Interview
26. aug. 2016 | 08:23 - Opdateret 29. aug. 2016 | 10:43

”Vi skal ikke lave Fargo-rejser-til-Hawaii”

Foto | Chris Large
Lou Solverson (Patrick Wilson) prøver heltemodigt at få styr på Gerhardt-forbryderklanen i anden sæson af Fargo.

Produceren Warren Littlefield løfter sløret for den kommende sæson af Fargo og forklarer, hvordan man skaber en ægte Coen-følelse.

Af Jens Steinicke Kjær

”Det her er en sand historie.”

Sådan lød løgnen, som Coen-brødrene startede deres Oscar-vindende Fargo med i midten af 90’erne.

Filmens historie var pure opspind, men ved at lege med publikums forventning skabte Coen-brødrene en helt speciel stemning, som filmen er kendt og elsket for.

Tv-serien har imod alle odds formået at skabe den samme stemning og tryllebundet både nytilkomne og ægte Coen-fans gennem to mesterlige sæsoner.

”Vi vandt en masse priser for første sæson. Derfor var der mange, der sagde, at vi med sæson 2 skulle lave noget lignende. Men vi havde en anden mavefornemmelse,” fortæller produceren Warren Littlefield, som er inviteret til København af Copenhagen TV Festival og Copenhagen Film Fund.

Hver sæson er anderledes
Warren Littlefield var præsident for den amerikanske tv-kanal NBC gennem 1990’erne og har været med til at lave et utal af tv-serieklassikere, heriblandt Seinfeld og The West Wing.

”Kvaliteten for tv-serier bliver ved med at stige. Med Fargo var vi klar over, at vi var nødt til at flytte grænserne for, hvad Fargo kan være. I sæson 2 har vi tydeligvis strukket os. Vi havde sågar UFO’er med,” griner Warren Littlefield.

”Vi tror på, at når vi tager de her chancer og gør det godt, så vil publikum respektere det, vi gør. Fargo er en antologi, og hvert år er anderledes.”

Nødvendig afsked med Molly
Første sæson af Fargo foregår i 2006 og følger Martin Freemans utilregnelige karakter Lester Nygaard og hans møde med den koldblodige dræber Lorne Malvo (Billy Bob Thornton). I hælene har de sæsonens helte, politimændene Gus (Colin Hanks) og Molly (Allison Tolman).

Hvorfor skal det være en antologi? Er det ikke nemmere at lave en normal tv-serie?

”Vi tænkte, at det ville være en tilfredsstillende oplevelse for publikum at have en begyndelse, en midte og en slutning. Men for at beskytte os selv lidt, var det muligt for Allison Tolman og Colin Hanks at fortsætte deres roller,” fortæller Warren Littlefield.

”Men vi følte, at Molly – ligesom Marge fra Coen-brødrenes film – ikke er en kyniker. Så det ville ikke have været realistisk, hvis vi var fortsat med at have de her forfærdelige forbrydelser med den karakter. Hun ville have mistet sin positive tilgang til livet.”

”Så selv om vi elskede skuespillerne, sagde vi farvel til dem,” siger Littlefield.

Men alligevel følger vi Mollys far i sæson 2?

”Det er rigtigt. Så på nogen måder er anden sæson en oprindelseshistorie til Molly. Den viser, hvordan hun voksede op og blev til den kvinde, som vi elskede og respekterede.”

En indesluttet kultur
Patrick Wilson spiller en ung udgave af Mollys far, Lou Solverson, som udgør den heltemodige politimand i anden sæson.

”Gamle Lou snakkede i første sæson om at stirre ind i ansigtet på ren ondskab, så vi tænkte: Hvad nu, hvis vi går tilbage til den ilddåb i Lous liv?” siger Warren Littlefield.

”Så vi kiggede tilbage i kalenderen. Det må være sidst i 70’erne, så vi satte det til 1979. Det er i den æra, hvor USA og en stor del af resten af verden begyndte at blive styret af store virksomheder.”

Anden sæson af Fargo fokuserer på en bandekrig mellem forbryderbander i Kansas City og Fargo.

”I 70’erne blev mor-og-far-forretningerne opslugt af Walmart og alle de andre giganter. Så i Fargos verden betød det, at forbrydersyndikatet i Kansas City ville opsluge forbryderfamilien Gerhardt,” siger Littlefield.

Både Fargo-filmen og første og anden sæson af tv-serien foregår om vinteren i Minnesota.

Skal det absolut være vinter i Fargo?

”Ja! Det fascinerende ved Fargo er, at vi ser på mennesker, der både er fysisk og psykisk pakket ind. Så vores job er at pakke dem ud. I en kultur, hvor folk ikke taler om, hvordan de har det, er vi nødt til at sprætte dem op for at få en forståelse for, hvad de føler, og hvad de kæmper med.”

”Det er kunsten i at være i Fargos verden. Det er meget specifikt. Jeg synes ikke, vi skal lave en Fargo-rejser-til-Hawaii. I tredje sæson er det også vinter.”

Dårlige beslutninger
Den kommende tredje sæson af Fargo, som får premiere i 2017, er sat til at foregå i 2010 og bliver seriens mest samtidsnære sæson.

”Den starter med brødrene Emmit og Ray Stussy, der begge bliver spillet af Ewan McGregor. Deres far døde for femten år siden, og i testamentet får Emmit farens bil, en Corvette Stingray, og Ray får hans frimærkesamling,” fortæller Warren Littlefield.

”Emmit siger så til Ray, at han ikke rigtig er en Corvette-fyr. Han siger: ’Du er yngre, du ser en masse damer, og du har altid kunnet lide bilen. Måske skal vi bare bytte?’”

”Ray er med på idéen. Femten år senere er Emmit blevet parkeringspladsernes konge i Minnesota. Han er succesfuld og har skabt sig selv en god tilværelse. Ray er blevet tilsynsværge og kører stadig rundt i den gamle og slidte Corvette Stingray,” siger Littlefield.

Ray viser sig at være misundelig på sin succesfulde bror og mener, at han har ret til sin del af kagen.

”Som i alle gode Fargo-historier tager mennesker dårlige beslutninger. Hvis de havde været bedre til at kommunikere, ville hændelserne udfolde sig anderledes, end de gør,” siger Warren Littlefield og smiler lidt.

Accepter mystikken
Carrie Coon, som er kendt fra tv-serien The Leftovers, skal spille en politikvinde i tredje sæson.

”Hun befinder sig i en personlig krise. Hendes mand har for nylig forladt hende og er blevet kæreste med en anden mand,” fortæller Warren Littlefield.

”Hun er ikke vred, men føler sig fremmedgjort. Hun føler sig efterladt og er nu singlemor. Hun har svært ved at finde sin plads i en verden, der forandrer sig.”

”Hun er politimester i en lille by, som har besluttet, at det vil være bedst at fusionere hendes politiafdeling med nabobyens. Pludselig bliver hun opslugt af en større organisation, så hun går igennem en identitetskrise. Hun er i tvivl om, hvorvidt hun stadig er chefen. Det er et fascinerende og underholdende indblik i, hvor et menneske hører til.”

Der er som regel et lag af mystik i Fargo. Kommer vi til at se noget overnaturligt i tredje sæson?

”I Fargo skal man altid acceptere det mystiske. Vi pressede citronen en hel del i anden sæson med UFO’erne, og vi vil helt sikkert også have et mystisk lag i den nye sæson. Carrie Coons karakter bliver involveret i et mysterium, som hun prøver at opklare,” siger Warren Littlefield hemmelighedsfuld.

Smukke mennesker, nej tak!
Hvad gør du som producer for at skabe Coen-følelsen?

”Jeg studerer og tager nøje hensyn til alle Coen-brødrenes film. Vi lærer altid noget fra dem. Noah Hawley sagde med Coen-brødrenes velsignelse, at filmproduktion ikke er en stor joke. Det er en stor vision,” siger Warren Littlefield.

Noah Hawley, der både har ageret forfatter og producer på tv-serien Bones, har været showrunner på første og anden sæson af Fargo. Han fortsætter i tredje sæson.

”Vi respekterer Noahs vision og lader ham udføre den. Vi vil ikke holde ham tilbage. Han skal have lov til at lege i denne her Fargo-verden,” forklarer Littlefield.

Kan du være mere specifik?

”Vi gør os meget umage, når vi vælger instruktører. Vi laver grundige forberedelser. Når vi caster, kigger vi efter skæve personligheder. Vi caster ikke smukke mennesker, fordi de er smukke på en tv-venlig måde,” siger Littlefield.

”Vi udvælger folk, som ved, hvordan man spiller drama, men som samtidig har noget skørt over sig. Vi ser ofte tilbage på første sæson og tænker på Martin Freemans herlige og sjove energi.”

Freemans Lester Nygaard var en tragisk og morderisk karakter, som alligevel var særdeles elskværdig.

”Han dræber begge sine koner og får et meget mørkt sind. Men alligevel holder vi som publikum af ham til det sidste. Det tænker vi ofte på, når vi bringer nye skuespillere ind i universet – skuespillere, som skal føre traditionen videre.”

I vores eget tempo
Første sæson af Fargo fortæller en intim historie, som primært omkredser Lester Nygaard. I anden sæson bliver universet udvidet markant, og historien har flere hovedpersoner og sidefortællinger.

Udvider I universet yderligere i sæson 3?

”Nej, den bliver ikke lige så intim som første sæson, men efter at have arbejdet med at langt større kanvas, og sprunget tilbage til 1979, er vi gået tilbage til et lidt mindre univers. Men vi undgår hele tiden at gentage os selv.”

Er du nervøs for den næste sæson? Det må værre nervepirrende at starte fra bunden, hver gang I laver en ny sæson.

”Det er spændende, ja. Vi skriver stadig på den. Jeg tror sæsonen bliver skøn, men vi føler altid et stort ansvar. Når vi udgiver sæsonen, får den titlen Fargo. Derfor tænker vi tit: ’Gud, vi må hellere gøre det ordentligt.’”

Kommer der en sæson 4?

”Ja, det håber jeg så sandelig. Vi har dog ingen idéer til den endnu. Vi har ikke så travlt. Hvis folk er klar til mere, er vi klar til at give dem mere.”

”Noah har lige udgivet en bestseller-roman og har også gang i et andet show, et X-Men-spin-off, der hedder Legion. Han har gang i en masse ting. Vi vil fortsætte, men vi har ikke lyst at lave sæsonerne på samlebånd. Vi tager det i vores eget tempo.”

Trailer: Fargo – sæson 2

Kommentarer

Warren Littlefield

 

Født 1952 i Montclair, New Jersey, USA.

Uddannet fra Hobbert and William Smith College, New York. 

Var chef for NBC Entertainment i 1990’erne.

Producer på den Emmy-vindende tv-serie Fargo.

Har sammen med T. R. Person skrevet bogen Top of the Rock: Inside the Rise and Fall of Must See.

© Filmmagasinet Ekko