Cph:Dox
13. nov. 2015 | 22:01

Iscenesat film vinder dokumentarfestival

Foto | Revolver Entertainment
I Dox:Award-vinderen God Bless the Child efterlades fem søskende på egen hånd gennem en enkelt dag. Den trettenårige storesøster (iført blå hue) må opdrage, passe og trøste sine mindre søskende i den observerende film.

Den amerikanske God Bless the Child løber overraskende med hovedprisen på årets Cph:Dox. Historien om en mor, der efterlader sine børn, er opdigtet.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Siden 5. november har Cph:Dox vist dokumentarfilm i både København og resten landet. Her til aften er sløret blevet løftet for årets vinder af hovedprisen Dox:Award samt festivalens andre priser.

Det er den amerikanske God Bless the Child, der overraskende løber med Dox:Award, hvor seksten film dystede om æren og 5.000 euro.

Filmen er instrueret af makkerparret Robert Machoian og Rodrigo Ojeda-Beck. I et eftertænksomt og tålmodigt tempo følger de i løbet af én dag fem børn, der er alene hjemme.

Moren har forladt dem, så børnene må agere på egen hånd og opstille deres egne regler uden voksne, mens dokumentaristen som den berømte flue på væggen iagttager dem.

Udvider dokumentarens grænser
På forhånd var der stor spænding om, hvilken film der ville løbe med festivalens hovedpris. Flere film var spået gode vinderchancer – ikke mindst A Good American, der afdækker korruption og overvågning i USA.

Blandt kritikerne på Ekkos Stjernebarometer var der således hele fem bud på årets vinder, og kun Politikens Michael Bo havde den endelige vinder som sin favorit.

Måske er valget alligevel ikke så overraskende. Cph:Dox-festivalens profil er i høj grad film, som bevæger sig i grænselandet mellem fiktion og fakta, og det lever vinderfilmen i den grad op til.

Det fremgår også af juryens begrundelse.

”Ved at skabe en verdensfjern stemning af ekstraordinær realisme og en nærmest magisk beskrivelse af familiedynamikker, løfter vinderfilmen sløret for et mesterligt mønster bestående af barsk observation og en gennemtrængende vilje til at udvide dokumentarens grænser,” skriver juryen om God Bless the Child, hvis ramme er opdigtet: Moren forlader ikke sine børn, hvilket de godt ved!

Hæder til The Fear of 13
Foruden Dox:Award blev der i aftes også uddelt fire andre priser.

Den ekstremt velfortalte The Fear of 13 – hvis premiere, Ekko var vært for – løber fortjent med Politikens Publikumspris. Som navnet antyder, uddeles den på baggrund af publikums stemmer.

The Fear of 13 fortæller den fængslende historie om den dødsdømte Nick Yarris, der først anmoder om at blive henrettet og siden kæmper for at bevise sin mulige uskyld.

Return of the Atom, om et finsk kernekraftværk, får Nordic Dox-prisen for bedste, nye nordiske film. Mens prisen for journalistisk dybdeborende dokumentarer, F:ACT, går til Among the Believers, der handler radikal islamisme.

Prisen New:Vision for kunstneriske eksperimenterer deles mellem to film, nemlig Bending to Earth og The Digger.

Cph:Dox kører officielt til og med søndag, men der er planlagt ekstravisninger frem til onsdag.

Cph:Dox 2015


Dox:Award

God Bless the Child

Nordic:Dox Award
Return of the Atom. Special mention: Time Passes

F:Act Award
Among the Believers. Special mention: (T)error

New:Vision Award
Bending to Earth og The Digger

Politikens Publikumspris
The Fear of 13

Trailer: God Bless the Child

Kommentarer

Dox:Award-jury

Elena Forttes
direktør for Ambulante, der støtter dokumentarfilm i Mexico

Miguel Valverde
festivaldirektør på IndieLisboa

Jim Kolmar
programlægger på SXSW

Bernie Krause
musiker og forfatter

Katja Adomeit
producer

© Filmmagasinet Ekko