vil gerne se en stærk kvinde, som gør noget, der ikke er så stærk-kvinde-agtigt.”

”Jeg vil gerne spille Philip Seymour Hoffmans rolle i Synecdoche, New York. Han kan spille ikonisk, uden at det irriterer mig. Jeg vil faktisk gerne spille alle hans roller eller bare være ham som skuespiller.”

Trailer: Forever Now

Kommentarer

Frederikke Dahl Hansen

Født 1994 i København.

Opvokset på Amager med mor, far og tre søskende.

Vandt i 2013 en Bodil for sin birolle i You & Me Forever.

Nomineret til bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards 2018 for Forever Now.

Udvalgte film og serier

Herrens veje
2018

Danmark
2017

Forever Now
2017

Bundfældet
2015

Heartless
2014-15

Lækre til vi dør
2013

Seksten en halv time
2013

You & Me Forever
2012

Manden med de gyldne ører
2009

Tick Tick Boom
2009

© Filmmagasinet Ekko