Nekrolog
02. feb. 2018 | 11:33

Ole Thestrup er død

Foto | Rolf Konow
Ole Thestrup viser pølsen frem for en kunde i De grønne slagtere, hvor han spiller en brovtende slagtermester, som mildt sagt ikke behandler sine ansatte særligt pænt.

Den folkekære skuespiller blev 69 år. Han vil især blive husket for sine ekstreme roller i Anders Thomas Jensens groteske folkekomedier, hvor han på en gang formår at være ondskabsfuld og elskelig.

Af Nicki Bruun

For et halvt års tid siden fortalte Ole Thestrup, at han led af aggressiv lungekræft, som han var i kemobehandling for.

”At publikum slipper for mig, tør jeg ikke at sige. Jeg har på fornemmelsen, at jeg bliver frisk igen. Endda meget kraftigt på fornemmelsen,” sagde skuespilleren dengang til TV 2.

Men sådan skulle det desværre ikke gå.

Den folkekære skuespiller er natten til fredag sovet stille ind i sit hjem, hvor han var omgivet af familien. Det oplyser familien til Ritzau.

Ole Thestrup blev 69 år gammel.

Han var elsket af både unge og ældre for sine roller i Anders Thomas Jensens film. Ole Thestrup spiller den sjove, men ensomme jæger Alfred i Blinkende lygter og slagtermesteren Holger, der i De grønne slagtere fortæller Mads Mikkelsens Svend, at han sveder for meget. Det er også her, at han underholder en kunde med pølsefilosofi:

”Pølser har altid fascineret mig. Man kan vel nærmest sige, at der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op i dets egen tarm bagefter. Kan de forestille Dem noget mere ydmygende at end blive proppet op i røven på Dem selv?”

Lynhurtig idrætslærer
Ole Thestrup blev født 1948 i den jyske by Nibe, og pudsigt nok vendte han tilbage til byen i sin sidste filmrolle: Ole Bornedals Dræberne fra Nibe.

Thestrup drømte som ung om at blive musiker, men blev i 1976 uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater.

Herefter begyndte han at få mindre roller og kunne i starten af 80’erne ses i Gummi-Tarzan og et afsnit af Matador. På tv fik han en større rolle i serien Een stor familie som den koleriske ejendomsinspektør Erik Jensen.

Mange vil nok huske Ole Thestrup for rollen som idrætslærer i Bille August’ Busters verden, hvor han kræver høje knæløftninger og kalder Buster et skvadderhoved.

Ikke at forglemme, at han kalder sig selv ”den lynhurtige Kevin Keegan”.

Nødlanding af jumbojet
Ole Thestrup lagde aldrig skjul på, at han havde lidt af et alkoholproblem.

I 1988 blev han idømt tre måneders fængsel i Canada, da en pilot så sig nødsaget til at nødlande flyet på grund af Thestrups voldsomme beruselse. Her havde han kastet en drink i hovedet på flyets kaptajn og var efterfølgende blevet bundet op med plastikhåndjern.

Dengang drak han 30-40 genstande om dagen. Og den opsigtsvækkende episode, hvor han fik en jumbojet til at nødlande, gav han øgenavnet Jumbo-Ole.

Men i 1998 drak han sin sidste øl, og samme år fik han en rolle, der ændrer karrieren.

Cowboytoast i haven
Hans første rolle for Anders Thomas Jensen er nemlig i den Oscar-vindende kortfilm Valgaften, hvor Ole Thestrup spiller rascistisk taxachauffør.

Efter det var han fast komisk indslag i instruktørens film. Foruden Blinkende lygter, hvor han skyder køer med Mads Mikkelsens Arne, og De grønne slagtere, brillerer Thestrup som Dr. Kolberg i Adams æbler med den uforglemmelige replik:

”Jeg er en mand af videnskab. Jeg tror på tal, på diagrammer. Jeg skal kraftedeme hen et sted, hvor folk dør, når de er syge og ikke sidder i haven og æder cowboytoast, når de er blevet skudt igennem hovedet.”

Ud over de morsomme roller imponerede Ole Thestrup også i mere alvorlige roller på teatret og i tv-serien Borgen, hvor han er sympatisk som politikeren Svend Åge Saltum.

Ole Thestrup i Blinkende lygter

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko