Portræt
20. juli 2020 | 14:59

Han er meget mere end Denzels dreng

Foto | Hoyte van Hoytema
John David Washington har de seneste år haft større og større roller i film og serier. Nu er han klar til at indtage hovedrollen i Christopher Nolans kæmpe blockbuster Tenet, hvor skuespilleren har hovedrollen som spion.

John David Washington er den næste store stjerne i Hollywood. Efternavnet glimter af kvalitet, men junior forsøgte længe at undgå en filmkarriere.

Af Casper Hindse

De fleste i filmbranchen har et svært forhold til filmpriser. Man vil give sin højre arm for at få dem, men udadtil signalerer man en vis distance, for kunst er jo ingen konkurrence.

Det er ikke tilfældet med John David Washington.

Da skuespilleren blev interviewet på en rød løber i slutningen af 2018 efter sin nominering til Golden Globe-statuetten for bedste mandlige skuepiller, havde han svært ved at styre sine følelser.

”Jeg var sammen med min far, da nomineringerne blev offentliggjort,” sagde John David Washington, som var blevet nomineret for sin hovedrolle i Spike Lees BlacKkKlansman.

Skuespilleren kørte hånden hen over sine store krøller og trak vejret dybt ind. Men grinede så og forklarede, at farmand Denzel Washington streamede seancen på sin computer.

”Pludselig gik alt i slowmotion,” huskede han.

”Jeg kunne nærmest ikke høre eller fatte det, da de sagde Joooohn … Daviiid … Washingtooon. Jeg så på min far, der hævede armene til field goal hands, som jeg returnerede. Og så omfavnede vi hinanden i fem minutter.”

Intervieweren lykønskede, hvortil John David Washington udbrød:

”Det her er det bedste job i verden, mand! Du får lov til at skabe, til at fortælle, til at repræsentere andre mennesker.”

Glamourøse fodspor
Den glæde får John David Washington lov til at folde helt ud, når han efter planen i midten af august indtager hovedrollen i Christopher Nolans spionfilm Tenet.

Her spiller han over for Robert Pattinson og Elizabeth Debicki.

Mange vil formentlig tro, at Washington med sin baggrund er født ind i filmrullerne. Hans far behøver ingen yderligere præsentation, mens hans mor – Pauletta Pearson Washington – har en glorværdig karriere på især teatrets skrå brædder som både skuespiller og sanger.

Men egentlig var det ikke oplagt, at John David Washington skulle gå i forældrenes glamourøse fodspor.

Tværtimod har den snart 36-årige skuespiller forsøgt at kæmpe imod skuespilkarrieren i det meste af sit liv.

Statist i livet
Det var nemlig ikke altid sjovt at være Denzel Washingtons søn.

Som barn følte John David Washington ofte, at hans nye venner var mere interesseret i farens autograf end i at lege med ham. Og når voksne spurgte til hans ve og vel, kunne knægten hurtigt aflure, om de hørte efter eller sad og forsøgte at se Denzels ansigtstræk i sønnen.

Som otteårig fik han en statistrolle i Spike Lees Malcolm X, som farmand blev Oscar-nomineret for.

Tre år senere var han igen statist. Denne gang i Carl Franklins Djævel i blåt, hvor Denzel Washington også har hovedrollen.

Men så var det også slut. I hvert fald i et par årtier. John David Washington satsede på en anden karriere. Han blev amerikansk fodboldspiller på eliteniveau.

Uheld baner vejen
Det var på græstæppet, han lærte at vinde. Og vise, hvor glad han var for det.

John David Washington gik gennem gymnasiet som en af de mest succesfulde running backs, man kunne finde klistret til sidelinjen. Efter ophold i både USA og Europa fik han fast kontrakt hos Sacramento Mountain Lions fra 2009 til 2012.

Men en sprængt akillessene satte en stopper for den fremadstormende sportsstjerne. Og så åbnede en dør, som John David Washington siden barndommen havde forsøgt at holde lukket.

Efter en tid på krykker begyndte han at gå til auditions. I al hemmelighed. Washington følte, det ville være pinligt at fortælle mor og far om sine skuespilambitioner, hvis talentet ikke rakte.

Da han i 2015 landede rollen som Ricky Jerret i serien Ballers – der handler om amerikansk fodbold – gik han til bekendelse.

”Det var angstpræget. Jeg vidste ikke, hvad min skæbne var, eller om jeg overhovedet var værdig til at hævde mig. Men det var altså tid til at træde frem på scenen.”

Mimik i fokus
De fleste børn forsøger at imponere deres forældre. Men der skal selvfølgelig nok lidt ekstra til, hvis man vælger det samme fag som sin far Denzel Washington.

Sammenligningerne har siden Ballers været uundgåelige, men John David Washington er uden tvivl sig selv på lærredet. Han spiller langt mindre fysisk end sin far.

Hvor Denzel Washington igennem årtier har været amerikansk films kække, men også hårdtslående skuespilmaskine, har sønnen et andet fokus.

Blandt hans yndlingsfilm er Scorseses Raging Bull, Costners Danser med ulve og Scotts Man on Fire (også med Denzel i hovedrollen, men dog fra farens mere bløde periode).

Det kække har han arvet, men mimikken er anderledes. John David Washington har en større palette, han kan smøre ud over filmlærredet.

Det lille vip med øjenbrynet siger i BlacKkKlansman alt om at være offer for racisme, mens en næsten umærkeligt opadgående mundvig kan sætte Dwayne ”The Rock” Johnson på plads i Ballers.

Forbilleder fra serier
John David Washington er kendt som en filmnørd, der i barndommen tvang venner og familie til at se mindst fire film efter skole.

I sin tid som amerikansk fodboldspiller inviterede han til filmaftener. Og det var ikke ligefrem actionfilm, der blev disket op med.

Han nævner ofte Carmela Soprano fra The Sopranos og Charlotte fra Sex and the City som sine store inspirationskilder.

De to kan udtrykke følelser uden ord. Og det er lige netop det, Washington stræber efter selv at gøre.

Om han bliver nomineret til noget, når Tenet har haft premiere, vides endnu ikke. Men John David Washington har skabt sin egen fortælling. Uanset hvor ofte hans far laver ”field goal hands” til ham, repræsenterer sønnen i dag mere end noget andet sig selv.

Trailer: Tenet

Kommentarer

John David Washington

Født 1984 i Los Angeles, USA.

Ældste i en børneflok på fire.

Satsede tidligt på en professionel karriere i amerikansk fodbold, hvor han satte flere rekorder.

Fik gennembrud som politibetjent Ron Stallworth i Spike Lees BlacKkKlansman i 2018.

Har hovedrollen i Christopher Nolans Tenet, der står til premiere 12. august.

Udvalgte film og serier:

Tenet
2020

BlacKkKlansman
2018

Monsters and Men
2018

Love Beats Rhymes
2017

Ballers
2015

Djævlen i blåt
1995

Malcolm X
1992

© Filmmagasinet Ekko