Ugens streaming
15. dec. 2017 | 10:32

Mesterlige værker, der blev overset

Foto | Paul Schiraldi
Selvtægtmanden Omar Little (Michael Kenneth Williams, tv.) og politidetektiven Bunk (Wendell Pierce) er på hver sin side af loven, men er tvunget til arbejde sammen. The Wire er velanset blandt kritikere, men blev aldrig nomineret til en Golden Globe-statuette.

Prisuddelinger overser ofte fremtidige klassikere til fordel for mere sikre valg. Til streaming i denne uge anbefaler vi fem mesterværker, der er blevet overset af Golden Globe.

Af Patricia Smollerup og David Madsen

Sæsonen for filmpriser er over os. 

Mandag morgen blev de nominerede til prisuddelingsfesten Golden Globes 2018 annonceret. Prisen uddeles af de udenlandske filmjournalister i Los Angeles, der tæller danske Tina Jøhnk Christensen, som skriver for Ekko.

De nominerede giver os en god idé om, hvad vi kan forvente af Oscar-akademiet, som næste år afholdes 4. marts.

Ligesom sportfans er det ikke kun vinderne, vi filmnørder hepper på. Vi bliver også pirret af dommernes bizarre fravalg. I år er der særlig kontrovers omkring instruktør-kategorien, hvor Greta Gerwig (Lady Bird), Sofia Coppola (The Beguiled) og Jordan Peele (Get Out) er blevet fravalgt.

Men der er naturligvis altid underlige fravalg hos Golden Globe-juryen, som kan bringe ens temperament i kog. Til streaming i denne uge anbefaler vi fire film og én tv-serie, som ikke var dømt gode nok af juryen, men som i den grad fortjener din opmærksomhed.

The Nice Guys

Ryan Gosling og Russell Crowe spiller et umage makkerpar, som i 70’ernes Los Angeles må slå pjalterne sammen for at opklare et mordmysterium i den amerikanske pornoindustri.

Filmens vanvittige plot og skarpe manuskript af Shane Black gør The Nice Guys til en hysterisk morsom oplevelse. Komedien er i høj grad båret af personerne, og der er en stærk kemi mellem Ryan Gosling, som spiller den uduelige og uengagerede detektiv, og Russell Crowe, den brutale lovhåndhæver, der dog har hjertet på det rette sted.

Ekkos anmelder beskrev The Nice Guys som et selvsikkert bud på året sjoveste film. Alligevel fik den ingen nominering ved Golden Globes-prisfesten i 2017. Det er ikke første gang, at den ellers anerkendte instruktør- og manuskriptforfatter Shane Black er forbigået i Golden Globe-sammenhæng. Det samme skete for metakomedien Kiss Kiss Bang Bang fra 2005.

Kan streames på C More og lejes på FilmLounge og Blockbuster.

 

The Wire

Den anses af mange for at være den bedste serie nogensinde og startskuddet til tv’ets guldalder i nyere tid.

Politiserien, der følger Baltimores narkomiljø på begge sider af loven, har et enormt persongalleri – fra de alkoholiserede politidetektiver McNulty og Bunk, den cool gangster Stringer Bell, der ser sig selv som en forretningsmand, til den idealistiske politiker Thomas Carcetti. Her er ingen grimme stereotyper, og selv når der tilsyneladende er, gemmer der sig altid noget lige under overfladen.

Så det er komplet ubegribeligt, at The Wire aldrig fik så meget som én sølle nominering til Golden Globe i løbet af sine fem sæsoner i 00’erne.

David Simon, som er skaberen af The Wire, stod også bag en af dette års bedste serier The Deuce. Den fik i det mindste en nominering for bedste kvindelige skuespiller (Maggie Gyllenhaal). 

Kan streames på HBO Nordic.

 

Thirst

Golden Globe og prisuddelinger generelt har en uskik med at se bort fra Sydkorea i kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film.

Hverken The Handmaiden, Memories of Murder eller The Host er blevet nominering. Derfor er det måske ikke så overraskende, at Chan-Wook Parks Thirst, som vandt juryens pris i 2009 på Cannes-festivalen, blev snydt en Golden Globe-nominering.

Thirst omhandler en troende mand, der får en blodinfusion, som viser sig at være vampyrblod. Efter at have overfaldet en ung kvinde indleder de to en makaber, grænseoverskridende kærlighedsaffære, som kræver både blod og masser af uskyldige ofre. Som alle Chan-Wook Parks film er Thirst lige så sanselig og poetisk som fandenivoldsk. 

Kan lejes på FilmLounge.

 

Silence

Martin Scorseses Silence er en meditativ, billedsmuk homage til ældre, storslåede japanske fortællinger. Filmen foregår i 1700-tallet, hvor de to portugisiske missionærer Rodriguez og Garupe rejser til Japan for at finde deres læremester, som har forladt den katolske kirke og konverteret til den japanske religion shinto.

Ligesom instruktøren viser de to missionærer en tydelig ærefrygt for den fremmede kultur.

Det er ingen hemmelighed, at Martin Scorsese elsker japansk cinema. I 1990 spillede han en mindre rolle i Akira Kurasawas Dreams som Vincent van Gogh. Alligevel skiller Silence sig markant ud fra instruktørens andre film, der er bedst kendt for sine voldelige gangsterdramaer. 

Både Oscar-akademiet og Golden Globes-juryen var dog mere interesseret i at fabrikere Mel Gibsons comeback-historie ved at nominere den ultravoldelige krigsfilm Hacksaw Ridge

Kan streames på C More og lejes på Filmperler, Blockbuster og Viaplay.

 

Vertigo

Alfred Hitchcocks Vertigo fra 1958 bliver i mange filmkredse betragtet som den bedste film i historien, men fik ingen nominering af Golden Globe, hvor også Hitchcock-mesterværkerne Psycho og Rear Window blev forbigået. 

I Vertigo spiller James Stewart den pensionerede politibetjent med højdeskræk John Ferguson, som skygger sin gamle vens selvmordstruede hustru. Hitchcock giver publikum indblik i Fergusons subjektive oplevelse af verden og viser hans gradvise besættelse af den unge kvinde.

Ordet ”vertigo” beskriver følelsen af svimmelhed, som Hitchcock og hans fotograf Robert Burke fandt filmiske udtryk for. Særligt huskes indstillingen ned i trappeskakten, hvor kameraet bevæger sig nedad, samtidig med at der optisk zoomes ud. Den modsatrettede bevægelse illustrerer Fergusons oprevede sindstilstand.

Kan lejes på Blockbuster.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på mesterlige værker, der blev overset.

© Filmmagasinet Ekko