Feature
17. feb. 2014 | 17:03

Gratis komik på nettet

Foto | Sony Pictures
Louis C.K. er en af USA’s bedste stand-up komikere. Det beviser han i Jerry Seinfelds online-talkshow Comedians in Cars Getting Coffee.

Vi guider læserne gennem junglen af billige grin på nettet og udvælger de bedste hjemmesider med kvalitetskomik, som ikke koster en krone.

Af Jeppe Mørch

Der var engang, hvor tv-kanalerne og biograferne sad tungt på adgangen til sjove underholdningstilbud og knap så billige grin.

Men så kom nettet.

Hver måned bliver der set seks milliarder timers video på YouTube. Det svarer til næsten én time for hvert enkelt menneske på jorden. Tallene indikerer, at underholdningstilbuddene online har vokset sig til en frodig jungle.

Ekko forsøger at skære gennem krattet og giver en guide til nogle af de bedste comedy-sites, som kan benyttes gratis.

Tim and Eric
En mand med sort hestehale og kødsovs rundt om munden sidder på hug bag en plante på et kontor. Pludselig springer han frem og råber: ”Spagett!”

Så er stilen for Tim Heidecker og Eric Wareheims comedy-univers lagt. De to har gennem flere år udgjort en absurd-komisk duo, der dyrker det pinlige og det tilsyneladende platte til det ekstreme.

Timanderic.com kan man se It’s Spagett!-sketchen. Og siden byder også på en masse gæsteoptrædener fra andre store komikere som Paul Rudd og John C. Reilly. 

Det er også værd at klikke sig rundt i det mærkværdige Tim and Eric-univers på YouTube. Herinde har de kanalen Jash sammen med kollegerne Michael Cera, Sarah Silverman og Reggie Watts.

Anmelder-serien On Cinema er desudenet ”must see”. 

Bonanza
Kan du huske Broder Salsa, Fissirul Lohmann og Conan Lurbakke? Eller Gentleman Finn, der går fra at være nazist til satanist til pædofil til homoseksuel til (værst af alt!) TV 2-ansat.

Casper og mandrilaftalen blev sendt for første gang for femten år siden, men som al anden god komik har Casper Christensens vanvids-talkshow overlevet tidens tand. Særligt Lars Hjortshøj og Frank Hvam er formidable som de ofte forsmåede og psykotiske gæster, der fortæller deres livshistorie. 

Alle afsnit af programmet kan ses på DRs online-videoarkiv Bonanza.

Herinde finder man også programmer som Bertelsen – De uaktuelle nyheder, Banjos Likørstue, Danes for Bush og Tæskeholdet. 

Comedians in Cars Getting Coffee
Seinfeld var 90’ernes helt store komedieserie. 

Her et par årtier senere har manden bag, Jerry Seinfeld, på ny startet en serie, hvor det sjove opstår i samtaler om stort og småt – uden en egentlig handling.

Men Comedians in Cars Getting Coffee er ingen sit-com. Det er en form for talkshow, hvor præmissen er forklaret i titlen: Hvert afsnit starter med præsentationen af en klassisk bil, som Jerry bagefter henter ugens hovedperson i. Og så kører de ud og drikker kaffe. 

Serien er lavet direkte til nettet, og den har en særlig gør-det-selv-æstetik over sig, hvor GoPro-kameraer hænger synligt spændt på bilen.

Afsnittet med Louis C.K. er særlig godt at starte med. Det foregår til afveksling på en båd og indeholder en fantastisk anekdote om, hvordan det er at ryge sig skæv, inden man går ind i en IMAX-biograf. 

Comedy Central
Herhjemme er Jon Stewarts The Daily Show efterhånden bredt kendt efter flere år med fast sendetid på DR 2. Men fra samme kanal, Comedy Central, kommer også et andet fake nyhedsshow, hvor satiren er trukket endnu mere skarpt op. Det er om muligt endnu sjovere!

The Colbert Report er en tyk parodi på det højreorienterede, ultra-patriotiske USA. Som vært spiller Stephen Colbert kløgtigt rollen som afstumpet nationalist, og hans værts-persona ligger ikke langt fra, hvad man kender fra Fox News.

På Comedy Centrals hjemmeside finder man også Tosh.0. Har man set Zulu-programmet Dybvaaaaad, er man nogenlunde bekendt med konceptet: En komiker viser forskellige videoklip – især fra nettet – og tilsætter en stribe jokes. 

I Tosh.0 er værten den amerikanske stand-up-komiker Daniel Tosh. Er man fan af diverse vanvittige videoer fra YouTube, vil man elske dette show. 

Funny or Die
Hjemmesiden funnyordie.com er skabt af Anchorman-aktuelle Will Ferrell og Adam McKay, og den er et overflødighedshorn af klip fra nogle af USA’s største komikere.

Særligt anbefalelsesværdigt er Zach Galifianakis’ aparte talkshow, Between Two Ferns. Galifianakis er formidabel i rollen som utilregnelig og åndsfraværende vært, der inviterer stjerner indenfor i sit studie, hvor han – som titlen anslår – interviewer dem mellem to bregner.

I det nyeste afsnit af serien er gæsterne Samuel L. Jackson og Tobey Maguire i en speciel jule-udgave, hvor indierock-ikonerne Arcade Fire giver en sær og skinger udgave af Little Drummer Boy.

En anden serie på Funny or Die, der fortjener et besøg, er Drunk History, hvor meget fulde mennesker forsøger at genfortælle vigtige punkter fra den amerikanske historie, mens komikere udspiller de snøvlet fortalte scenarier. 

FunnyHaha
Douglas Entertainment har de senere år været i vælten i det danske medielandskab. 

Senest blev Casper Christensens selskab nyhedsstof i landets tabloidaviser, da man via Facebook valgte at gøre grin med en forslået Mascha Vang – som var blevet slået ned på Casper Christensens egen natklub Sunday.

Det var selskabets hjemmeside FunnyHaha, der havde slået et billede op af reality-stjernen med påskriften: ”At få tæsk er ligesom at træne – man er mest øm på tredjedagen.” 

Sitet byder dog også på meget andet end satire over kvindevold. Det fungerer især som en portal for unge comedy-talenter, selvom etablerede komikere også optræder i videoerne.

Så vil man være på forkant med de sjoveste danske talenter, kan det anbefales at søge rundt på siden.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko