Top 5
28. juli 2014 | 11:20

TOP 5: Mia Wasikowska

Foto | Matt Nettheim
I Tracks formår det australske stjerneskud Mia Wasikowska at levere en aldeles overbevisende præstation næsten at sige noget.

På rekordtid er Mia Wasikowska – aktuel med Tracks – blevet en af Hollywoods ultimative darlings, men selv foretrækker hun roller i independentfilm. Her er stjerneskuddets fem bedste roller!

Af Rune Bruun Madsen

Ud af det blå blev australske Mia Wasikowska som sekstenårig castet til HBO-serien In Treatment, hvor hun spiller over for Gabriel Byrnes psykolog.

Rollen blev et lukrativt udstillingsvindue, for fluks kaprede Tim Burton Wasikowska til titelrollen i milliardproduktionen Alice i Eventyrland, og pludselig havde hun skuespiller-verdenens næststørste indtjening.

I Ekko #65 tegner Freya Bjørnlund et portræt af den ombejlede skuespillerinde.

”Hun gør sig ikke i ekspressivt fysisk skuespil og store diva-armbevægelser. I det hele taget gør hun ikke ret meget – hun bare er foran kameraet. Men bag porcelænsdukke-ansigtet rumsterer et rigt indre liv og drama – alt det, hun ikke siger og ikke gør. Hun er som en omvendt Jennifer Lawrence,” skriver hun om Wasikowskas underspillede adfærd foran kameraet.

Selv foretrækker Wasikowska det kreative frirum på mindre independent-produktioner, og det er da også især her, man finder hendes bedste præstationer.

I Tracks, der har biografpremiere 7. august, vender Wasikowska tilbage til moderlandets røde muld. Her er Ekkos bud på det australske stjerneskuds fem bedste roller.

5. The Kids Are All Right (2010)

I Lisa Cholodenkos befriende bramfri skildring af et lesbisk parforholds op- og nedture spiller Wasikowska den fintfølende teenagedatter, der stadig har den ene fod plantet i barndommens gade, men må tage stilling til velvoksne spørgsmål om alternative familiekonstellationer og løsslupne forældre.

Julianne Moore og Anette Bening har hovedrollerne, men alligevel er det Wasikowska, der glimrer i rollen som hårdtprøvet datter på tærsklen til voksenlivets genvordigheder.


4. Alice i Eventyrland (2010)

Tim Burton fortsatte sin flair for dystre eventyr i en alternativ og computeranimeret videreudvikling af Lewis Carrolls eventyr, hvor Alice som nittenårig vender tilbage til barndommens fabelunivers.

Titelrollen, hvor hun spiller over for Burtons hofskuespiller Johnny Depp, gjorde Wasikowska til et internationalt anerkendt navn og sikrede samarbejde med prominente instruktører som Jim Jarmusch og Park Chan-wook.


3. Jane Eyre (2011)

Wasikowska havde sin første markante hovedrolle og spillede iført kyse og korset over for Michael Fassbender i Cary Fukanagas filmatisering af en af litteraturhistoriens helt store kvindeskikkelser.

Wasikowskas titelkarakter har en indre passion, der overskrider 1800-tallets strenge etikette for kvinder i en fortælling, der appellerer mere til lommetørklæder end lattermuskler.

Hun undertrykker sin down under-accent og snakker her overbevisende ærkebritisk, når hun leverer romanforlæggets kringlede replikker. Det gjorde hun så overbevisende, at Meryl Streep til sin Golden Globe-takketale i 2012 opfordrende udbrød: ”How about Mia Wasikowska in Jane Eyre?”


2. The Double (2013)

I The Double formår Submarine-instruktør Richard Ayoade at omsætte Dostojevskijs roman fra 1846 til en absurd og tragikomisk fremtidsdystopi, der sender markante hilsner til Terry Gilliams filmografi.

Mens Jesse Eisenberg har titlens dobbeltgængerrolle, spiller Wasikowska kopimaskine-kontrolløren Hannah, hvis engleblide fremtoning og blonde pagehår skjuler en kringlet personlighed. Titlens dobbeltgængermotiv ligger gemt i hendes karakternavn, der staves ens forfra og bagfra. Wasikowska imponerer som tilnærmet og utilregnelig, men alligevel uhyre sensuel og dragende kontormus, der speedsnakker i munden på sine to ens bejlere.


1. Stoker (2013)

Den sydkoreanske instruktør Park Chan-wook mestrer kunsten at forene en æstetisk guddommelig og detaljerig billedside med en grotesk-blodig fortælling, hvilket han blandt andet demonstrerede i Oldboy.

I Stoker – instruktørens første engelsksprogede produktion – spiller Wasikowska en fåmælt datter af en alkoholiseret mor (Nicole Kidman), der på raffineret vis vil have hævn over sin sleske onkel for mordet på sin far.

I sin hidtil bedste rolle pendulerer Wasikowska mellem det uskyldsrene dukkebarn, der samler på polerede laksko, og den djævelske forførerske, der onanerer i brusebadet til tanken om det mord, hun netop har været medskyldig i.

Bonusinfo: Stoker kan opleves gratis den 31. juli i Kongens Have i København, når Cinemateket viser film under åben himmel.

Kommentarer

Mia Wasikowska

Født 1989 i Canberra, Australien.

Datter af en polsk mor og en australsk far, der begge arbejder som fotografer.

Har selv instrueret kortfilmen Long, Clear View, der indgår i kortfilmsamlingen baseret på Tim Wintons noveller, The Turning.

Finalist i Australiens National Photographic Portrait Prize 2011 med et foto, hun havde taget med et digitalkamera syet ind i sit kostume under optagelserne til Jane Eyre.

Fremtidige projekter tæller Guillermo del Toros Crimson Peak, en Alice-sequel Through the Looking Glass og titelrollen i Madame Bovary.

Udvalgt filmografi

Maps to the Stars, 2014
The Double, 2013
Tracks, 2013
Only Lovers Left Alive, 2013
Stoker, 2013
Lawless, 2012
Albert Nobbs, 2011
Restless, 2011
Jane Eyre, 2011
Alice i Eventyrland, 2010
The Kids Are All Right, 2010
In Treatment, 2008

© Filmmagasinet Ekko