Ugens streaming
01. juni 2018 | 17:09

Streaming: Oprør mod samfundets normer

Foto | Roland Neveu
Den eventyrlystne servitrice Louise (Susan Sarandon) og hjemmegående Thelma (Geena Davis) suser i deres oprør mod et mandsdomineret samfund ud på landevejene med pistoler i vejret.

Når der er kultur, er der også modkultur. I denne uges streaming anbefaler vi fem film, der skildrer oprøret indefra og fremstiller en anderledes levevis.

Af Mikkel Krebs Behnke

Så længe vi har haft samfund, har der været mennesker, der har forsøgt at gøre oprør og gå imod samfundets normer – enten fredeligt eller gennem voldelige protester.

Den 9. juni viser Cinemateket i samarbejde med Ekko filmklassikeren Bonnie and Clyde som en del af Filmuniversitetet.

Det er historien om det legendariske gangsterpar, der passede perfekt ind i tidens ungdomsoprør, og Bonnie og Clyde blev forbilleder for en hel generation.

Filmen gjorde Faye Dunaway og Warren Beatty til tidens helt store modkultur-ikoner, og den betragtes som en af de første i ”New Hollywood”, hvor man begyndte at bryde med en række tabuer.

I denne uges streaming anbefaler vi fem film, der skildrer oprør mod samfundets normer og forventninger. Og det går ikke stille for sig, skal vi love for.

Fight Club

Jack hader sit almindelige liv og arbejde som kontorist. En dag dukker Tyler op. De starter en hemmelig slagsmålsklub, der vokser sig større og større, samtidig med at Tyler får mere og mere magt over Jack.

David Fincher har sammenlignet filmen med Rebel Withouth a Cause og The Graduate, der begge handler om ungdommelige oprørere. Ifølge instruktøren handler filmen om konflikten mellem en ung generation og reklameverdenen. De etablerer en fight club til at gøre oprør mod visse aspekter af samfundet.

Filmen er baseret på en bog af Chuck Palahniuk, der ironiserer over folk, der går på et arbejde, de hader, for at købe ting, de ikke har brug for. Edward Norton og Brad Pitt stråler i hovedrollerne.

Købes eller lejes på SFAnytime.

 

Thelma og Louise

Ridley Scotts roadmovie fortæller historien om to kvinder på flugt fra deres ufrie liv.

Den hjemmegående Thelma (Geena Davis) og den eventyrlystne servitrice Louise (Susan Sarandon) beslutter sig for at tage på en weekendtur sammen. Efter et voldtægtsforsøg, der ender med drabet på gerningsmanden, ser de to ingen anden mulighed end at flygte fra loven.

Thelma og Louise er et klassisk actiondrama om to kvinder, der forsøger at gøre oprør mod et mandsdomineret samfund. Filmen gav inspiration til mange kvinder, der især var fascineret af hovedpersonernes viljestyrke og jagt på frihed.

Streames på C More.

 

A Clockwork Orange

Stanley Kubricks mesterværk om en skræmmende fremtidsvision skildrer volden på en ubehagelig måde. Det er en filmatisering af Anthony Burgess’ bog fra 1966 og er en af de få gange, hvor det er lykkedes filmen at overgå bogen.

Hooliganen Alex (Malcolm McDowell) har det sjovt på andres bekostning. Han er en samvittighedsløs voldsmand, der terroriserer samfundets gode borgere. Men Alex kommer på en personlig rejse: fra umoralsk forbryder til hjernevasket mønsterborger og tilbage igen.

A Clockwork Orange skildrer et konformt og overfladisk samfund. Alex er en outsider og står i opposition til de normer og love, der gør sig gældende. Selv om Alex er en voldpsykopat, er kritikken af den totalitære stat lige så tydelig.

Købes eller lejes på SFAnytime.

 

Easy Rider

I åbningsscenen tager Peter Fonda sit armbåndsur af, smider det på den støvede jord og kører så væk på sin motorcykel med Dennis Hopper.

Han siger med andre ord farvel til samfundet og vælger friheden og landevejen. Dennis Hoppers film fra 1969 er en sand klassiker.

To motorcyklister kører med gevinsten fra et kokainsalg ud på jagten efter den amerikanske drøm. På vejen fra Californien til New York oplever hovedpersonerne de sociale forskelle i USA, mens meningen med livet bliver undersøgt gennem euforiserende stoffer.

Bonusinfo: Der blev brugt rigtige stoffer i scenerne!

Købes eller lejes på Blockbuster.

 

Captain Fantastic

”En blanding af socialdarwinisme og socialisme: At kunne overleve i vildnisset med kun de mest nødtørftige hjælpemidler fra moderniteten,” skriver Bo Tao Michaëlis i sin anmeldelse af Captain Fantastic.

Langt inde i en skov har en familie isoleret sig fra resten af samfundet. Ben (Viggo Mortensen) har dedikeret sit liv til at give sine seks børn en anderledes opdragelse.

Men da deres mor begår selvmord, tvinges familien til at forlade paradiset og stå ansigt til ansigt med civilisationen – og så bliver det hele sat alvorligt på prøve.

Captain Fantastic er en hjertevarm og sorgfuld feelgood-film, der på godt og ondt skildrer en fars kamp for at gøre tingene anderledes end resten af samfundet.

Streames på Filmstriben og FilmLounge.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på film om modkulturens oprør.

© Filmmagasinet Ekko