Prima Ballerina
25. apr. 2024 | 16:54

Milepæl for filmarbejdere i sag mod Saunders

Foto | Valerie Edwina Saunders

Valerie Edwina Saunders og hendes selskab Metropolitan Film Corp skylder et millionbeløb til filmarbejderne på holdet bag den ufærdige Prima Ballerina. 

Prima Ballerina-producenten har valgt at rekonstruere sit selskab, og nu kan de mange ubetalte filmarbejdere endelig se frem til at modtage løn, siger Film- og tv-arbejderforeningen.

Af Claus Christensen

I et halvt år har omkring 50 filmarbejdere ventet på at få løn for deres arbejde på Prima Ballerina. Valerie Edwina Saunders’ eventyrdrama måtte stoppe kort inde i optagelserne i september 2023, fordi filmprojektet angiveligt var begyndt stort set uden finansiering.

Nu er der dog håb forude for filmarbejderne.

Et møde i Sø- og Handelsretten i dag er blevet aflyst, fordiSaunders’ advokat har anmodet retten om at indlede en såkaldt rekonstruktionsbehandling af sit selskab The Metropolitan Film Corp.

Rekonstruktionen, der tidligere blev kaldt betalingsstandsning, er et forsøg for på at redde selskabet fra at gå konkurs. Forudsætningen er, at selskabet ikke er i stand til at opfylde sine økonomiske forpligtelser.

Saunders’ advokat, Kristoffer Dystev Bjarkov fra DLA Piper, som deltog i det seneste retsmøde, har ifølge Ekkos oplysninger trukket sig. Derfor har Sø- og Handelsretten udpeget Nicolai Dyhr fra Horten Advokatpartnerskab til at stå for rekonstruktionen.

Godt nyt for medlemmer
I januar blev et andet af Saunders’ selskaber, JFX ApS, erklæret konkurs. Men det viste sig, at kontrakterne med filmarbejderne var blevet tegnet i The Metropolitan Film Corp.

Kurator for JFX ApS, Teis Gullitz-Wormslev, havde svært ved at gennemskue pengestrømmene mellem Saunders’ forskellige selskaber, og Film- og tv-arbejderforeningen (FAF) valgte også at begære Metropolitan Film Corp konkurs.

Lønmodtagernes Garantifond kan nemlig først udbetale den manglende løn til medlemmerne, når de har rettens ord for, at selskabet med kontrakterne ikke kan betale.

”Det her er en rigtig god nyhed for vores medlemmer. Det betyder, at vi har mulighed for at anmelde medlemmers krav til Lønmodtagernes Garantifond, når rekonstruktionen bliver offentliggjort i Statstidende. Det forventer vi sker i starten af næste uge,” siger René Høyer Jørgensen, sekretariatschef i FAF.

”Ved at Saunders beder om en rekonstruktion, så erkender hun, at hun ikke er i stand til at betale det, hun skylder. Enten går virksomheden konkurs, eller også skal Saunders skaffe penge, så den bliver solvent.”

Betaling om 35 dage
Det sidste har Saunders, der tidligere seks gange er gået konkurs med selskaber, fire uger til fra dags dato.

”Men det behøver vi ikke vente på i forhold til at anmelde vores medlemmers krav til Lønmodtagernes Garantifond. Og senest efter 35 hverdage skal fonden give os svar, men ofte sker afgørelsen inden. Så det her er en milepæl i vores arbejde med at skaffe medlemmerne deres tilgodehavende,” siger René Høyer Jørgensen.

– Nu kan jeres berørte medlemmer se frem til at holde en ekstra god sommerferie?

”I mange tilfælde er det et spørgsmål om, at medlemmerne får dækket den gæld, de har oparbejdet i det halve år, hvor de ikke har fået deres retsmæssige løn. Lønmodtagernes Garantifond kan desværre ikke udbetale renter eller anden kompensation for det tab, man har haft.”

Hvis Valerie Edwina Saunders ikke kan betale de omkring fem millioner kroner, som hendes selskab skylder, er det kreditorerne – hvor FAF er den største – som afgør selskabets skæbne.

”Vi må se på rekonstruktionen, og det vil da være fint, hvis selskabet er i stand til selv at betale pengene. For så skal Lønmodtagernes Garantifond – det vil sige skatteyderne – ikke betale for gælden,” siger René Høyer Jørgensen.

”Saunders har mange forskellige firmaer i sin selskabskonstruktion, og det bliver interessant for os at finde ud af, hvilke selskaber der vil indgå i hendes rekonstruktion.”

– For fjorten dage siden sagde Saunders i retten, at hun har långivere, der vil betale det skyldige beløb på fem millioner kroner. Var det løgn?

”Jeg kan ikke vide, om det er rigtigt, at hun har haft de penge, men hun har i hvert fald ikke udvist betalingsvillighed. Og når hun tager det drastiske skridt at skulle rekonstruere sit firma, er der heller ikke meget, som tyder på, at hun har en betalingsmulighed.”

Filmfolk er ikke kassekredit
Roar Skau Olsen, der er en del af forpersonskabet hos FAF, forklarer, hvorfor foreningen er gået så stærkt ind i sagen.

”Det er ikke i orden at blive ved med at trække sagen i langdrag med uhåndgribelige påstande om, at selskabet kan reddes. Det er vigtigt at vise den danske filmbranche, at sådan her skal man ikke behandle filmarbejdere,” siger Roar Skau Olsen.

Prima Ballerina har været dårligt finansieret fra starten, og vores medlemmers løn skal ikke være kassekredit for film- og tv-produktion i Danmark. Der skal være ordentlige forhold i branchen,” understreger han.

Ekko har rakt ud til Valerie Edwina Saunders og spurgt, hvorfor hun rekonstruerer sit selskab, hvis hun har det millionbeløb, som selskabet skylder.

”Som direktør for Metropolitan Film Corp er jeg blevet rådgivet til at anmode om rekonstruktion af selskabet,” skriver hun i en email og fortsætter:

”Det betyder at jeg går i et samarbejde med Skifteretten og en uvildig advokat, så vi snarest muligt kan afslutte sagen på en tilfredsstillende måde for alle involverede parter. Det ser jeg meget frem til.”

Valerie Edwina Saunders i skifteretten 2. november 2023

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko